28 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
28 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebekler günden güne büyüyüp gelişirken her ay kazandıkları beceriler de çeşitlenir. Sağlıklı bir büyüme ortamı sağlayabilmek için ebeveynler, bebeklerinin her ay çeşitlenen ihtiyaçlarını öğrenmek ister. Bu bağlamda 28 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sorusu ebeveynler tarafından sık sorulan sorular arasında yer alır. 28 aylık bebek gelişimi hareketlerin izlenmesi ve yorumlanması yoluyla takip edilebilir çünkü bebeklerin motor becerileri ve fiziksel yeterlilikleri her ay gelişim gösterir. 28 aylık bebek boy ve kilo verileriyle oluşturulan 28 aylık bebek gelişimi cetveli de bebek gelişimini takip etmek için kullanılabilecek veriler arasında yer alır. Peki, yirmi sekizinci ayda bebeklerin kazandığı yeni beceriler nelerdir? 28 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalıdır ve bu süreçte ebeveynlere düşen sorumluluklar nelerdir? Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

28 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

28 aylık bebek kilosu ve boyu bebeklerin gelişim sürecinin takibi için kullanılan en önemli veriler arasında yer alır. Bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyetteki bebeklerin boy ve kilo değerleri alınarak oluşturulan 28 aylık bebek gelişimi persentil eğrileri, bebeklerin ideal gelişim sürecinin neresinde olduğunu tespit etmeye yardımcı olur. 28 aylık bebek boy kilo tablosu cinsiyetlere göre değişiklik gösterir çünkü kız bebeklerle erkek bebeklerin gelişim süreçleri birbirinden farklı ilerler.

28 aylık kız bebeklerin ağırlığı için belirlenen alt sınır 9800 gram ve üst sınır ise 15700 gramdır. 28 aylık kız bebek kilosu ortalama olarak 12300 gram kadardır. Bu dönemde kız bebeklerin boy uzunluğu için belirlenen alt sınır 85.6 santimetreyken üst sınır ise 95.6 santimetre şeklindedir. 28 aylık kız bebek boy uzunluğu ortalama olarak 89.1 santimetredir.

Bu dönemde erkek bebeklerin ağırlığı için belirlenen alt sınır 10400 gramdır. 28 aylık erkek bebek kilosu için üst sınır olarak 16100 gram belirlenmiştir. Yirmi sekiz aylık erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 12900 gram kadardır. Bu dönemde erkek bebeklerin boy uzunluğu için alt sınır 84.2 santimetre ve üst sınır ise 96.6 santimetre şeklinde belirlenmiştir. 28 aylık erkek bebek boy uzunluğu ortalama olarak 90.4 santimetre kadardır.

Bebeklerin beyin gelişimi hakkında önemli veriler sağlayan değerlerden biri de baş çevresi uzunluğudur. 28 aylık kız bebeklerin baş çevresinin ortalama 47.7 santimetre olması beklenir. Bu değer, 28 aylık erkek bebekler için 48.7 santimetre civarındadır.

Bebek gelişimi genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktöre bağlıdır. Dolayısıyla bebeğinizin değerlerinin belirtilen değerlerle uyumlu olmaması bir sağlık sorununun ya da gelişim bozukluğunun varlığına dair kesin kanıt oluşturmaz. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili en doğru bilgiyi çocuk doktorunuzdan alabilirsiniz.

28 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

28 aylık bebek gelişiminde en önemli noktalardan biri de bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmesidir. Büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm besin gruplarının alınabilmesi için 28 aylık bebek beslenmesinin uygun şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu bağlamda bebeklerin kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün tüketmesi gerekir. Bebeğin ihtiyaçlarına göre günde iki ya da üç ara öğün de beslenme programına eklenebilir.

Bu dönemde bebeklerin anne sütü almaya devam etmesi diğer besinleri tüketmeye karşı isteksizliğe sebep olabilir çünkü bebekler midelerini emerek doldurur. Bu sebeple yirmi dördüncü aydan itibaren anne sütünün bebek beslenmesinden kademeli olarak çıkarılması önerilir. Bebeğin ihtiyaçlarına göre anne sütünün yerini uygun bir devam sütü alabilir.

