4 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
4 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Hamilelik döneminde bebeklerinin sağlıklı şekilde gelişebilmesi için büyük çaba harcayan ebeveynler, doğumdan sonra daha büyük bir heyecanla bebeklerinin gelişim sürecini takip etmeye başlar. Bebekleri günden güne büyüyüp gelişirken yaşayacakları her dönüm noktası ebeveynler için oldukça kıymetli anılar oluşturur. Bebeklerin gelişim sürecinin takibi yalnızca keyifli zaman geçirmeyi sağlamaz, bu süreçte bebeklerin sağlığı açısından da gelişim takibi oldukça önemlidir. Birlikte geçirdikleri dördüncü aya girerken ebeveynlerin 4 aylık bebek bakımı ve gelişimi hakkında öğrenmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu bağlamda bebeklerin beslenme ve uyku düzenleri, edindikleri beceriler ve 4 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosu göz önünde bulundurulması gereken konu başlıkları arasında sayılabilir. Peki, 4 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır? 4 aylık bebek gelişimi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

4 aylık bebek

4 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

4 aylık bebek gelişimi kilo boy indeksine göre takip edilmelidir çünkü bebeklerin ideal gelişim gösterip göstermediğini tespit edebilmek ve olası sağlık sorunları hakkında fikir sahibi olabilmek için bu veriler oldukça önemlidir. 4 aylık bebek kilosu ve boyu ne kadar olmalı sorusunun cevabı kız ve erkek bebekler için birbirinden farklı olacaktır. 4 aylık kız bebeklerin boyunun ortalama olarak 56 santimetre ile 68 santimetre arasında olması beklenir. 4 aylık kız bebek kilosunun ise ortalama olarak 4500 gram ile 8000 gram arasında olması idealdir.

4 aylık bebek gelişimi erkek bebeklerde farklı değerler üzerinden takip edilir. 4 aylık erkek bebeklerin boy uzunluğunun ortalama olarak 57 santimetre ile 68 santimetre arasında değişmesi beklenir. 4 aylık erkek bebek kilosunun ise ortalama olarak 4600 gram ile 8250 gram arasında olması idealdir. 4 aylık bebek boy ve kilosuna dair bu değerler genetik ve çevresel etkenlere göre değişiklik gösterebileceğinden dolayı ideal gelişim takibi için doktorunuza danışmanız önerilir.

4 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebekler her ay yeni beceriler kazanırken bu süreçte ihtiyaçları da değişiklik gösterir. Bir bebeğin gelişimi için en önemli etmenlerin beslenme, uyku ve hijyen olduğu göz önünde bulundurulduğunda 4 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı sorusunun sıkça sorulması da oldukça doğal karşılanabilir.

4 aylık bebek beslenmesi anne sütüyle devam ettirilmelidir. Bu dönemde bebeklerde benlik algısı geliştiğinden ve çevreye duyarlılık arttığından dolayı meme reddi, kısa süreli emme, emzirme sırasında memeyle bağlantıyı kesme eğilimi gibi durumlar görülebilir. Bu durumda bebek emmeye zorlanmamalıdır ancak bebeğin yeterli beslendiğinden emin olunmalıdır.

4 aylık bir bebeğin mide kapasitesi yaklaşık olarak 160 mililitre kadardır. Günde 4 ila 8 kez emzirme gerçekleştirmek bu dönemde bebek için yeterli olacaktır. Bu noktada emzirmenin kaç dakika sürdüğü ve ne kadar verimli geçtiği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu verilere göre emzirme sıklığı artırılabilir ancak bebeğin emzirme vakitlerini bir oyun ve memeyi bir oyuncak gibi görmesine izin verilmemesi gerekir. Aksi halde anne fazlasıyla yıpranabilir.

Anne sütüyle beslemenin gerçekleştirilememesi ya da yetersiz kalması durumunda doktor kontrolünde formül mamalar ya da devam sütleri kullanılabilir. Bu noktada 4. aya uygun şekilde formüle edilmiş mamaların kullanılmasına özen gösterilmesi gerekir.  

