Hamilelikte Kan Şekeri Değerleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelikte Kan Şekeri Değerleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelik, vücutta meydana gelen çok sayıda fiziksel ve biyolojik dönüşümü içeren karmaşık bir süreçtir. Embriyonun anne rahmine yerleştiği andan itibaren başlayan bu dönüşümler, öncelikle hormonal düzeylerdeki değişimlerle kendini gösterir.

Hamilelik sırasında vücut, kimyasal değişikliklere yol açabilecek çeşitli hormonal değişikliklere uğrar. Bu değişikliklere ek olarak, hamile kadınlar fetüsün büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan glikoz metabolizmasında da değişiklikler yaşayabilir. Ancak bu değişiklikler aynı zamanda gestasyonel diyabet, yani gebelik diyabeti gelişimine de neden olabilir. Bir kişinin kan dolaşımındaki glikoz seviyesinin normal aralığı aşması veya altına düşmesinin potansiyel olarak ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabileceği yaygın olarak bilinen bir gerçektir.

Gestasyonel diyabetin semptomları arasında artan susama ve açlık, sık idrara çıkma ve yorgunluk sayılabilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar hiçbir belirti yaşamayabilir. Gebelik diyabeti olarak da bilinen gebelik sırasında diyabet gelişimine katkıda bulunabilecek çeşitli faktörler vardır. Bu faktörlerden bazıları ailede diyabet öyküsü, obezite ve ileri anne yaşıdır. Gestasyonel diyabet tedavi edilmezse bebek üzerinde erken doğum riskinde artış, solunum sıkıntısı sendromu ve doğumda düşük kan şekeri seviyeleri gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Gestasyonel diyabeti izlemek için, sağlık hizmeti sağlayıcıları tipik olarak kan şekeri seviyelerini düzenli glikoz tolerans testi yoluyla ölçer. Hamilelik sırasında kan şekeri seviyeleri için normal aralık, açken tipik olarak 60 ila 99 miligram/desilitre (mg/dl) arasındadır ve yemeklerden sonra 140 mg/dl'den azdır. Ancak, bu değerler bireysel koşullara bağlı olarak biraz değişebilir.

Gebelik Diyabeti

İnsan vücudunda insülin hormonu bulunmadığında tüketilen glikoz hücrelere dağıtılamaz ve bunun yerine kan dolaşımında birikerek doku hasarına ve diyabet gelişimine yol açar. Bu hastalık ister tam bir üretim eksikliği ister yetersiz salgı olsun, pankreasta yetersiz insülin üretimi nedeniyle ortaya çıkar. Tipik olarak diyabeti olmayan hamile kadınlar, ikinci trimesterde veya daha sonra ortaya çıkabilen ve daha önce diyabet geçmişi olmayanları etkileyebilen gebelik diyabeti yaşayabilir.

Gestasyonel diyabet, gebeliklerin küçük bir yüzdesini etkiler ve genellikle doğumdan sonra düzelir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında hem anne hem de bebek için olumsuz sonuçlar doğurabilir ve çeşitli sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Gestasyonel diyabeti olan bireylerin bir tıp uzmanı tarafından sürekli olarak izlenmesi zorunludur.

Hamile kadın ultrason

Hamilelikte Diyabet Belirtileri

Gestasyonel diyabet, tipik gebelik semptomlarıyla birçok semptomu paylaşır ve bu da tespit edilmesini zorlaştırabilir. Sonuç olarak, gestasyonel diyabetli bireyler, hamileliğin ilerleyen zamanlarına kadar hastalığa sahip olduklarını fark etmeyebilirler.

Gebelikte diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Anne adayının sürekli susama, aşırı yemek yemeye yol açan iştah artışı, kilo kaybı, doktor tavsiyesini aşan kilo alımı, aşırı su tüketimi, sık idrara çıkma, yorgunluk ve halsizlik, bebeğin amniyotik kesesinde olağandışı yüksek su miktarı olması belirtiler arasındadır. Hamilelik sırasında kan şekeri düzeylerinin kontrol edilmesi önerilir. Bu semptomlar, hem anne hem de bebek için komplikasyonlara yol açabilen gebelik diyabetinin varlığını gösterebilir. Bu nedenle, kan şekeri düzeylerini izlemek ve gerekirse uygun tıbbi yardım almak önemlidir.

Hamilelikte Şeker Hastalığı Nedenleri

Daha önce şeker hastası olmayan bir gebede gebeliğinin ortasında şeker hastalığı gelişmesi bir dizi olayın sonucudur. Plasenta, gebeliğin 24 ila 28. haftaları arasında önemli bir büyüme yaşar ve İnsan Plasental Laktojen (HPL) hormonunun salgılanmasında bir artışa yol açar. HPL hormonu, insülin hormonunun direncini en aza indirerek bebeğe glikoz sağlamayı amaçlar.

HPL (insan plasental laktojen) seviyesi arttığında, insülinin devre dışı kalmasına yol açar ve bu da diyabetle sonuçlanır. Bu, vücuttaki şeker seviyelerinin gereğinden fazla yükselmesi nedeniyle oluşur. Özünde, HPL ve insülin arasındaki ilişki, diyabet gelişiminde önemli bir rol oynadığı için çok önemlidir.

Hamilelikte Şeker Hastalığı Riski Taşıyan Kişiler

Hamileliğiniz ilerledikçe endişeleriniz artabilir. Tüm kadınlar etkilenmese de hamilelik sırasında şeker alımı söz konusu olduğunda yüksek risk kategorisine girenler vardır.