Yirmi sekizinci ayda bebekler evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilir. Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için tüm besin gruplarından yeteri kadar alması gerekir. Bu bağlamda bebeklerin günlük ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bir beslenme programı düzenlenmelidir. Yirmi sekizinci ayda bebekler günde yaklaşık 1200 kalorilik bir beslenme düzenine sahip olmalıdır. Bununla birlikte günlük ihtiyaç duyulan vitamin ve mineral değerleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bebekler günde ortalama 6 porsiyon tahıl ürünü tüketebilir. Kahvaltıda bir dilim tam tahıl ekmeği, öğlen yemeğinde tam buğday makarnası, akşam yemeğinde patates ve bulgur pilavı gibi besinler tüketilmesi tahıl ürünlerine dair ihtiyacı karşılamaya yardımcı olur. Bebeklerin protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı et, tavuk, balık, kıyma ve yumurta gibi besinler mutlaka beslenme programında yer almalıdır. Bu dönemde bebeklerin günlük 700 miligramlık kalsiyum ihtiyacının karşılanması için ortalama 3 porsiyon süt ürünü tüketimi gerçekleştirilmelidir. Mineraller bakımından zengin baklagiller ve mevsim yeşillikleri de beslenme programında yer alması gereken besinler arasında yer alır. Bununla birlikte bebeklerin her gün ortalama 2 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze tüketmesi de gerekir.

Bebekler ara öğünlerde taze meyve sebze, kuru meyve ya da kuruyemiş tüketebilir. Bu noktada bebeklerin fındık, badem gibi küçük boyutlu gıdalar sebebiyle boğulma tehlikesi yaşayabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple bu besinlerin tüketimi gözetim altında gerçekleştirilmelidir.

Bebek beslenmesinde önemli noktalardan biri de günlük su tüketimidir. Yirmi sekizinci ayda bebeklerin günde ortalama 6 bardak su tüketmesi önerilir. İshal ya da aşırı terleme sebebiyle su kaybı gibi durumlarda su alımı dengelenmelidir.

Yirmi sekizinci ayda bebekler çeşitli sebeplerle iştahsız olabilir ya da yemek seçme davranışı gösterebilir. Bu durumda bebekleri yemek yemeye heveslendirmek için ona kendine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşık sağlanabilir. Aynı zamanda bebeklerin mümkün olan tüm öğünlerini ebeveynleriyle birlikte aynı masada yemesi de onları yemek yemeye dair motive edebilir. Bu dönemde bebekler çeşitli gıdaları yemeyi reddediyorsa bu besinler farklı formlarda sunulabilir ya da ilgi çekici sunum tabakları hazırlanabilir. Bebekleri yemek hazırlama sürecine dahil etmek de onların yemek yemeye dair heveslenmesine yardımcı olabilir. Bu dönemde bebeklerin yemek yemeyi reddetmemesi için televizyon, tablet ve telefon gibi ekranların kullanılması önerilmez. Çünkü ekran kullanımı bebeklerin damak tadının oluşmasını engelleyebilir ve uzun vadede dikkat dağınıklığına sebep olabilir.

Yirmi sekizinci ayda bebekler motor becerileri bakımından kendi kendini besleme yetisi kazanmıştır. Bu sebeple bebeklerin kendi kendine yemek yemesine izin verilmesi önerilir. Bu sayede bebekler kendi damak zevklerini geliştirebilir. Bu süreçte bebeklerin tabaklarındaki tüm yemeği tüketmesi ya da tabakta yer alan tüm gıdaları yemesi beklenmemelidir. Bebek beslenmesinde önemli nokta porsiyon seçimidir. Bebekler için bu dönemde ideal porsiyon ölçüsü, yetişkin porsiyonlarının çeyreği ile yarısı arasında değişiklik gösterir. Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak için tabağı dörde ayırıp her bölüme başka bir besin grubu yerleştirme yoluna gidilebilir. Bu uygulamaya “dört yapraklı yonca” sistemi adı verilir.  Buna göre tabağın sol üst kısmı süt ve süt ürünlerinden; sağ üst kısmı et, yumurta ve kuru baklagillerden; sağ alt kısmı meyve ve sebzelerden; sol alt kısmı ise tahıllardan oluşur.

