Birçok ebeveyn konu bebeklerinin sağlığı olunca endişeye kapılır. Bebeklerin en sık etkilendiği sağlık problemlerinden biri de mide üşütmesidir. Bebeklerde mide üşütmesi son derece yaygın olsa da genellikle birkaç gün sürer ve ciddi sorunlara yol açmaz. Mide üşütmesi için spesifik bir tedavi yoktur ve doğru yöntemlerle bebeklerde mide üşütmesi evde tedavi edilebilir. Gelin beraber bebeğinizin sağlığını nasıl koruyacağımızı keşfedelim.
Mide üşütmesi gastroenterit olarak da bilinir. Mide üşütmesine neden olan virüsler nörovirüs, rota virüs ve adenovirüstür. Oldukça bulaşıcı olan bu virüsler bebeğinizi yakaladıktan sonra 1- 2 gün içinde hasta edebilirler. Aynı zamanda çok bulaşıcıdır. Eğer bebeğiniz yakalandıysa muhtemelen siz ve varsa diğer çocuklarınız da yakalanacaksınızdır. Ne kadar dikkatli olursanız olun, bebeğiniz yine de bu virüsü kapabilir çünkü tüm çabalarınıza rağmen her şeye dokunabilir, yiyecekleri paylaşabilir ve ellerini yeterince sık yıkayamayabilirler. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken şey, bebeğinizdeki belirtilerini dikkatle takip etmektir. Gözlemlerinize istinaden ilerleyen bir enfeksiyon belirtisi fark ettiğinizde dokturunuza başvurmalısınız. Mide üşütmesini önlemek için bebeğinizin eşyalarını sürekli temizlemelisiniz. Evdeki diğer insanların da temizliğe dikkat ettiğine emin olmalısınız. Bebeğinizin başka bebeklerin eşyalarına dokunmasını engelleyebilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesine, sıvı tüketimine, yaşadığı alanın temizliğine ve aşılarının zamanında yapıldığına dikkat etmelisiniz.
Bebeğiniz nörovirüs, rota virüsü ve adenovirüsü herhangi bir yerden kapabilir. Normalde bağışıklık sistemi çalışıyor olsa da hijyen eksikliği, çevresel koşullar gibi faktörler bebeğinizin midesini üşütmesinde etkin rol oynayabilir. Yeterince temizlenmemiş yüzeylere dokunmak ve virüsü taşıyan biriyle temas etmek gibi çevresel ve hijyenik faktörlerden etkilenebilirler.
Nörovirüs, rota virüs ve adenovirüs virüsleri mide üşütmesine yol açan virüslerdir. Nörovirüs, 5 yaşın altındaki çocuklarda mide üşütmesinin en yaygın nedenidir. Rota virüs çocuklarda birçok mide gribi vakasına neden olur, ancak rota virüs aşısı bunları önlemeye yardımcı olabilir. Adenovirüs de bu virüslere benzer şekilde grip gibi yaygın hastalıklara neden olur. Bu virüsler hızlı hareket eder ve kolayca yayılırlar.
Bebekler devamlı bir şeyleri ısırmaya çalışır. Yerlerde dolaşan oyuncaklarını ağızlarına almaları ya da yiyecek ve içeceklerini başka bebeklerle paylaşmaları son derece normaldir. Enfekte olmuş bir bebeğin mama kabından, suluğundan ve kaşığından bebeğinize virüs bulaşmış olabilir. Böyle hijyen eksikliği yaşanmış durumlarda bebeğiniz hızlıca hastalığa yakalanabilir. Bu süreçte ve sonrasında kullandığınız eşyaların kişisel olmasına ve diğer kişilerin ellememesine dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin oyuncaklarını sık sık temizlemelisiniz.
Bebeğinizin temas ettiği yüzeylerde bulunan virüsler bebeğinizin hastalanmasına neden olur. Eğer bebeğiniz kirli yüzeylere temas ettiyse veya virüs bulaşma riski olan eşyalarla oynadıysa bunlar bebeğinizin hasta olmasını kolaylaştırabilir. Görüştüğünüz diğer bebeklerden ve bebeklerin eşyalarından da bulaşabilir. Bebeğiniz ile dışarıda vakit geçirirken dikkatli olmalısınız. Örneğin parklarda bebeğinizin temas ettiği demir, plastik yüzeylerin kirli olma ihtimali yüksektir. Bebeğinizin buralara dokunduktan sonra elini ağzına götürmesine izin vermemelisiniz ve bebeğinizin ellerini temizlemelisiniz.
Bebeklerde mide üşütmesi belirtileri ishal, kusma, karın ağrısı, ateş, titreme ve ağrı olabilir. Semptomları hafif veya şiddetli olabilir ve nedene bağlı olarak sadece birkaç saat veya günlerce sürebilir. Ayrıca bebeğiniz mide üşütmesine yakalanmışsa, aynı zamanda ağlayabilir ve sinirli olabilir. İleri düzey belirtiler arasında çok yüksek ateş, dışkıda kan, koyu renkli idrar gibi belirtiler bulunur. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı varsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Çocuğunuzun durumu hafif gibi görünse bile sandığınızdan daha ağır olabilir.
