Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren bebeğinizin nasıl görüneceğini merak ediyor olmalısınız. Acaba bebeğim nasıl görünecek, kişiliği nasıl olacak, cinsiyeti ne olacak gibi soruların cevaplarını hayal ediyor bile olabilirsiniz. Bazı sorular için yine de bebeğinizin doğumunu beklemeniz gerekse bile istemeniz durumunda bebeğinizin cinsiyetini, henüz 12 haftalık hamileyken %80 ve 16. haftadan itibaren %99 doğruluk oranıyla birlikte nub teorisinde uzmanlığı olan bir jinekolog yardımıyla öğrenebilirsiniz.
Nub teorisi ile bebeğinizin cinsiyetini henüz hamileyken öğrenebileceğinizden bahsettik, peki ama nub teorisi ne demek, nub teorisi nasıl yapılır, izninizle anlatmaya başlayalım.
Nub aslında İngilizcede çıkıntı veya yumru demektir. Nub teorisinde, bebeğin ultrason görüntüsünde cinsiyetinin oluştuğu bölge olan genital tüberkülde bebeğin uzunlamasına yatarken yaptığı açı cinsiyeti hakkında bilgi içermektedir. Bu yöntemde bebeğin cinsel bölgesinde yer alan nub denilen bölge erkek ya da kız olma durumuna göre değişiklik gösterdiği için buradaki açıya bakılır.
15 haftalık hamilelikten önce, nub dediğimiz bu çıkıntı bütün fetüslerde görünmeye başlar. Ancak nub teorisi cinsyet tahmininde, nub’un şeklindeki bazı farklılıklar ilerde penise mi yoksa vulvaya (dişilik organına) mı dönüşeceğiyle alakalı bilgi edinmemize yardımcı olur.
Nub teorisi ile cinsiyet nasıl anlaşılır sorusunun cevabı nub çıkıntısının fetüsün omurgasıyla yaptığı açıda gizlidir. Omurgaya göre nub 30 dereceden büyük açı yapmışsa ileride penise dönüşme ihtimali daha fazladır. Eğer omurgaya paralel ise ileride vulvaya dönüşme ihtimali fazladır. Ancak hamilelikte nub teorisine göre 30 derecenin altındaki her açıda bebek dişi olarak sayılır.
Her şeyden önce nub teorisinin kanıtlanmış olmadığını belirtmekte fayda var. Bebeğinizin ultrason fotoğraflarına bakarken bu dediğimizi aklınızda tutmanızı tavsiye ederiz. Gebelikte nub teorisi aslında fetüste oluşan nub dediğimiz çıkıntının omurgaya göre yaptığı açı dikkate alınarak bebeğinizin cinsiyetinin belirlenmesinden ibarettir. Nub teorisi kaçıncı haftada belli olur sorusuna ise şöyle açıklık getirebiliriz. Yaklaşık 14. haftaya kadar her iki cinsiyette de büyük ölçüde aynı görünmesine rağmen, genital tüberkül dediğimiz yumru, hamileliğin 8. ve 9. haftalarında şekillenmeye başlar. Ancak bazı araştırmalara göre bu yumrunun cinsiyeti belirleyecek kadar şekillenmesi için 12 haftanın yeterli olduğu söylenir.
Bebek cinsiyeti nub teorisinin erkek bebek belirtileri için hamileliğin 12. haftasından sonra ultrasondaki genital tüberkül dediğimiz çıkıntıya bakılır. Bütün fetüslerde bulunan bu genital tüberkül her fetüs için farklılıklar gösterir. Bu farklılıkların yardımıyla cinsiyet belirlenir.
Erkek bebek nub teorisi adı altında, aynı zamanda nub olarak da geçen fetüste bulunan genital tüberkülünün, omurga ile yaptığı açıya bakılarak bebeğinizin cinsiyeti anlaşılır. Eğer genital tüberkülün omurga ile yaptığı açı 30 dereceden büyükse bu çıkıntının ileride penise dönüşme ihtimali yüksektir. Yine de nub teorisinin yanılma payı vardır.
Tıp uzmanları nub teorisinin cinsiyet belirleme açısından ne kadar doğru olduğuyla alakalı net cevap veremeseler de uzmanların çoğu, nub teorisi bebeğin cinsiyetini kesin belirliyor algısına karşı çıkmaktadırlar. Yine de, genital nub teorisi tamamen uydurulmuş bir şey değil. Aslında, bir bebeğin cinsiyetini, genital tüberkül açısını kullanarak erken bir ultrasondan belirleyebileceğinizi öne süren birkaç (eski) çalışma var.