Bebeklerin iştahsız olması ya da bazı besinleri tüketmeyi reddetmesi kilo kaybına yol açabilir. Persentil eğrilerine göre bebekte ciddi bir kilo kaybı görülmüyorsa ve doktor görüşüne göre bebeğin herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyorsa bu kilo kaybı normal karşılanabilir. Çünkü bu dönemde bebeklerin vücutları çocukluğa geçiş süreciyle beraber değişiklik göstermeye başlar. Ancak bebeklere öğün aralarında yüksek kalorili sıvı karışımlar sunulması, bebeklerin günlük olarak yeterli ve dengeli beslenmesine yardımcı olabileceği gibi aynı zamanda kilo kaybını sınırlandırmayı da mümkün kılar.

28 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

28 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir. Uyku, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişme için ihtiyaç duyduğu temel faktörlerden biridir. Çünkü gelişim için gerekli hormonlar gece uykusu sırasında salgılanır. Bununla birlikte bebekler, gün boyu öğrendiklerini kalıcı hafızaya uyku esnasında alarak pekiştirebilir. Ayrıca bebeklerin keşfetmeye ve öğrenmeye devam edebilmesi için gerekli enerji de uykudan sağlanır. Bu bağlamda 28 aylık bebekler günlük ortalama 13 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın yaklaşık 11.5 saati gece uykusundan karşılanır.

Yirmi sekizinci ayda bebekler gece uykusuna gitmemek için direnebilir. Bu noktada bebeklere her gece tekrar edilen bir uyku rutini sunulması önerilir. Örneğin, uyku saati yaklaştığında tüm ekranlar kapatılıp birlikte kitap okunabilir. Ardından bebek, ebeveynleriyle birlikte pijamalarını giyip dişlerini fırçalayabilir. Bu sayede bebek, yatağa gitmek için hazır olur.

Bu dönemde bebeklerin gece uykuları sık sık bölünebilir. Gece uykudan uyanmanın sebepleri tespit edilmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Eğer bebek huzursuzluk yaşadığı için uyanıyorsa bebeğin odasına uygun bir gece lambası yerleştirilebilir. Aynı zamanda genellikle pelüş oyuncaklar arasından seçilen bir “uyku arkadaşı” ve bebeğin sürekli kullandığı bir “güvenli battaniye” de bebeklerin huzursuzluğunu gidermeye yardımcı olabilir.

Bebekler gece tuvalet ihtiyacı duyduğu için de uyanabilir. Bu noktada bebeğin ihtiyacını gidermesine yardımcı olunmalı ve ardından bebek derhal yatağa yönlendirilmelidir. Çünkü bu dönemde bebekler her şeyi oyunlaştırma eğilimi gösterdiğinden dolayı tuvalet ihtiyacını da bir oyun olarak görebilir. Bu durumda gece uykularında düzensizlik oluşabilir. Bu sebeple bebekler en hızlı şekilde uykuya geri götürülmelidir.

28 aylık bebek uyku eğitimi bebeklerin kendi odalarında ve kendi yataklarında uyumasını temel alır. Bununla birlikte bu dönemde bebekler uykuya da kendi kendine dalabilmelidir. Ancak bebekler, rutin ihtiyaçlarından ve uykuyu geciktirme isteklerinden dolayı ninni dinlemek ya da hikaye okumak isteyebilir. Hatta aynı hikayeyi arka arkaya birden çok kez okumayı talep edebilir. Böyle durumlarda bebek teskin edilip uykuya yönlendirilmelidir. Bebek kimi zaman gece uyanıp ebeveynlerinin odasına gidebilir. Ebeveynlerinin yatağında uyumayı talep eden bebek doğrudan kendi yatağına yönlendirilmelidir. Bebeğin yeniden uykuya dalması için ebeveynler yardımcı olabilir.

Gece uykularında yaşanan bu bölünmelerin sebebi gündüz uykusunun geç bir saatte gerçekleşmesi ya da uzun sürmesi de olabilir. Bebeklerin gündüz uykusunu öğlen 12 ve 2 arasında uyuması, akşam saat 7 ya da 8 gibi uyumak istemelerine yardımcı olur. Bununla birlikte gündüz uykusu yarım saatle iki saat arasında tutulmalıdır.

28 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

28 aylık bebek gelişim özellikleri bebeklerin çeşitli açılardan yeni beceriler kazanmasına ya da daha önceki aylarda kazandıkları bazı becerileri pekiştirmesine olanak tanır. Ebeveynlerin bebeklerini doğru şekilde destekleyebilmesi için bu gelişmeleri tanıması gerekir.

