32 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
32 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebeklerine sağlıklı ve güvenli bir yetişme ortamı sunmak isteyen ebeveynler, her ay bebeklerinin edineceği yeni becerileri öğrenmek ister. Günden güne büyüyüp gelişen bebeklerin ihtiyaçları da bu yönde çeşitlenir. 32 aylık bebek gelişimi de ebeveynlerin merak ettiği konulardan biridir. Birçok konuda yeni beceriler kazanan bebekler giderek özerk hale gelir ve iletişim becerilerini de ilerletir. 32 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sorusunu soran ebeveynler, bebeklerinin kazandığı ve pekiştirdiği becerileri takip ederek ideal gelişim süreciyle kıyaslayabilir. Bununla birlikte 32 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri de bebeklerin büyüme ve gelişme sürecinin takibinde kullanılabilir. Peki, 32 aylık bebek gelişim özellikleri nelerdir? İdeal 32 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalıdır? Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

32 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

Bebek gelişiminin takibinde kullanılan en önemli veriler arasında ağırlık ve boy uzunluğu ölçüleri de yer alır. Bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyette olan diğer bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınarak oluşturulan persentil eğrileri, bebeklerin ideal gelişim sürecinin neresinde olduğunu tespit etmeye yardımcı olur. 32 aylık bebek gelişimi cetveli cinsiyetlere göre birbirinden ayrılır çünkü kız ve erkek bebeklerin gelişim süreci birbirinden farklı ilerler.

32 aylık bebek boy ve kilo değerlerine göre bu dönemde kız bebeklerin ağırlığı için belirlenen alt sınır değeri 10400 gramken üst sınır değeri ise 16800 gramdır. 32 aylık kız bebek kilosu ortalama olarak 13100 gramdır. 32 aylık kız bebek boyu için belirlenen alt sınır değeri 85.4 santimetre ve üst sınır değeri ise 99 santimetredir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu 92.2 santimetredir.

32 aylık bebek kilosu ve boyu konusunda erkek bebekler için belirlenen ağırlık alt sınırı 10900 gramken üst sınır değeri ise 17100 gramdır. 32 aylık erkek bebek kilosu ortalama olarak 13700 gramdır. 2 aylık erkek bebek boy uzunluğu için belirlenen alt sınır değeri 86.8 santimetre civarındayken üst sınır değeriyse 100 santimetredir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 93.4 santimetredir.

Bebeklerin beyin gelişimiyle ilgili önemli değerler veren baş çevresi ölçüsü de bebek gelişiminin takibi için kullanılan değerler arasında yer alır. Otuz ikinci ayda kız bebeklerin baş çevresi ölçüsünün 45.5 santimetreyle 50.8 santimetre arasında olması beklenir. Bu değerler erkek bebekler için 46.5 santimetreyle 51.8 santimetre arasında değişiklik gösterir. 32 aylık kız bebekler için ortalama baş çevresi ölçüsü 48.1 santimetre civarındayken erkek bebeklerin ortalama baş çevresi ölçüsü ise 49.1 santimetredir.

Bebek gelişimi genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktör doğrultusunda ilerler. Dolayısıyla bebeğinizin değerlerinin belirtilen değerlerle uyumlu olmaması bir sağlık sorununa ya da gelişim bozukluğuna dair kesin kanıt oluşturamaz. Bebek gelişimine dair en doğru bilgi çocuk doktorundan alınabilir.

32 aylık bebek beslenmesi

32 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebek gelişiminde büyük öneme sahip olan noktalardan biri de beslenme düzenidir. Bebeklerin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için besin değerleri ve türleri bakımından dengeli ve yeterli bir beslenme programı uygulanması gerekir. 32 aylık bebek beslenmesinde bebeklere sunulabilecek besin çeşitliliği bir hayli fazladır.

