Bebeklerde Balgam Oluşma Nedenleri ve Kurtulma Yöntemleri

Bebeklerde Balgam Oluşma Nedenleri ve Kurtulma Yöntemleri

Bebeklerde Balgam Oluşma Nedenleri ve Kurtulma Yöntemleri

Her anne bebeği doğduğu andan itibaren onu her türlü zarardan korumaya çalışır ve üzerine titremeye başlar. Bu durum bebeğinizin sağlığına dikkat etmekten onun duygu değişimlerini anlamaya çalışmanıza kadar değişebilir. Annelerde oluşan bu koruma içgüdüsü doğaldır. Ancak, bazı koşullar altında bebeğiniz çeşitli virüslere maruz kalarak hastalanabilir.

Bir anne olarak bebeğinize ne kadar dikkat etseniz de çeşitli mikroplar sebebi ile oluşan grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıklar kaçınılmazdır. Bebeğinizin vücudu virüs ile savaşmaya çalışırken hem yorulabilir hem de farklı tepkiler verebilir. Grip, soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlık dolayısıyla oluşabilen balgam problemi de bunlardan birisidir. Peki, bebeklerde balgam oluşma nedenleri nelerdir veya bebeklerde balgamdan nasıl kurtulunur? Bu ve bunlar gibi bebeklerde balgam oluşması ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Balgam Oluşumunun Tanımı

Balgam, akciğerler ve alt solunum yolları için koruyucu filtre görevi gören bir mukus türüdür. Solunum yoluyla vücuda giren istenmeyen maddelerin ve bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olurken aynı zamanda oluştuğu bölgelerin de nemli kalmasını sağlar. Balgam, ona berrak ve açık bir renk veren antikorlar, su, protein ve tuzlardan oluşur. Akciğerler öksürme yoluyla balgamı dışarı atar.

Balgam oluşumu genellikle vücudun bir tür virüs veya herhangi bir istenmeyen madde ile savaştığının göstergesidir. Vücutta tıpkı bir filtre görevi gören balgam, belirli seviyelere kadar normal sayılmaktadır ve bir tehlike arz etmez. Vücutta fazla balgam üretildiği takdirde öksürük ile dışarıya atılabilmektedir fakat yetişkinlere rahatsızlık hissi yaratan balgam bebeklerde atılamadığı takdirde bebeklerin huzursuz hissetmelerine ve huysuzlanmalarına yol açabilir.

Doktor Bebeğin Burnunu Temizliyor

Bebeklerde Balgam Oluşma Sebepleri

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeğinizin de balgam üretiyor olması normaldir. Tehlikeli olmayan bu durum bebeğinizi rahatsız edebilir ve huzursuz hissettirebilir. Yeni doğan bebeklerde balgam görülmesi normaldir. Bunun nedeni genellikle solunum sistemlerinin ve akciğerlerinin henüz tam olarak olgunlaşmamış olmalarıdır. Dolayısıyla bebeklerin solunum sistemleri toz, yabancı maddeler ve mikroplar gibi dış etkenler sebebiyle daha kolay tahriş olabilmektedir. Bu mikroplar burun deliklerinde ve solunum yollarında birikerek tıkanıklıklara neden olur. Bebeklerde balgam birikmesine ve solunum yolu tahrişine yol açabilen bu durum bebeklerde balgamın eşlik ettiği bir öksürüğe neden olur. Bebeklerde balgam oluşma nedenleri veya bebeklerin fazla balgam üretiyor olmasının sebepleri arasında çeşitli virüsler, soğuk algınlıkları, yabancı maddelerin bebeğin vücuduna giriş yapmış olması ve vücudun kendini bunlardan korumaya çalışması olabilmektedir.

Bebeklerde Balgamdan Kurtulmanın Yolları

Balgam, görünüşte basit olmasına rağmen, insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Artan miktarda balgam varlığı, bazıları tehlikeli olabilen bir hastalığın tezahürünü gösterebilir. Bebeğinizde balgam oluşumu fark ederseniz mutlaka bir tıp uzmanından yardım almalısınız. Tedavi, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak doktorun önerdiği şekilde uygulanmalıdır. Bebekler yetişkinler gibi balgamı kolaylıkla öksürerek atamayabilirler. Bu nedenle de balgamın verdiği rahatsızlık hissinden kurtulabilmek için kusabilirler. Balgamdan tek başlarına kolayca kurtulamadıkları için fazla balgam oluşturan rahatsızlıklarda iyileşme süreci bebekler için daha zorlayıcı olabilir. Daha fazla yardıma ihtiyaç duydukları için bebeklere ekstra yardım sağlamak önemlidir. Balgam tedavisi için en iyi tedavi doktora başvurmak olsa da bir bebeğin balgam şikayetini gidermek için evde kullanılabilecek doğal yöntemler vardır. Ancak bebeğin alerjisi olmadığından ve önerilen besinlerin yaşına uygun olduğundan emin olunması önemlidir. Bebeklerde görülen balgamı hafifletmenin yollarını sizler için bir araya getirdik.