Birçok bebeğin mide üşütmesi için tedaviye ihtiyacı olmaz. Yukarıda bahsettiğimiz virüsler için özel bir tedavi yoktur. Bebeklerde mide üşütmesi tedavisi için bebeğinizi su ve anne sütüyle beslemeye devam edin. Bebeğinize su verebilmeniz için bebeğinizin en az 6 aylık olması gerekir, bunu unutmamalısınız. Doktorunuza danışmadan bebeğinize ishal önleyici ve mide bulantısı/kusma için herhangi bir ilaç vermeyin. Mide üşütmesi bebeğinizde ishal ve kusma nedeniyle dehidrasyona yol açabilir. Dehidrasyonu önlemek bebeğinizin vücudunun sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesi için önemlidir.
Genellikle bebeklerde mide üşütmesi ilaç kullanımını gerektirmez. Evde kendi başınıza bebeğinize herhangi bir ilaç vermemelisiniz. Doktorunuza bebeklerde mide üşütmesine hangi ilaç iyi gelir diye danışmalı ve ilaç kullanımını doktorunuzun önerilerine bırakmalısınız. Bebeğinize ağrı kesici veya aspirin vermeye çalışmamalısınız. Gerektiği durumlarda zaten doktorunuz size ilaç önerisinde bulunacaktır. Unutmayın, antibiyotikler yalnızca bakterilere karşı etkilidir. Virüsler için işe yaramazlar.
Bebeklerde mide üşütmesine iyi gelen şeyler anne sütü ve sudur. Bu süreçte dehidrasyonu önlemek önemlidir. Bebeğinizin midesinin rahatlaması için bir süre katı besinler vermemelisiniz. Eğer kusuyorsa sıvı vermeden önce 15-20 dakika beklemelisiniz ve bebeklerde mide üşütmesi kusmaya ne iyi gelir doktorunuza danışmalsınız. Beslenmek istiyorlarsa anne sütü vermek iyi olacaktır. Emzirme ve biberonla beslenmek istemeyen bebeklerde ise şırıngadan yardım alarak besleme yapabilirsiniz. Bu süreçte bebeğinizde ishal görülme olasılığı da çok yüksektir ve Bebeklerde mide üşütmesi ve ishal ne iyi gelir doktorunuza sormalısınız.
Mide üşütmesi şiddetli ishale neden olabilir, ancak ishalde kan olması bir problemdir ve daha ciddi bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bu durumda bebeğinizi doktorunuza götürmelisiniz. Aynı zamanda koyu idrar, aşırı uyku hali, gözyaşı olmadan ağlamak, hızlı nefes almak, hızlı kalp atışı da doktora başvurmanız gerektiğinin bir işaretidir. Ateşi 39°C'yi bulduysa, sert boyun ve vücuda sahipse, size cevap vermiyor ve tepkileri zayıfladıysa enfeksiyon tehlikeli bir duruma gelmiş olabilir.
Bebeğinizin bebeklik döneminde midesini üşütme ihtimali her zaman bulunur. Bu nedenle bebeğiniz midesini üşütmeden bu konuyla ilgili bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. Bebeğinizin doğumundan itibaren doktor muayenesine gittiğinizde, doktorunuza bir bebeğin mide üşütmesi nasıl anlaşılır diye sorabilir ve bebeğiniz büyürken bebeklerde mide üşütmesi nasıl geçer, bebeklerde mide üşütmesi neden olur, bebeklerde mide üşütmesi kaç gün sürer, bebeklerde mide üşütmesi kaç günde geçer gibi sorulara karşı hazırlıklı olabilirsiniz ve ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Mide üşütmesine neden olan virüsler hızla yayılır ve kesin bir önleme yöntemi yoktur. Hijyene dikkat etmeye önem göstermelisiniz. Bebeğinizin hastalığa yakalanmaması için şunları yapabilirsiniz:
-Bebeğinizin ellerini sık sık temizlemelisiniz.
-Evde yaşayan herkesin hijyen konusunda dikkatli olduğundan emin olmalısınız.
-Her bebek bezi değişimi ve banyo kullanımından sonra ellerinizi sabunla ve ılık suyla uzun süre yıkamalısınız.
-Bebeğiniz elini evdeki her şeye atıp/sürüp sonra da elini ağzına götürecektir, evdeki eşyaların temiz olduğundan emin olmalısınız.
-Zeminleri ve bebeğinizin dokunduğu yerleri sirkeli suyla temizleyebilirsiniz.
-Bebeğinizin oyuncaklarını sık sık temizlemelisiniz.
-Virüslerin yiyecek ve içeceklerden bulaşmasını önlemek için gıda güvenliğine önem vermelisiniz.
-Doktorunuzun bebeğiniz için önerdiği tüm aşıların zamanında ve tam olarak uygulandığından emin olmalısınız.
Bebeğinizde ishal, kusma, karın krampları varsa mide üşütmesi olması yüksek ihtimaldir.
Bebeklerde mide üşütmesi ve ishal ne iyi gelir, doktorunuza danışabilirsiniz. Bununla birlikte, bebeklerde kusma da fazlasıyla görülür ve bebeklerde mide üşütmesi kusmaya ne iyi gelir diye de doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Doktorunuz ne vereceğinizi size söyleyecektir. Anne sütü verebilirsiniz.
Öncelikle doktorunuzun tavsiyesine uyun ve bebeğinizin yaşadığı su kaybını telafi edin. Böylece iyileşme sürecini hızlandırmış olursunuz.
Nörovirüs, rota virüs veya adenovirüs virüsleri mide üşütmesine neden olan virüslerdir. Bebeğiniz dokunduğu, yediği bir şeyden hastalığa yakalanabilir.