Bu dönemde bebekler genellikle anne sütü alımını durdurmuş olur. Bebeğin ihtiyaçlarına göre bir devam sütü kullanılabilir. Bebeklerin günlük beslenme programının kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ve bebeğin ihtiyaçlarına göre iki ya da üç ara öğünden oluşması önerilir. Bu dönemde bebekler evde pişen hemen hemen bütün yemekleri tüketebilir.

Bebeklerin damak zevkinin oluşmaya başlaması ya da iştahsızlık, bebeklerin bazı besinleri tüketmeyi reddetmesine sebep olabilir. Bu noktada besinler bebeklere farklı formlarda sunulabilir, ilginç sunum tabakları hazırlanabilir ya da besin değerini ikame eden bir başka gıda tercih edilebilir. Bu süreçte bebeğin beslenme düzeniyle ilgili söz hakkı olması önemlidir. Aynı zamanda sadece bebeğin ne yediği değil ne kadar yediği de önemli bir konudur. Bu dönemde de bebekler için ideal porsiyon, bir yetişkinin porsiyonunun çeyreği ile yarısı arasında değişir.

Otuz ikinci ayda bebeklerin motor becerileri bakımından kendi kendini besleyebiliyor olması beklenir. Bebeklerin kendi kendini beslemesi onların özgüven gelişimi açısından önemlidir. Yemek ayırma ya da iştahsızlık durumunu azaltmak için ebeveynlerin bebeği beslemesi ve besleme esnasında telefon, tablet gibi ekranların kullanılması yanlış bir davranıştır. Bebeğin mümkün olan tüm öğünlerini ebeveynleriyle birlikte aynı sofrada tüketmesi önerilir.

Otuz ikinci ayda bebeklerin alması gereken besin grupları birkaç başlık altında sıralanabilir. Bebek gelişiminde en önemli besin gruplarından biri protein içeren et, yumurta, tavuk ve balık gibi besinlerdir. Bebeklerin günlük 700 miligram kalsiyum ihtiyacını karşılaması için süt ve süt ürünleri de beslenme programında mutlaka yer almalıdır. Baklagiller içerdikleri mineraller ve tahıllar da içeriklerinde bulunan yoğun lif sayesinde bebek beslenmesinin önemli ögeleri arasında yer alır. Günde en az 2’şer porsiyon sebze ve meyve, bebeklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlar. Mevsim yeşillikleri, kuru meyve ve kuruyemişler de günlük beslenme programına eklenebilir.

32 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

32 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir. Bebeklerin keşfetmek için ihtiyaç duyduğu enerji uyku yoluyla karşılanır. Aynı zamanda bebekler gün boyunca öğrendiklerini pekiştirmek için de uykuya ihtiyaç duyar. Bununla birlikte büyüme ve gelişme için gerekli hormonların da uyku yoluyla karşılanması, bebeklerin uyku düzeninin özenli şekilde oluşturulmasını gerekli kılar.

Bu dönemde bebeklerin uyku düzeninde 7-7 sisteminin uygulanması önerilir. Buna göre bebekler akşam 7’de uyumalı ve sabah 7’de uyanmalıdır. Yaklaşık 12 saatlik gece uykusuna ek olarak bebeklerin gündüz yarım saat ile 2 saat arasında değişen bir şekerleme yapması onların kaybettiği enerjiyi yerine koymasına olanak tanır. Gece uykusunun olumsuz etkilenmemesi için gündüz uykusunun öğlen 12 ve 2 arasında gerçekleştirilmesi önerilir.

Otuz iki aylık bebek uyku eğitiminde bebeğin kendi odasında ve kendi yatağında uyuması beklenir. Aynı zamanda bebek uykuya kendi kendine dalabilmelidir. Bu dönemde bebekler, çeşitli sebeplerle yatağa gitmek istemeyebilir. Bebeklerin uyku saatini geciktirmesini engellemek için her gece aynı rutinin takip edilmesi önerilir.