28 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

28 aylık bebekler fiziksel açıdan eskiye kıyasla çok daha güçlü olduğundan dolayı daha hareketli ve aktif davranır. Bu dönemde bebekler etrafta koşmaktan, bir yerlere tırmanmaktan ve dans etmekten hoşlanır. Tek ayaklarının üzerinde dengede durabilen, zıplayıp sıçrayabilen bebekler top oynamaktan ve üç tekerlekli bisiklet sürmekten zevk alır. Bu dönemde bebekler merdivenleri kendi başına inip çıkabilir ve desteklendiğinde öne doğru takla atabilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler için beşiklerinden inmek ya da tırmanarak beşiklerine girmek de oldukça kolay bir hal alır.

28 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

28 aylık bebek zeka gelişimi bebeklerin başarılı şekilde amaç sonuç ve sebep sonuç ilişkileri kurmasına olanak tanır. Bu dönemde bebekler deneme yanılma yoluyla bilgi edinme isteği gösterebilir. Bu bağlamda bebeklerin mantık kurma ve problem çözme becerileri de pekişir. Yirmi sekizinci ayda bebekler kendi isimlerini ve soyisimlerini söyleyebilir, tanıdığı kişilerin yüzleriyle isimlerini doğru şekilde eşleştirebilir. Vücut bölümlerinin isimlerini bilen ve sorulduğunda doğru şekilde gösteren bebekler, “kaç yaşındasın?” sorusuna parmaklarını göstererek cevap verebilir.

28 aylık bebek dil gelişimi de bu bağlamda üstünde durulması gereken konulardan biridir. Ortalama beş kelimeden oluşan mantıklı cümleler kurabilen bebekler bu dönemde kendilerine verilen sıralı komutları anlayıp eksiksiz şekilde yerine getirebilir. Aynı zamanda bebekler kendileri de komutlar verebilir. “Benim yemeğim” gibi aidiyet bildiren cümleler kurabilen bebekler bu dönemde geçmiş zaman kullanmayı da öğrenir.

28 aylık bebek oyuncakları

28 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

Yirmi sekizinci ayda bebekler kaba motor ve ince motor becerileri bakımından önemli ilerleme gösterir. Tüm kas gruplarını dengeli ve koordine şekilde hareket ettirebilen bebekler için eşyaları ittirerek ya da çekerek taşımak, parmak ucunda yükselmek ve sıçramak gibi aktiviteler oldukça basit hale gelir. Bu dönemde bebekler ince motor becerileri bakımından el göz koordinasyonunu geliştirir. Buna göre bebekler taklit ederek bir kağıdı katlayabilir, kalem kullanarak dik çizgi çizebilir. Kendi giysilerini giyip çıkarabilen bebekler özbakım aktivitelerini gerçekleştirerek ellerini yıkayıp kurulayabilir, dişlerini fırçalayabilir ve saçlarını tarayabilir. Aynı zamanda bebekler eskiden olduğu kadar döküp saçmadan kendini besleyebilir ve bir bardaktan hiç dökmeden içecek içebilir. Bu dönemde bebekler fermuar açıp kapatabilir, ayakkabılarını giyebilir ve şişe kapaklarını takıp çıkarabilir. Kapıların tokmaklarını kullanarak kapı açıp kapatmayı öğrenen bebekler mümkün olan tüm düğmelerle basarak ya da çevirerek etkileşime girmek ister.

28 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Bilişsel açıdan 28 aylık bebek gelişimi nasıl olur sorusu ebeveynler tarafından sıkça sorulur. Daha önceki aylarda cinsiyetleri ayırt etmeye başlayan bebekler, yirmi sekizinci ayda kendi cinsel kimliklerini tanımaya başlar. Bu dönemde bebekler kendi cinsel organlarını keşfetmek isteyebilir. Bu bağlamda ayna karşısında kendilerini incelemek ya da cinsel organlarını dokunarak tanımaya çalışmak gibi davranışlar gerçekleştirebilirler. Bebeklerin duygusal ve psikolojik gelişimi açısından bu davranışlar tepkiyle karşılanmamalıdır. Bebeklerle açık iletişim kurulması, onlara cinsiyetlerin ve cinsel organların tanıştırılması önerilir. 28 aylık bebek bilişsel gelişimi açısından halen soyut düşünme dönemine geçememiş olsa da nesnelerin boyut, büyüklük, şekil ve renk gibi somut özelliklerini tanıyabilir. Bu bağlamda nesneleri benzerlikler yönünden sınıflandırabilir, bir grup içindeki farklı nesneyi bulabilir ya da aynı nesneleri eşleştirebilir. Taklit etmekten hoşlanan bebekler sürekli soru sorma ve tekrar etme eğilimi gösterebilir.

