Bebeklerde göz çapaklanması, özellikle yenidoğan bebeklerde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Genellikle tıkalı gözyaşı kanalları veya konjonktivit gibi nedenlerden kaynaklanır. Yenidoğan bebeklerde çapaklanma, gözlerde hafif akıntı ve bazen göz kapaklarının kenarında oluşan ince bir kabukla kendini gösterebilir. Peki, bebeklerde göz çapaklanmasının nedenleri nelerdir veya tedavisi nedir? Bu ve bunun gibi yenidoğanlarda göz çapaklanması ile ilgili sorularınızın yanıtlarını içeriğimizde sizler için derledik.
Gözyaşları, gözün hemen üzerinde bulunan gözyaşı bezinde oluşur. Gözyaşı sıvısı, göz yüzeyini temizlemeye ve kayganlaştırmaya yardımcı olur. Kişi göz kırptığında, göz kapakları gözyaşı sıvısını bu kanallara sürükler ve sıvı burundan boşaltılır.
Bir şey gözyaşı kanalını tıkarsa, gözyaşı göz bölgesinden atılamaz. Bu tıkanıklık, bebeklerde çok sulanmış gözlere ve köşelerde yapışkan çapak oluşumuna neden olabilir. Ancak bebeklerde göz çapaklanmasının başka nedenleri de bulunmaktadır.
Yenidoğan bebeklerde göz çapaklanması, konjonktivit veya pembe göz belirtisi olabilir. Konjonktivit, gözün önünü koruyan ince bir zar olan konjonktivanın iltihaplanmasıdır. Tıkalı gözyaşı kanalının aksine, konjonktivit genellikle gözün beyaz kısmının kızarmasına ve bazı durumlarda tamamen kırmızı görünmesine yol açar. Bebeklerde göz çapaklanması, şiş veya hassas göz kapakları, kızarmış ve tahriş olmuş gözler bebeklerde konjonktivit veya halk arasındaki ismi ile pembe göz belirtileri arasındadır.
Yenidoğanlarda kimyasal tahriş, göz çapaklanmasına neden olabilecek başka bir faktördür. Uzman doktorlar enfeksiyonları önlemek için yenidoğanlara antibakteriyel göz damlası kullanılmasını önerebilirler, ancak bu damlalar bazen tahrişe yol açabilir ve konjonktivit belirtilerine benzer durumlar oluşmasına neden olabilir.
Bebeklerde göz çapaklanması, bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilen yaygın bir durumdur. Streptokok ve stafilokok gibi bulaşıcı bakteriler de göz enfeksiyonlarına yol açabilir ve bu da gözde sulanma, kızarıklık ve çapak oluşumu ile sonuçlanabilir. Bunun dışında viral enfeksiyonlar da bebeklerde göz çapaklanmasına neden olabilir. Özellikle adenovirüsler veya herpes virüsleri gibi bulaşıcı virüsler, göz enfeksiyonlarına yol açabilir ve gözlerde akıntı, çapaklanma ve rahatsızlık hissi görülebilir.
Bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz gelişmekte olduğundan, enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdırlar. Bu nedenle, bebeklerin göz hijyenine dikkat etmek, temiz bez veya ıslak pamukla hafifçe temizlemek ve doktor tavsiyelerine uymak önemlidir. Eğer bebekte göz çapaklanması veya diğer enfeksiyon belirtileri görülüyorsa, bir sağlık profesyoneline danışmak en iyisidir.
Bebeklerde göz çapaklanması sık görülen bir durumdur ve gözyaşı kanallarının gelişiminde bir sıkıntı olması sonucu oluşur. Bebeğinizde göz çapaklanmasının en yaygın belirtisi bebeğinizin elleri ile sürekli gözünü ovuşturmasıdır. Göz çapaklanmasının belirtileri arasında göz beyazlarında kızarıklık oluşması, göz sulanması ve kirpiklerin akıntılar dolayısı ile yapışması da bulunmaktadır. Bunun yanında ilerleyen vakalarda göz kapaklarında iltihap görülmesi veya bebeğinizin burnunun köküne bastırıldığında göze iltihap dolması da bebeğinizde göz çapaklanması olduğunun belirtilerinden biridir.
Bebeklerde çapaklanmayı önlemek için dikkat edebileceğiniz birkaç unsur vardır. Bebeğinizin burnunun sürekli temiz olduğundan emin olmak bebeğinizde göz çapaklanmasını büyük ölçüde önler. Herhangi bir burun tıkanıklığı ile karşı karşıya kaldığınızda doktora başvurmanız ve eğer uygunsa serum fizyolojik yardımıyla bebeğinizin burun kanallarını temizlemeniz önerilmektedir. Bu şekilde hem burun tıkanıklarından kurtulabilir hem de bebeğinizde göz çapaklanmasını önleyebilirsiniz.
Bebeklerde göz çapaklanması genelde tehlikeli bir durum değildir ve çok yaygındır. Bebeğinizde göz çapaklanması olduğunu fark ettiğinizde bunu geçirmek için evde uygulayabileceğiniz en etkili yöntem kaynamış ve sonrasında ılımaya bırakılmış su ile ıslattığınız bir bez veya pamuk ile çapak oluşan bölgeyi temizlemektir. Yalnızca gözün hassas bir bölge olması nedeniyle bu uygulamayı yapmadan önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olmanız ve doktorunuza danışmanız önemlidir.
Evde uygulayabileceğiniz bu temizleme yönteminin yanında doktorunuzun önerisi ile antibiyotikli göz damlası ve göz kremi kullanmanız gerekebilir. Aynı şekilde bebeğinizde göz çapaklanmasını iyileştirmek için göz pınarının altında oluşan şişliğe hafifçe masaj da yapabilirsiniz.
Bebeğinizin göz kanallarındaki tıkanıklığı gidermek için dairesel hareketlerle hafif bir masaj yapabilirsiniz. Masajı yapmadan önce ellerinizi düzgünce yıkadığınızdan emin olmanız gerekmektedir.
Bebeğinizde göz çapağını temizlemek için kaynatılmış ve sonrasında ılımış su ile ıslatılmış bir bez kullanabilirsiniz.
Yeni doğanlarda ve küçük bebeklerde yaygın olarak görülen çapak, gözlerinde sarı veya yeşilimsi bir maddenin varlığını ifade eder. Bu durum genellikle bebeklerdeki gözyaşı kanallarının hala gelişme sürecinde olması nedeni ile ortaya çıkar.
Bebeklerde anormal çapaklanmanın olası sebeplerden biri gözyaşı kanalının tıkanıklığı olabilir. Ancak ilk akla gelen neden halk arasında pembe göz olarak bilinen konjonktivittir. Bunun nedeni, gözde biriken kalın akıntının genellikle bir enfeksiyonun sonucu olmasıdır.