Otuz iki aylık bebeklerin yaşadığı uyku problemleri yalnızca yatağa gitmek istememekle sınırlı değildir. Bebekler uykuya dalmakta zorluk da çekebilir. Bu durumu engellemek için uyku zamanı yaklaştığında televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon gibi ekranların kapatılması önerilir. Çünkü bu ekranlar, bebeklerde aşırı uyarılmaya yol açıp uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Bebeğe ılık bir banyo yaptırmak ya da bebeğin ayaklarına masaj uygulamak da bebeğin uykuya dalmasını kolaylaştırabilir. Bebeğe ninni söylemek, bebekle birlikte hikaye okumak ya da bebeğe masal anlatmak da bebeği rahatlatır ve uykuya sevk eder.

32 aylık bebek uyku eğitimi

Bebekler karanlık korkusu sebebiyle de uykuya dalmakta zorlanabilir. Bu durumda bebeğin odasının kapısı aralık bırakılabilir ya da bebek odasına uygun bir gece lambası yerleştirilebilir. Bununla birlikte genellikle pelüş oyuncaklar arasından seçilen bir “uyku arkadaşı” ve bebeğin sürekli kullandığı bir battaniye olan “güvenli battaniye” de bebeklerin huzursuzluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Otuz ikinci ayda bebekler gece uykularından sık sık uyanabilir. Bunun sebebi diş çıkarma döneminin halen devam etmesi olabilir. Bu durumda soğuk diş kaşıyıcı uygulamasıyla bebeğin rahatlaması sağlanmalıdır. Bebek, gece tuvalet ihtiyacı sebebiyle de uyanabilir. Bebeğin tuvalet ihtiyacını gidermesine yardım edildikten sonra derhal yatağa gidilmelidir. Çünkü bu dönemde bebekler her şeyi oyunlaştırma eğilimindedir. Gece uykusundan uyanma durumunda bebek yatağa geri yönlendirilmezse yeniden uyumak mümkün olmayabilir. Otuz ikinci ayda bebeklere gece uykudan uyandıklarında bir ebeveynin desteğine ihtiyaç duymadan yeniden uykuya dalabilecekleri de benimsetilmelidir.

32 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

32 aylık bebek gelişimi nasıl olur sorusu bağlamında bebeklerin her ay edindiği beceriler izlenebilir. 32 aylık çocuğun özellikleri fiziksel, bilişsel ve zihinsel bakımdan birçok yeniliği beraberinde getirir. Yeni beceriler kazanan ve önceki aylarda edindiği becerileri pekiştiren bebekler çok daha aktif hale gelir. Aynı zamanda otuz ikinci ayda bebeklerin iletişim becerileri de hiç olmadığı kadar iyi seviyededir.

32 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Otuz ikinci ayda bebekler, önceki aylarda olduğu gibi koşmaktan, zıplamaktan ve tırmanmaktan hoşlanır. Bu dönemde bebekler iki ayaklarını kullanarak dengeli şekilde merdiven inip çıkabilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler üç tekerlekli bisiklet kullanma becerisi kazanır. Otuz ikinci ayda bebekler, desteklendiklerinde öne doğru takla atabilir ve duran bir topa vurarak oyun oynayabilir.

32 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

32 aylık bebek zeka gelişimi bebeklerin ilişki ve iletişim kurma becerileri bakımından ilerlemesine olanak tanır. Bu dönemde bebekler amaç sonuç ve sebep sonuç ilişkileri kurmakta zorlanmaz. Bununla birlikte bebekler için “dün”, “bugün”, “yarın” gibi zaman kavramları anlam kazanır. Bu dönemde bebekler ona kadar sayı saymayı öğrenir. Ortalama üç rengin adını söyleyebilen bebekler, yaşlarını parmaklarıyla gösterebilir. Kendi adını ve soyadını söyleyebilen bebekler tanıdığı yüzlerle isimleri eşleştirebilir.