28 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

Bebeklerin zihinsel ve bilişsel olarak gelişmesinde oyunların ve oyuncakların önemi büyüktür. Oyuncaklar bebeklerin motor becerilerinin de gelişmesine olanak tanırken aynı zamanda çeşitli değerlerin bebeklere aşılanmasını da mümkün kılar. Bu bağlamda 28 aylık bebek oyuncakları özenle seçilmelidir. Her dönemde olduğu gibi bu ay da yapbozlar ve bul tak oyuncaklar mutlaka bebeklerin oyuncak sepetinde yer almalıdır. Labirent oyuncaklar, sayı boncukları, sınıflandırma gerektiren oyuncaklar da bebek gelişimi açısından önemlidir.

Bu dönemde bebeklerin günlük aletlere aşinalık kazanması için oyuncak ütü masası ve ütü, market sepeti ve oyuncak yazar kasa, oyuncak telefon gibi oyuncaklarla tanıştırılması önerilir. Aynı zamanda rol yapma oyunlarını oynamanın mümkün olması için çay takımı, mutfak seti, doktor aleti ve tamir seti gibi oyuncaklar da edinilebilir.

Bu dönemde aktivite masası, oyun halısı, maket mutfak ve oyun evi gibi alanlar da bebeklerin hem odalarıyla bağ kurmasını hem de yaratıcılıklarını geliştirecek gerçekçi oyunlar oynamasını mümkün kılar.

Yirmi sekizinci ayda bebeklerin renkli toplar, uçak, araba, kamyon ve gemi gibi oyuncaklar, çiftlik hayvanları ve oyuncak bebeklerle oynaması doğaldır. Çıkarılıp takılabilen aksesuarlara sahip oyuncak bebekler ve pelüş hayvanlar bebekleri fazlasıyla eğlendirir.

Bu dönemde bebeklerin el becerisini geliştirmek ve yaratıcılığını körüklemek için renkli jumbo boya kalemleri, renkli kağıtlar, boyama kitapları edinilebilir. Bebeklerle birlikte resim yapmak, kağıt katlamak gibi aktiviteler onların motor becerilerini geliştirir. Bununla birlikte oyun hamuru ve kinetik kum gibi malzemeler de bu dönemde tercih edilebilecek diğer materyaller arasında yer alır.

28 aylık bebek oyun hamuru

Bebeklerin dil gelişimi açısından kelime kartları tercih edilebilir. Taşıtlar, renkler, hayvanlar gibi konularda edinilebilecek kelime kartları bebeklerin eğlenerek öğrenmesine olanak tanır. Aynı zamanda her dönemde olduğu gibi bu dönemde de kitapların önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bebeklere tuvalet eğitimi, hayvan sevgisi gibi konularda çeşitli eğitimler vermek ve değerler kazandırmak için kitaplardan faydalanılabilir. Bu dönemde sesli kitaplar tercih edilebileceği gibi üç boyutlu kitaplar da bebeklerin kitaplığına eklenebilir.

Bebeklerin ritim duygusunun giderek gelişmesi marakas, davul, ksilofon, piyano ve zil gibi müzik aletlerinin de oyuncak sepetine eklenmesine olanak tanır.

28 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler her ay yeni beceriler edinirken onların yetişme ortamını sağlıklı ve güvenli hale dönüştürmek için alınması gereken önlemler de değişiklik gösterir. Bu bağlamda 28 aylık bebek bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar birkaç başlık altında sıralanabilir.