4 aylık bebek beslenmesi ek gıdaya geçişe dair adımlar içermez. Bu dönemde bebekler, diş etleriyle çeşitli gıdaları parçalayabilme becerisi kazanabilir ancak katı gıdayla tanışma için henüz çok erkendir.

4 aylık bebek gece beslenmesi ebeveynlerin merak ettiği bir başka konudur. Bu dönemde bebeklerin gece uykularında kesintisiz uyuma süreleri ile mide kapasiteleri artar. Dolayısıyla acıkma ya da açlıktan dolayı uyanma gibi durumlar azalma gösterir. 4 aylık bebeklerde gece beslemeleri ortalama olarak 5 saatte bir gerçekleştirilebilir.

4 aylık bebek uyku

4 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

4 aylık bebek gelişimi uyku düzeninin öneminin büyük olduğu bir süreçtir. Bu dönemde bebekler günlük 12 ila 16 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın büyük kısmı gece uykusundan karşılanır. Gece deliksiz uyku süresi uzayabileceği gibi diş çıkarma sebebiyle artan huzursuzluğa bağlı olarak 2 saatte bir ağlayarak uyanma durumuyla da karşılaşılabilir. Gün içinde ise toplamda 6 saate ulaşabilen iki ya da üç uyku molasına ihtiyaç duyulabilir.

Bu süreçte bebeklerin gece ve gündüz algısını oturtabilmesi için gündüz uykularının aydınlık ve sesli bir ortamda, gece uykularının ise karanlık ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.

4 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Bebekler, özellikle ilk altı ayda her açıdan hızlı bir gelişim gösterirler. 4 aylık bebek gelişim özellikleri de bu bağlamda oldukça çeşitlidir. 4 aylık bebek gelişimi ve hareketleri gözle görülür şekilde ilerler. Bu dönemde bebeklerin kasları hızla güçlenir, fiziksel hareketlerini bilinçli şekilde gerçekleştirebilmelerine olanak tanır.

Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

4 aylık bebekler, göbeklerinin üzerinde yatırıldıklarında başlarını kaldırabilir, etrafı gözetleyebilir. Aynı zamanda 4 aylık bir bebek, bu pozisyonda kollarından destek alarak göğsünü yerden kaldırmaya başlayabilir. Bebekler bu dönemde yatarken iki yana yuvarlanma becerisi de kazanır. Bu aktivite, onlar için oldukça eğlenceli olabilir ancak bazı güvenlik riskleri de barındırır.

4 aylık bebeklerin kas ve kemik gelişimleri oturma pozisyonunda durmalarına da imkan tanır. Bebeğinizi kucağınızda oturur pozisyonda tutmanız kolaylaşır. Aynı zamanda bebeklerin bu becerisini geliştirmek için uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntem de bulunur. Bebeğiniz oturur pozisyondayken onun sırtını ve iki yanını yastıklarla desteklediğinizde sağa ya da sola devrilmiyorsa, bu pozisyon onun için konforlu görünüyordur ve artık destek almadan oturur pozisyona geçme çalışmaları yapmak için hazırdır. Eğer yastıklarla desteklendiğinde bebeğiniz sağa ya da sola yaslanma eğilimindeyse oturma pozisyonu bebeğiniz için rahatsız edici olabilir, bu sebeple bu egzersizleri biraz ertelemeniz önerilir.

Bebeklerin bacak kasları da bu dönemde gelişim gösterir. Dik tutulduklarında zemine sağlam basabilen bebekler bu dönemde desteklendiklerinde adım atabilir ancak kendi başlarına ayağa kalkabilmeleri, ayakta durabilmeleri ve adım atabilmeleri için henüz erkendir. Gün içinde zemine basma, adım atma egzersizlerinin yapılması bacak kaslarını güçlendirecek ve bebekleri yürümek için cesaretlendirecektir.

Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Bebeğiniz dünyadaki 4. ayına giriş yaptığında bilişsel açıdan bir sıçrama gösterir. 4 aylık bebek zihinsel gelişimi onun gördükleri arasında bağlantı kurabilmesine ve “öğrenmesine” olanak tanır. Bu bağlamda bebekte merak duygusu oluşur. Etrafını incelemek, bulduklarına dokunmak ve her şeyi ağzına götürerek tatmak isteyebilir. Eline geçirdiği her şeyi, özellikle de ayaklarını ağzına götürme eğilimi diş gelişimiyle de alakalı olabilir. Bu dönemde bebekler, damaklarında hissettikleri rahatsızlıktan ötürü kendilerini rahatlatmak için çeşitli objeleri damaklarını kaşımak için kullanmak ister. Bu dönemde tükürük üretimi de buna bağlı olarak artacaktır.

4 aylık bebeğin beyin gelişimi onun mimiklerini ve tepkilerini kontrol edebilmesine olanak tanır. Bu sayede bebekler tepkilerini hareketleri ve mimikleri yoluyla aktarmaya başlayabilir. Bu durum 4 aylık bebek duygusal gelişimi üzerinde de etki gösterir. Bebekler korktuklarında bunu yüz ifadeleriyle dile getirebilir, eğlendiklerinde gülücükler saçabilir.

Bu dönemde bebeklerde yüksek sesli gülme, vücut bölümlerinin koordine kontrolü gibi gelişimler görülebilir.

4 aylık bebek becerileri

Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

4 aylık bebek motor gelişimi açısından da hızlı ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebeklerin kavrama yetileri gelişir. Etraflarında bulunan objelere ilerleme, onları kavrama, iki elleri arasında dolaştırma ve inceleme eğilimleri oluşur. Bununla birlikte oyuncakları sallama, yuvarlama, yakın mesafelere fırlatma, kendinden uzaklaşan oyuncağı takip etme gibi aktiviteler de görülebilir.

Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

4 aylık bebeğin bilişsel gelişimi onun renkleri daha net algılayabilmesine olanak tanır. Ayrıca bebeklerde odak süresi artar, görüş alanlarındaki nesneleri takip edebilirler. Yüzleri ve sesleri net olarak tanımaya başlayan bebekler, etraflarındaki yabancı kişilerden rahatsız olmaya başlayabilir. Bu durum 4 aylık bebek sosyal gelişimini de etkiler. Ebeveynleriyle vakit geçirmekten hoşlanmaya başlayan bebekler aynı zamanda sosyalleşme eğilimleri de gösterir.

4. ayda aynada kendi yansımasını fark edebilen bebeklerde benlik algısı gelişmeye başlar. Ellerini ve ayaklarını keşfeden, özellikle parmaklarıyla yakından ilgilenen bebeklerdeki tutma ve kavrama refleksinin gelişmesi de bu duruma bağlıdır.

Bu dönemde seslere karşı duyarlılığın artmasıyla birlikte 4 aylık bebek dil gelişimi de fark edilir şekilde gelişim gösterir. Basit ses tekrarlarından oluşan heceleri seslendirebilen bebekler, anlamsız gibi görünebilen ancak iletişim kurma amacı güden sesler çıkarabilir. Duyduğu sesleri tekrarlama eğilimi gösteren bebekler, gördüğü mimikleri de taklit eder. Bu dönemde bebekler yüksek seslere tepki verebilir, samimi iletişim kurulduğunda gülümseyerek karşılık verebilir.

4 Aylık Bebek Gelişiminde Oyunlar

4 aylık bebek zeka gelişimi hızla ilerlediğinden dolayı bu dönemde bebeklerin sağlıklı ve ideal şekilde gelişebilmesi için gerçekleştirilmesi gereken etkinlikler de çeşitlilik gösterecektir. 4 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalı sorusuna cevap olarak öncelikle dil gelişimine katkı sağlanması gerektiği söylenebilir. Bu bağlamda yaptığınız eylemleri bebeğinize detaylı olarak açıklamak, nesneleri isimlerini söyleyerek tanıtmak, basit kelimeleri sürekli tekrarlamak ve bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit ederek onu cesaretlendirmek doğru olacaktır. Şarkı söylemek, sesli ve ışıklı oyuncaklar tercih etmek de bebeğinizin ilgisini çeker ve onu teşvik eder.