32 aylık bebek dil gelişimi bebeklerin iletişim becerilerinin gelişmesine olanak tanır. Konuşma sırasında sesini kontrol etmeyi öğrenen bebeklerin kelime dağarcığı da ortalama 450 kelimeye ulaşır. Bu dönemde bebekler geçmiş zaman cümleleri kurabilir. Kendisinden üçüncü şahıs olarak bahsetmeyi bırakan bebekler “ben”, “benim”, “bana” gibi ifadeler kullanabilir. Bu dönemde bebekler iyelik içeren cümleler kurabilir ve nesneleri işaret etmek için “bu”, “şu” gibi ifadelerden faydalanabilir. “Bu bir toptur” ya da “Bu bir top değildir” gibi tanımlama ifadeleri kullanabilen bebekler, “-dır” ekini kullanmaktan hoşlanır.

32 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

Otuz ikinci ayda bebekler özbakım aktivitelerini kendi başına gerçekleştirebilecek duruma gelir ve bu durum bebeklerin özerkleşmesine olanak tanır. Bu dönemde bebekler ellerini yıkayabilir ve kurulayabilir, dişlerini fırçalayabilir ve saçlarını tarayabilir. Bu dönemde bebekler kıyafetlerindeki çıt çıtları açabilir. Aynı zamanda fermuar açıp kapatabilir. Bebekler kendi başına giyinip soyunabilir ve ayakkabılarını giyebilir.

32 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Otuz ikinci ayda bebekler, bilişsel açıdan önemli gelişmeler yaşar. Bu dönemde bebekler birçok rengi tanıyabilir ve nesneleri şekil, büyüklük gibi açılardan sınıflandırabilir. Bu dönemde bebekler nesneleri büyükten küçüğe sıralayabilir. Kendisine verilen komutlara göre bebekler nesneleri birbirinin altına, üstüne ya da içine koyabilir. Bu dönemde duygular bebekler için daha anlamlı hale gelir. Yalnızca insanların yüz ifadelerine bakarak duyguları anlamlandırmakla kalmayan bebekler, duyguları ifade eden sözcükleri ayırt etmeye ve kullanmaya da başlayabilir. Bu dönemde bebekler cinsiyetleri tanıyabilir ve kendi cinsiyetini bilir.

32 aylık bebek oyuncakları

32 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

32 aylık bebek gelişimi oyunlarla desteklenebilir çünkü bebeklere çeşitli davranışları öğretmek ve bazı değerleri aşılamak için en doğru yöntem oyunlaştırma yöntemidir. Bu bağlamda otuz ikinci ayda bebekler genellikle rol yapma oyunları oynamaktan hoşlanır. Evcilik, doktorculuk gibi oyunlar bebeklerin sosyalleşmesi için idealdir. Bu oyunlarda bebekler pelüş hayvan, çıkarılıp takılabilen aksesuarlara sahip oyuncak bebekler gibi oyuncaklardan faydalanabilir. Bununla birlikte mutfak aletleri, çay takımları, tamir aletleri ve doktor malzemeleri gibi setler de bu dönemde tercih edilebilir. Bebeklerin oyunlarını zenginleştirecek olan oyuncak market sepeti, ütü gibi oyuncaklar edinilebilir. Maket mutfaklar, oyun evleri ve çadırları da bebeklerin zevkle oynayacağı oyuncaklar arasında yer alır.

32 aylık bebek gelişimi oyuncakları bebeklerin mantık kurma, problem çözme ve motor becerilerini geliştirecek oyuncaklar arasından seçilmelidir. Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yapbozlar ve bul tak oyuncaklar bebeklerin gelişimi açısından olumlu rol oynar. Aynı zamanda bebekler otuz ikinci ayda oyuncakların küçük parçalarını doğru yerlere yerleştirmeye dayalı oyuncaklarla da oynayabilir. Bu bağlamda sök tak oyuncaklar da tercih edilebilir. Labirent oyuncaklar, yapı blokları, küpler ve iç içe geçebilen kaplar otuz ikinci ayda bebeklerin oyuncak sepetinde bulunmalıdır. Bebeklerin bilişsel gelişimini pekiştirmek için eşleştirmeye ya da farklı olanı bulmaya dayalı sınıflandırma oyuncakları da kullanılabilir.