Hamilelik sırasında gestasyonel diyabet riskini artırabilecek çeşitli faktörler vardır. Bunlar, hamile kalmadan önce kilo sorunu yaşayanlar, önceki hamileliklerinde daha iri (4 kg ve üzeri) bebek doğuranlar, düşük veya ölü doğum yapmış olanlar, ailesinde diyabet geçmişi olanlar, aşırı kilo almış olanlar gibi risk alanı içerisindeki bireylerdir. Ek olarak, sıklıkla maya veya idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişiler de risk altındadır. Bu kişilerde gebelik şekeri değerlerinin test edilmesi önemlidir.

Hamile kadın doktor kontrolünde

Gebelik Kan Şekeri Değerleri

Gestasyonel diyabet riski taşıyan gebelerin gebelik süresince kan şekeri düzeylerine çok dikkat etmeleri zorunludur. Bu nedenle anne adaylarının bu konuda iyi bilgilendirilmesi ve gebelikte kan şekerinin ne kadar normal kabul edildiğini anlaması önemlidir. Gün boyunca dengeli bir açlık ve tokluk şeker seviyesinin korunması çok önemlidir. 

Sabah kahvaltısından önce, uzun süreli gece açlığından sonra önerilen kan şekeri düzeyi 60-90 mg/dl arasına düşmelidir. Öğle veya akşam yemeğinden önce ise aralık 60-105 mg/dl arasında olmalıdır. Hamilelik sırasında, yemekten 2 saat sonra ölçülmesi gereken tokluk şeker seviyelerini takip etmek önemlidir. Sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumak için hamilelik sırasında şeker alımını izlemek gereklidir.

Açlık kan şekeri ölçümü 12 saatlik açlığı içerir ve beklenen değer 95 mg/dl'den yüksektir. Ardından, suda çözünmüş 50 gram glikozun tüketilmesini ve 1 saat sonra kan şekerinin ölçülmesini (PPG Testi) içeren glikoz tarama testi uygulanır. Kan şekeri seviyesi 140 mg/dl'nin üzerindeyse, suda çözünmüş 100 gram şekerin alınmasını içeren bir oral glukoz tolerans testi yapılır. 1., 2. ve 3. saatlerin sonunda 3 kez kan şekeri ölçülerek tokluk kan şekeri kontrol edilir, değerler sırasıyla 180, 155 ve 140 mg/dl veya beklenenin altındadır. Bu ölçümlerden iki veya daha fazla değer hamilelik sırasında normal şeker seviyelerinin üzerine çıkarsa, gebelik diyabeti teşhisi konur. Sadece bir değeri yüksek olanlar doktor tarafından izlenir.

Anneye ve Bebeğe Gebelik Şekerinin Etkileri

Annelerine gebelik diyabeti teşhisi konulursa bebeklerin gelişimi, gebelik dönemleri boyunca anneleri tarafından sağlanan besinlere güvendikleri için önemli ölçüde etkilenebilir.

Hamilelik sırasında diyabet tedavi edilmezse veya kontrolsüz bırakılırsa, bebek için birçok olumsuz duruma neden olabilir. Bu koşullar arasında erken doğum, anormal derecede büyük bir bebek, doğal doğumda zorluk ve sezaryen ihtiyacı, ölü doğum, solunum problemleri, yenidoğan sarılığı, gecikmiş akciğer gelişimi, düşük kalsiyum seviyeleri ve doğumdan sonra düşük kan şekeri seviyeleri yer alabilir. Ek olarak, fazla kilolu bir bebek doğum sırasında yaralanma riskiyle karşı karşıya olabilir ve daha sonraki yaşamlarında obeziteye ve tip 2 diyabete daha yatkın olabilir. Bu komplikasyonları önlemek ve hem anne hem de bebeğin sağlığını korumak için hamilelik sırasında diyabetin yönetilmesi çok önemlidir.

Gebelik Şekerinin Tedavi Yöntemleri

Bir kadın hamile olduğunda ve gestasyonel diyabet teşhisi konulduğunda, bilgilendirilmesi ve teşhisin önemini anlaması çok önemlidir. Gestasyonel diyabet tedavisinin birincil amacı, kan şekeri seviyelerini belirli bir aralıkta tutmaktır. Bunu sağlamak için kişinin kilosuna ve gebelik haftasına uygun miktarda karbonhidrat, protein ve yağ içeren bir diyet önerilir. Yürüme veya yüzme gibi fiziksel aktiviteler, altta yatan tıbbi durumlar olmadıkça, gebelik diyabetinin yönetiminde de etkilidir. Gestasyonel diyabetli hamile kadınlar için kan şekeri düzeylerinin düzenli olarak izlenmesi gereklidir. Diyet tek başına kan şekerini kontrol edemiyorsa, tedavi planına insülin enjeksiyonları eklenebilir.

Hamile Kadın Hastanede Yürüyor

Hamilelikte Kan Şekeri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte Şeker Hastalığı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte şeker hastalığı ileride bebek için komplikasyonlar doğurabilir.

Hamilelikte Gebelik Şekeri Çıkarsa Ne Olur?

Hamilelikte gebelik şekeri çıkması durumunda doktor gözetiminde bir tedavi yolu izlenir.

Gebelik Şekeri Kaç Olursa Tehlikeli?

Gebelik şekerinin gün içerisinde farklı değerler göstermektedir.

Hamilelikte Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?

Hamilelikte şeker hastalığı için doktor gözetiminde tedaviler uygulanmaktadır.