4 aylık bebek gelişim aktivitelerinden biri de kitap okumaktır. Derinlik algısı, görme becerisi ve işitme yetileri gelişen bebekler bu dönemde renkli ve ilgi çekici resimlere sahip kitaplarla tanıştırılabilir. Bebekler için özel olarak hazırlanan sesli kitaplar da kullanılabilir.

4 aylık bebek gelişimi nasıl desteklenir sorusuna verilebilecek cevaplardan biri de egzersizdir. Bebeğinizin kollarını ve bacaklarını nazikçe esnetmeniz onun kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Bu dönemde bebekler yere basma yetisi kazandığından dolayı yorulmayacakları şekilde kısa mesafelerde yürümeleri için desteklenebilir.

4 aylık bebek gelişim oyunları oturma becerisi kazanan bebekler için yerde top yuvarlama, müzik ya da sesli oyuncaklar eşliğinde dans etme, temel mutfak araç gereçleriyle evcilik oynama şeklinde sıralanabilir.

4 aylık bebek gelişimi için oyuncaklar da önemli rol oynar. Bu dönemde ışıklı ve renkli oyuncaklar bebeklerin ilgisini fazlasıyla çeker. Çıngıraklar, dönen sağlam parçalara sahip oyuncaklar bu dönemde tercih edilebilir. Bu dönemde de alerjik bebeklerde pelüş oyuncak kullanımı dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Oyun matı ya da aktivite merkezi, bebeğin güvenli bir alanda egzersiz yapmasına ve vakit geçirmesine olanak tanır.

4 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

4 aylık bebek gelişimi nasıl olur sorusunun cevabı “oldukça hızlı ve hareketli” şeklinde verilebilir. Bu dönemde bebeğinizin evdeki varlığı çok daha hissedilir hale gelir. Sizinle ve dünyayla kurduğu iletişim gelişir, çevreye dair merakı artar ve “benlik algısı”nın temelleri atılır. Bu sebeple 4 aylık bebek gelişimi için yapılması gerekenlere dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

4 aylık bebekler eskiye kıyasla daha hareketli olduğundan dolayı uzun süre yalnız bırakılmamalıdır. Bu durum onların duygusal açıdan zarar görmesine yol açabileceği gibi aynı zamanda çeşitli tehlikelere de açık hale gelmelerine yol açabilir. Fiziksel olarak hareket kapasitesi artan bebeklerin evdeki tehlikelere karşı korunması gerekir. Bu süreçte alçak konumlandırılmış prizlere güvenlik kapağı takılması, kabloların sabitlenmesi ve koruyucu ile kapatılması önerilir. Alçak ve sivri köşeli masa ve sehpalar köşe yastıklarıyla güvenceye alınmalıdır.

Bebekler bu dönemde dönme yetisi kazandığından dolayı koltuk, yatak gibi yüksek yerlerde güvenliksiz ve tek başına bırakılmamalıdır. Bu durum, düşme tehlikesi yaratabilir. Bebeğiniz kendi beşiğinde uyumuyorsa uyuduğu alanda etrafı yastıklarla çevrelenmelidir.

Bebeğin ulaşabileceği alanlarda küçük objeler bulundurulmamalıdır. Kavrama becerisi gelişen bebekler bu objelere eriştiklerinde doğal olarak ağızlarına götürme eğilimi gösterecektir. Bu durum objelerin nefes borusuna kaçmasıyla sonuçlanabilecek bazı riskleri içerdiğinden dolayı küçük nesnelerin ya da küçük parçalar içeren objelerin kaldırılması önerilir. Bu dönemde bebeğinizin damaklarındaki huzursuzluk hissini azaltmak için diş kaşıyıcılar kullanılabilir. Diş kaşıyıcı kullanımı bebeklerin tehlikeli objeleri ağzına götürme eğilimini sınırlandırmak için de idealdir.