Güvenlik

Yirmi sekizinci ayda bebeklerin çok daha hareketli ve meraklı olması bazı ev kazalarına davetiye çıkarabilir. Bebeklerin yaşam alanını güvenli hale getirmek için bazı güvenlik önlemleri alınabilir. Bu güvenlik önlemlerinin başında elektrikli aletlerle ilgili düzenlemeler gelir. Elektrikli aletler bebeklerin ulaşamayacağı yerlere kaldırılmalı ya da bebeklerin erişemeyeceği şekilde düzenlenmelidir. Bununla birlikte kablolar güvenli hale getirilmeli ve alçaktaki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalıdır. Bebekler elektrik düğmelerine karşı merak duyduğundan dolayı bu düğmeler de güvenli hale getirilmelidir. Bebeklerin etrafta koştururken yaralanmaması için sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılmalıdır. Aynı zamanda bebekler bu dönemde de tırmanmaktan hoşlandığından dolayı devrilme riski taşıyan mobilyalar sabitlenmeli ve çekmecelerle dolap kapakları çocuk kilidiyle kapatılmalıdır. Bebeklerin ellerinin sıkışmasını engellemek için kapılar takozla sabitlenmelidir. Aynı zamanda anahtarları keşfeden bebeklerin kendilerini odaya kilitlemesini engellemek için kapılardaki anahtarlar toplanabilir. Bu dönemde pencerelerin bebek kilidiyle kapatılması önerilir.

28 aylık bebek tuvalet eğitimi

Tuvalet Eğitimi

Bebek gelişiminde en önemli adımlardan biri şüphesiz tuvalet eğitimidir. Özellikle kız çocukları için 28. ay genellikle tuvalet alışkanlığının kazanıldığı dönemdir. Bu dönemde bebeklerin tuvalet ihtiyaçlarının farkına varması, gerekli olması durumunda tuvaletini tutabilmesi ve tuvaletini lazımlığa yapabilmesi beklenir. Gündüz tuvalet ihtiyacını bu kurallara uygun şekilde gerçekleştirebilen bebeklerde bez kullanımı bırakılabilir. İç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi ve yıkanıp ütülendikten sonra kullanılması önemlidir. Gece tuvalet eğitimindeyse yatağa koruyucu örtü serilmesi önerilir.

Diş Bakımı

Bebekler yirmi beşinci ve otuz üçüncü ay arasında ikinci üst azı dişlerini çıkarır. Azı dişlerinin çıkması, bebeklerin damaklarında hassasiyete ve ağrıya sebep olabilir ve huzursuzluk yaratabilir. Bu süreçte bebeklerin rahatlaması için diş kaşıyıcılar, soğutulmuş meyve ve sebzeler kullanılabilir. Aynı zamanda bebeklerin uygun bir diş fırçasıyla günde iki kez dişlerini fırçalaması da hem ağız sağlığı bakımından hem de diş çıkarma sürecinin kolaylaştırılması açısından önemlidir. Yirmi sekizinci ayda da bebeklerin yuvarlatılmış kıl uçlu diş fırçası kullanması önerilir. Bu dönemde doktor kontrolünde florürlü diş macunu kullanımına başlanabilir.

D Vitamini

Bebek gelişimi için en önemli noktalardan biri yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudun işlevlerinin düzenlenmesinde ve yürütülmesinde önemli olan vitamin ve minerallerin yeterince alınması için de beslenmeye özen gösterilmesi gerekir. Bebeklerin D vitamini ihtiyacının tamamını besinler yoluyla karşılayamayacağı bir gerçektir. Bu dönemde günlük 300 IU olan D vitamini ihtiyacı, bebekte D vitamini eksikliği varsa çeşitli takviyelerle karşılanabilir. Bununla birlikte D vitamini bakımından zengin brokoli ve havuç gibi sebzeler, elma ve muz gibi meyveler, mercimek, badem, kefir, yumurta ve doğal tereyağı gibi besinler de bebeklere verilebilir.

2 Yaş Sendromu

28 aylık bebek gelişimi nasıldır sorusuna bir cevap arandığında ebeveynlerin karşısına çıkan başlıklardan biri de iki yaş sendromudur. İki yaş sendromu bebeklerin kendi benliklerinin farkına varması ve bu bağlamda özgürleşmek istemesiyle bağlantılıdır. Bebekler, her işi kendi başına yapmak ister ve kendisine sunulan önerileri genellikle sınır ihlali olarak algılayıp hırçınlaşır. Bu dönemde yemek yemek, banyo yapmak ve hatta giyinmek bile bebeklerde isyankar davranışları tetikleyebilir. Bebeklerin ve ebeveynlerin bu süreci mümkün olan en yumuşak şekilde geçirebilmesi için açık iletişim kurması gerekir. Ebeveynler, bebeklerini tetikleyen davranışları tespit etmeli ve bunları yumuşatmalıdır. Bebeği bir birey olarak tanıdığını ve kabul ettiğini belli etmesi gereken ebeveynler, güvenli bir ortamda bebeklerin sınırları keşfetmesine de olanak tanımalıdır. Aynı zamanda bebeğe seçenekler sunmak ve “hayır” kelimesinden kaçınmak da iki yaş sendromunun olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğe “sen” dili içeren cümleler kurmak yerine “ben” diliyle yaklaşmak da hırçınlaşmanın önüne geçmede faydalı bir yöntemdir.