Bebeklerin yaratıcılığının pekiştirilmesi, hayal gücünün zenginleştirilmesi ve ince motor becerilerinin ilerletilmesi için el göz koordinasyonuna dayalı elişi etkinliklerinden faydalanılabilir. Bu bağlamda bebekle birlikte kağıt katlama ve kağıt kesme etkinlikleri yapılabilir. Otuz ikinci ayda bebeklerin resim yapma becerileri de ileri seviyeye geçer. Bu dönemde bebekler bir model olduğu zaman şekil ve sembolleri çok daha doğru şekilde çizebilir. Bu dönemde bebeklerin çizdiği şekiller, nesnelere benzer hale gelir. Basit geometrik şekiller, yatay ve dikey çizgiler bebeklerin resimlerinde temel elementlerdir. Bu dönemde bebekler jumbo renkli kalemleri kullanabileceği gibi su bazlı parmak boya da kullanabilir. Kinetik kum, oyun hamuru gibi şekillendirilebilen malzemeler de bebeklerin otuz ikinci ayda kullanabileceği gelişim oyuncakları arasında yer alır. Aktivite masaları ve oyun hamuru kalıpları bebeklerin hayal güçlerini zenginleştirmeye yardımcı olur.

Otuz ikinci ayda bebekler yaratıcılıklarını yansıtmak için yalnızca boya kitabı ve kağıt kullanmak yerine kimi zaman duvarları da boyayabilir. Böyle durumlarda bebeğe sert tepkiler verilmesi özgüven bakımından zedeleyici olabilir. Duvarları boyayan bebeklere açık iletişimle ve şefkatle yaklaşılması, onlara kalemlerin duvar değil kağıt boyamak için olduğunun anlatılması gerekir. Bu dönemde bebekler için seçilen kalemlerin su bazlı olması temizlemeyi kolaylaştırır ve duvar boyama durumunda kalıcı izlerin oluşmasını engeller. Aynı zamanda duvar boyasına zarar vermeden temizleme yapabilmek için rendelenmiş beyaz sabun, arap sabunu, sirke ya da karbonat kullanılabilir.

Bu dönemde bebekler yeni etkinliklere karşı ilgi duyabilir. Farklı olanı bulma, aynı olanları eşleştirme, eksik parçayı tamamlama gibi oyunlar bebeklerin eğlenirken öğrenmesine olanak tanır. Buna göre çiftlik hayvanları ait oldukları yerlere yerleştirilebilir, oyuncak bebekler giydirilebilir, toplar renklerine ve büyüklüklerine göre sınıflandırılabilir. Aynı zamanda bu dönemde eksik vücut parçaları ve organlar çizilerek tamamlanabilir. Bu sayede bebeklerin bilişsel gelişimi, görsel hafızası ve dil becerileri koordine şekilde ilerler.

Otuz ikinci ayda bebeklerin ritim duygusunun gelişmesi onların müzik dinlemekten ve dans etmekten hoşlanmasına yol açar. Bununla birlikte bu dönemde bebekler kendi özgün müziklerini de ortaya çıkarabilir. Bir çelik tencere ve kaşık yardımıyla davul çalabilen bebekler için ksilofon, piyano, marakas ve zil gibi müzik aletleri satın alınabilir.

Bebeklerin dil gelişimi açısından kitaplar oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeklerin hayatında güncel konular olan sofra adabı, tuvalet eğitimi, hayvan sevgisi ve paylaşımcılık gibi konularda yazılmış pedagojik açıdan onaylı kitaplar bebeklere okunabilir. Bu noktada hikaye okurken bebeklerin de hikayeye katkı sağlamasına olanak tanınması gerekir. Buna göre bebeğe sorular sorulabilir, bebeğin hikayeyi anlatmasına izin verilebilir. Bu dönemde bebekler kitaplardaki resimlere bakarak bir hikaye uydurabilir. Bebeğin anlattıklarının dinlenmesi ve geliştirilmesi dil gelişimi ve özgüven açısından büyük önem taşır. Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de sesli kitaplar ve üç boyutlu kitaplar kullanılabilir. Bebeklerin dil becerilerinin gelişmesi için kelime kartlarından da yararlanılabilir. Taşıtlar, hayvanlar gibi konulardaki kelime kartları bebeklerin zevkle kullanabileceği materyaller arasında yer alır.