1999 yılında gerçekleştirilen küçük çaplı bir araştırmada, araştırmacılar 172 tane hamile adayının bebeklerinde bulunan genital tüberküllerinin omurgaya göre 30 dereceden büyük ya da küçük açı yapıp yapmadığını incelemişlerdir. Hamilelikteki 11. haftada cinsiyet belirlemede %70 doğruluk oranı saptanırken bu oran, 12. haftada %85 olarak saptanmıştır. Her hafta artan bir grafik çizen doğruluk oranı, hamileliğin 13. haftasında cinsiyet belirlemede %97-%98 doğruluk oranına kadar çıkabildiği saptanmıştır.
Benzer oranlı sonuçlar, 2006 senesinde 656 hamile adayı ile birlikte gerçekleştirilen araştırma sonucunda da yakalanmıştır.
Ancak, 2012 yılında gerçekleştirilen görece geniş çaplı bir araştırmada cinsiyet belirlenmesindeki doğruluk oranları her hafta artmasına rağmen daha düşük çıkmıştır.
Sonuç olarak, daha doğru sonuçlara ulaşmak için genital tüberkülün daha belirginleşmesi adına 13. hafta veya daha uzun süre beklemekte yarar vardır.
Nub, İngilizce’de bir çıkıntı veya yumru anlamına gelir. Nub teorisine göre, bebeğin cinsiyetinin belirlendiği genital tüberkül bölgesi, bebeğin ultrasonda uzunlamasına yattığı zaman bir açı oluşturur. Bu açı, bebeğin cinsiyeti hakkında ipucu verir. Çünkü nub adı verilen bu bölge, erkek veya kız olma durumuna göre farklılık gösterir.
Nub, 15 haftalık hamilelikten önce, tüm fetüslerde ortaya çıkan bir çıkıntıdır. Ancak nub teorisiyle cinsiyet tahmini yaparken, nub’un şeklindeki bazı değişiklikler, ileride penis mi yoksa vulva (kadınlık organı) mı olacağı konusunda bize ipucu verir.
Nub teorisiyle cinsiyet tespitinin ne kadar güvenilir olduğu konusunda tıp uzmanları kesin bir yanıt veremiyorlar. Ama uzmanların çoğu, nub teorisiyle bebeğin cinsiyetinin net olarak belirlenebileceği düşüncesine katılmıyorlar. Bununla birlikte, genital nub teorisi tamamen hayal ürünü bir şey de değil. Aslında, genital tüberkül açısını kullanarak bir bebeğin cinsiyetini erken bir ultrasonla saptayabileceğimizi iddia eden birkaç (eski) araştırma mevcut.
Bu çalışmalar ışığında hamileliğin 11. haftasında, cinsiyet tespitinde %70'lik bir doğruluk payı olduğu saptanmıştır. Bu pay, 12. haftada %85'e yükselir. Doğruluk payı her hafta artarak devam eder ve hamileliğin 13. haftasında cinsiyet tespitinde %97-%98'e varan bir doğruluk sağlandığı görülür.
Nub teorisinde yanılma payı olabilir. Nub teorisi, ancak 13 hafta veya sonrasında yapıldığında, araştırmalara göre yaklaşık %97 doğruluk oranına sahiptir. Ama nub teorisi hamileliğin 11. haftasında uygulanırsa, sadece %70 doğruluk oranına sahip olur ve 12. haftada yapıldığında ise %85 doğruluk oranına ulaşır. Doğruluk oranı, nub'un görünürlüğü, fetüsün açısı, karın duvarı kalınlığı ve amniyotik sıvı miktarı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Son 30 yılda yapılan bilimsel çalışmalar, nub teorisinin yaklaşık %90 doğruluk oranına sahip olduğunu göstermiştir.
Nub teorisi, hamileliğin 12. haftasından itibaren kullanılabilen bir yöntemdir. Bu haftadan önce, hem erkek hem de kız fetüslerinde genital tüberkül aynı görünür. 12. haftadan sonra, genital tüberkülün şeklindeki küçük farklılıklar, bebeğin cinsiyetini tahmin etmeye yardımcı olabilir. Ancak nub teorisinin doğruluğu için, ultrasonun yan profilden çekilmesi ve nub ile omurga arasındaki açının net bir şekilde görülmesi gerekir. Nub teorisi, bu açıyı inceleyerek bebeğin cinsiyetini tahmin etmeye çalışır. Ancak, bu tahminler doğruluğu tam olarak garanti edilmemiştir ve kesin bir cinsiyet belirleme için daha ileri bir ultrason taraması veya genetik testler gerekebilir.