Ev İşleri

Yirmi sekizinci ayda bebekler aktiviteleri ve rutinleri öğrenmek için ebeveynlerini izler ve taklit eder. Bu bağlamda ev işleri ve günlük rutinler bebekler için fazlasıyla ilgi çekici hal alır. Bebeklerde sorumluluk bilincini pekiştirmek için onların ev işlerine katılmasına olanak tanınabilir. Örneğin bebek dağılan oyuncaklarını toplamak için teşvik edilebilir. Bebeğin çorapları eşleştirmesine izin verilebilir ve yemek hazırlığında mutfakta yer alması için ortam sağlanabilir. Bu sayede bebekler ev işlerini öğrenir ve ebeveynlerine yardım etmenin gururunu yaşar. Bu süreçte bebeklerin olumlu sözcüklerle karşılanması onların özgüven gelişimi için de önemlidir.

Sosyalleşme

Yirmi sekizinci ayda bebekler yaşıtlarıyla sosyalleşmek için daha hevesli olabilir. Paralel oyun uygulamasıyla gelişen sosyalleşme aktiviteleri beraber oyun kurmaya dönüşebilir. Bu dönemde bebeklerin tanıdıklarıyla sosyalleştirilmesi, oyun grubu ve park gibi alanlarda vakit geçirmek için teşvik edilmesi önerilir. Sırayla oynama ve paylaşma eğitimi bu süreci kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bebek ebeveynleriyle oyun oynarken oyuncakları sırayla kullanmayı öğrenmelidir. Aynı zamanda paylaşma türleri bebeğe anlatılabilir. Bebeğin kendini huzursuz hissetmemesi için “paylaşılabilen” ve “paylaşılamayan” oyuncakların birbirinden ayrılması önerilir.

28 aylık bebek ekran kullanımı

Ekran Kullanımı

Televizyon, tablet, bilgisayar ve telefon gibi ekranların bebek gelişiminde nasıl bir rol oynadığı ebeveynler tarafından merak edilen konulardan biridir. Sağlıklı gelişim için bu ekranların en az iki yaşına kadar bebeklerle tanıştırılmaması önerilir. Yirmi sekizinci ayda bebekler günde 15 dakika ekran kullanabilir ancak bu sürenin yemek zamanlarında kullanılmaması önerilir. Ekran kullanımında bebek şarkıları, değerler eğitimine dair içerikler ve bebeklere uygun çizgi filmler gibi içerikler tercih edilebilir.

28 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

28 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Yirmi sekiz aylık bebekler koşabilir, tırmanabilir, üç tekerlekli bisiklet sürebilir, zıplayabilir ve dans edebilir. Bu dönemde bebekler mantıklı cümleler kurabilir ve sık sık soru sorabilir. Bebekler yirmi sekizinci ayda tokmaklarını çevirerek kapıları açıp kapatabilir, kendi ayakkabılarını giyip çıkarabilir ve kendi başına giyinebilir. Bu dönemde bebekler özbakım aktivitelerini kendi başına gerçekleştirebilir.

28 Aylık Bebek Ne Kadar Uyur?

Yirmi sekiz aylık bebekler günde ortalama 13 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın büyük bölümü gece uykusundan karşılanır. Gündüzse bebeklerin keşfetmeye devam etmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi yarım saat ile 2 saat arasında değişen bir şekerlemeyle karşılaması önerilir.

28 Aylık Bebek Kaç Yaşında Olur?

Bebeklerin yaşları ebeveynler tarafından merak edilen noktalardan biridir. 28 aylık bebekler iki yaşından büyüktür ancak henüz iki buçuk yaşında değildir.

28 Aylık Erkek Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Yirmi sekiz aylık erkek bebeklerin ağırlığı için belirlenen alt sınır 10400 gramken üst sınır ise 16100 gram şeklindedir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 12900 gram kadardır.