32 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her ay becerileri ve ihtiyaçları değişen bebeklere güvenli ve sağlıklı bir gelişim ortamı sunulabilmesi için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar güvenlik önlemleri, bebeklerin öne çıkan davranışları, çeşitli eğitimler ve sağlık konuları şeklinde sıralanabilir.

Güvenlik Önlemleri

Bebeklerin artan merakı ev kazalarına ortam hazırlayabilir. Bu dönemde çok katlı evlerde bebeklerin yaralanmasını engellemek için güvenlik kapısı kullanılabilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler kendi yataklarına tırmanabilecek ve yataklarından geri inebilecek beceriyi kazandığından dolayı burada düşme tehlikesi oluşabilir. Bebek beşiklerinde ve yataklarında güvenlik parmaklığı kullanılması önerilir. Elektrikli aletler de bebekler için tehlike oluşturan etmenlerden biridir. Bu bağlamda elektrikli aletler güvenli bir mesafeye kaldırılmalıdır. Aynı zamanda bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalı ve kablolar güvenceye alınmalıdır. Bebeklerin yaralanmasını engellemek için sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılmalıdır ve devrilme tehlikesi taşıyan mobilyalar duvara monte edilmelidir. Çekmece ve dolap kapaklarının çocuk kilidiyle kapatılması, kapıların takozla sabitlenmesi ve pencerelerin de çocuk güvenlik kilidiyle güvenli hale getirilmesi önerilir.

İki Yaş Sendromu

Belirtileri genellikle on sekizinci ayda görülmeye başlayan ve otuz altıncı aya kadar devam edebilen iki yaş sendromu, ebeveynler için zorlu geçebilen süreçlerden biridir. İki yaş sendromu sebebiyle bebekler isyankar ve hırçın davranışlar sergileyebilir. Bu dönemde bebekler bir birey olduklarının farkına varır ve özgürleşmek ister. Bu bağlamda her işi kendi başına yapmak isteyen bebekler, karar verebilme arzusu içindedir. İki yaş sendromunun etkilerinin bebekler için olumsuz olmaması adına bebeklere güvenli bir ortamda özgürlüklerini deneyimlemeleri için olanak tanınmalıdır. Bu süreçte bebeklere seçenek sunulması, kontrolün onlarda olduğunu hissettirir ve isyankar davranışları yatıştırabilir. Bebek bağırırken alçak sesle konuşmak, bebeğin ağlama krizlerinde yalnızca yatıştırıcı rol üstlenmek ebeveynler açısından doğru davranışlar arasında yer alır. Bu dönemde bebekler “hayır” kelimesini sıkça kullanır ancak bu kelimeyi duymaktan hiç hoşlanmaz. Bebeklerin iki yaş sendromunun olumsuz etkilerinden mümkün olduğunca çabuk uzaklaşabilmesi için onun birey olarak tanındığı ve kabul edildiği yansıtılmalıdır. Bu süreçte açık iletişim kurulması ve karşılıklı saygıya önem verilmesi en doğru yöntemdir.