4 aylık bebek aşı

4. ay, bebeklerin sağlık kontrolünün yapılması gereken aylardan biridir. Dördüncü ay sonunda bebeklere “KPA” adıyla da bilinen “zatürre aşısı”nın, “rota virüs aşısı” adıyla da bilinen “ishal aşısı”nın ve “DaBT-İPA-Hib” adıyla da bilinen “5’li karma aşı”nın ikinci dozları yapılmalıdır.

4 aylık bebek gelişimi için ne yapılır konusunda oldukça önemli noktalardan biri de doğayı tanımaktır. Bu dönemde çevreye dair ilgisi ve merakı artan bebekler, hayvanlarla tanıştırılabilir. Gerekli önlemler alındıktan sonra bebekler kuş, kedi, köpek gibi hayvanlarla tanıştırılabilir. Aynı zamanda bu dönemde açık havada bulunmak, doğayla temas etmek de bebeğiniz için oldukça önemlidir. Dışarıda vakit geçirme süresince bebeğinizin ellerinin temizliğine özen göstermeniz, eve dönünce bebeğinizi yıkamanız ve dışarıda kullanılan kıyafetleri yıkamadan tekrar kullanmamanız önerilir. Bu sayede bulaş riskini azaltabilir ve sağlık sorunlarını engelleyebilirsiniz.

4 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

4 Aylık Bebek Oturursa Ne Olur?

Bebeklerde kas ve kemik sisteminin gelişimi, onların fiziksel aktivitelerinin çeşitlenmesine olanak tanıyacak şekilde ilerler. Bu bağlamda dört aylık bir bebek oturma pozisyonunu koruyabilir ve kendi başına oturabilir. Bebeğinizin kendi başına oturmak için hazır olup olmadığını anlamak için sırtını ve iki yanını yastıklarla destekleyerek oturtmak iyi bir yöntemdir. Eğer bebeğiniz sağa ya da sola devrilmiyorsa, oturma becerisi kazanmış demektir. Eğer bebeğiniz bu pozisyonda rahatsız görünüyorsa bebeğiniz henüz oturmak için hazır değildir.

4 Aylık Bebek Hangi Hareketleri Yapabilir?

Dört aylık bir bebek karnının üzerine bırakıldığında başını kaldırabilir, kollarından destek alarak göğsünü yerden kaldırabilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler oturma becerisi de kazanabilir. Kavrama becerileri artan bebekler objeleri yakalayabilir, kavrayabilir, iki eli arasında geçirebilir ve evirip çevirerek nesneleri inceleyebilir. Dört aylık bebeklerde bacak kasları güçlendiğinden dolayı desteklendikleri zaman zemine sağlam basma ve adım atma eğilimi de görülebilir.

4 Aylık Bebekte Nelere Dikkat Edilmeli?

4 aylık bebeklerde gelişim gözle görülür şekilde gerçekleşir. Bu dönemde bebeğiniz göz teması kurmuyorsa, etrafındaki objelere odaklanamıyor ya da bu objeleri takip edemiyorsa, seslere tepki vermiyorsa bir doktora danışmanız önerilir. Bunların yanı sıra bu dönemde bebeklerin hareket kabiliyeti arttığından dolayı bebeği korumasız biçimde yüksek alanlarda bırakmamak önemlidir. Sivri köşeler, alçakta bulunan priz ve kablolar, küçük ve parçalı objeler de dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır.

4 Aylık Bebeğe Neler Öğretilir?

4 aylık bebekler fiziksel, zihinsel ve bilişsel açıdan hızlı bir gelişim gösterir. Bu bağlamda bebeklere hayvan seslerini öğretmek, renkleri göstermek ve isimlerini tekrar etmek doğru bir davranış olacaktır. Tekrarlardan oluşan basit heceleri seslendirmek de dil gelişimi açısından önemlidir. Bu dönemde bebekler kendi başına oturma konusunda cesaretlendirilebilir.