Tuvalet Eğitimi

Her bebeğin gelişim süreci biricik şekilde ilerlediğinden dolayı bebeklerin çeşitli becerileri kazanma zamanları ya da bu becerileri yansıtma biçimleri farklılık gösterebilir. Tuvalet eğitimi de ebeveynler açısından bir stres kaynağına dönüşebilir. Ancak bu sürecin en iyi şekilde yönetilebilmesi için her bebeğin gelişim sürecinin farklı ilerlediği her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Tuvalet eğitimine başlamak için genellikle on sekiz ila yirmi dört ay arası uygun kabul edilir. Ancak kimi bebekler yirmi sekizinci ve hatta otuzuncu ayda tuvalet eğitimine hazır olabilir. Otuz ikinci ayda tuvalet eğitiminde birçok bebek tuvalet ihtiyacını kontrol edebilme ve lazımlığı doğru şekilde kullanabilme becerisi kazanmış olur. Bu bağlamda gündüzleri bez bağlama terk edilebilir. Bebeklerin iç çamaşırlarının yüzde yüz pamuklu kumaştan üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Tuvalet eğitimi sürecinde bebeklerin iç çamaşırı her gün değiştirilmelidir ve çamaşır yıkanıp ütülenmeden tekrar kullanılmamalıdır. Bu süreçte bebeklerin lazımlığı kolayca kullanabilmesi için kolay giyilebilen rahat kıyafetler tercih edilmelidir.

Gece tuvalet eğitiminde önlem amacıyla koruyucu örtü kullanımına gidilebilir. Bu süreçte bebekler tuvalet ihtiyacını hissedip gece uykudan uyanabileceği gibi bazı bebeklerde ebeveynin bebeği gece tuvalete gitmesi için uyandırması gerekebilir.

32 aylık bebeklerde ekran kullanımı

Ekran Kullanımı

Ebeveynlerin merak ettiği diğer bir konu ise bebeklerde ekran kullanımıdır. İdeal gelişim için bebeklerin iki yaşına kadar televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon gibi ekranlardan uzak tutulması önerilir. Otuz ikinci ayda bebekler günde bir saatten uzun olmayacak şekilde ekran kullanabilir ancak bu kullanım yemek zamanlarına ve uyku öncesine denk getirilmemelidir. Yemek sırasında kullanım bebeklerin damak tadının oluşmasının önüne geçebilir ve uyku öncesinde kullanım ise bebeklerde aşırı uyarılmaya sebep olarak uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Bebeklerin ekranlar yoluyla tüketeceği içerikler eğitici çocuk çizgi filmleri, çocuk şarkıları, eğitici çocuk oyunları şeklinde sınırlandırılmalıdır.

32 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

32 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Otuz iki aylık kız bebekler için belirlenen ağırlık alt sınırı 10400 gramken ağırlık üst sınırı ise 16800 gramdır. Bu değerler otuz iki aylık erkek bebekler için alt sınır 10900 gram ve üst sınır ise 17100 gram şeklinde belirlenmiştir. 32 aylık kız bebeklerin ortalama kilosu 13100 gramdır. 32 aylık erkek bebeklerin ortalama kilosu ise 13700 gramdır.

32 Aylık Bebek Kaç Kelime Konuşur?

Otuz iki aylık bebekler dil gelişimi bakımından önemli ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebeklerin kelime dağarcığı 450 kelimeye kadar ulaşabilir ve ayrıca bebeklerin cümleleri daha zengin hale gelir.

32 Aylık Bebek Günde Kaç Saat Uyumalı?

Bebek gelişiminde uykunun önemi büyüktür. Otuz iki aylık bebeklerin günde 13-14 saat uyuması gerekir. Bu uykunun 11-12 saati gece uykusundan karşılanır. Gündüz ise tek bir uyku yeterli olur.

32 Aylık Bebek Neler Yapar?

Otuz iki aylık bebekler koşabilir, tırmanabilir, zıplayabilir, dans edebilir ve yardım almadan merdiven inip çıkabilir. Bu dönemde bebekler anlamlı ve kurallı cümleler kurabilir, duygularını ifade edebilir ve cinsiyetleri tanır. Birçok rengi bilen bebekler nesneleri sınıflandırabilir. Bu dönemde bebekler kendi başına giyinip soyunabilir, dişlerini fırçalayabilir ve saçlarını tarayabilir.