Yeterli Sıvı Tüketimi 

Yeterli sıvı tüketerek bebeğinizin yeterince sıvı almasını sağlamak önemlidir. Genel sağlığımız için çeşitli avantajlar sunan su, bebeğinizin boğazında biriken balgamı gevşeterek hafifletmesine de yardımcı olabilir. Bu nedenle, bebeğiniz balgam sorunları yaşıyorsa, su tüketimine ve diğer sıvı alımına öncelik vermek önemlidir.

Ihlamur

Ihlamur, soğuk algınlığı veya griple karşılaştığımızda genellikle ilk başvurduğumuz bitkidir. Anneler, ıhlamurunu etkililiği ve doğal özellikleri nedeniyle nesiller boyu çocuklarının balgamlı öksürüğüne çare olarak kullanmışlardır. Aktarlardan temin edilen organik ıhlamurdan yapılan ıhlamur çayı bebekler için faydalı olabilir. Boğazlarını yatıştırmaya ve balgamı gidermeye yardımcı olur.

Limon Suyu

Bebeğinizin balgamdan kurtulmasına yardımcı olmanın en iyi yollarından biri, bebeğinize limonla karıştırılmış ılık su vermektir. Limon, C vitamini bakımından yüksektir ve balgamı boğazlarından çıkarmaya yardımcı olan balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Bu, bebeğinizin hava yollarını temizlemek ve daha rahat hale getirmek için çok etkili bir yöntem olabilir. Sadece biraz su ısıtın, limon suyu ekleyin ve küçük çocuğunuza içmesi için verin. Limon ve su kullanarak bebeğinizin balgamına doğal ve güvenli bir çare sağlayabilirsiniz.

Odada Bulunan Havanın Nemli Kalmasını Sağlamak

Bebeğinizin odasındaki hava kalitesinin optimum düzeyde olmasını sağlamak, genel sağlıkları ve esenlikleri için çok önemlidir. Havanın temiz olması ve uygun nem ve sıcaklık seviyelerine sahip olması zorunludur. Balgam üreten solunum rahatsızlıklarından mustarip bebekler için yeterli nem seviyelerinin korunması özellikle önemlidir. Bunun nedeni, kuru havanın balgamın kalınlaşmasına ve durumunu kötüleştirmesine neden olabilmesidir. Bu nedenle, bebeğinizin odası için bir nemlendiriciye yatırım yapmak, hava kalitesinin iyileştirilmesine ve sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Ek olarak, kış aylarında ısıtıcınızın üzerine bir kap su koymak da kuru hava ile mücadeleye yardımcı olabilir.

Armut ve Elma Kabukları

Hem armudu hem de elmayı iyice yıkayıp soyarak başlayın. Bu özel öneride, gerçek meyveye değil, sadece meyve kabuklarına ihtiyacımız olacak. Soyulmuş kabukları bir cezveye koyun ve su ilave ederek karışımın kaynamasını sağlayın. Daha fazla lezzet için, kaynatmadan önce cezveye zencefil veya tarçın eklemeyi düşünün. Bu kombinasyon, çocuğunuzun boğazında bulunan herhangi bir balgamı yatıştırmaya etkili bir şekilde yardımcı olabilir.

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı eski zamanlardan beri tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır ve özellikle üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir. Balgam sıkıntısı çeken bebekler için yağı göğüslerine ve sırtlarına sürmek semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Organik okaliptüs yağını ölçülü kullanmak önemlidir çünkü aşırı miktarları zararlı olabilir. Sadece birkaç damla yağ, rahatlama sağlamak için yeterlidir.

Çörek Otu

Çörek otu, balgam söktürmeye yardımcı olmasıyla bilinir ve kolayca hazırlanabilen doğal bir ilaçtır. Bunu yapmak için, suya çörek otu ekleyin ve kaynatın. Kaynattıktan sonra çekirdeklerini süzün ve karışımı bebeğinize içirmeden önce soğumaya bırakın.

Bal 

Bal, antibakteriyel özelliklere sahiptir ve faydalı bir balgam söktürücü görevi görür. Bebeklere tek başına uygulanabilir veya haşlanmış ıhlamur veya elma-armut kabuğu içerenler gibi balgam üretimini etkili bir şekilde hafifleten çay karışımlarına dahil edilebilir. Ilık bal sütü karışımı hazırlamak, bebeğinizin boğazını yatıştırmaya ve balgam semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir. Yine de bebeğinizin 1 yaşından önce bal tüketmemesi gerektiğini unutmamak gerekir.

Ilık Duş

Bebeğinizin rahatlamasına ve balgamını atmasına yardımcı olmanın bir yolu, ona ılık bir banyo yaptırmaktır. Sudan çıkan buhar, boğazlarını yumuşatmaya yardımcı olabilir ve mukusu öksürmelerini kolaylaştırabilir. Balgamı azaltmada etkili olduğu bilinen esansiyel yağları banyo suyuna bile ekleyebilirsiniz. Banyo süresini biraz uzatarak bebeğinizin soluduğu su buharı miktarını artırabilirsiniz.

Balgamı Olan Bebek Ağlıyor

Bebeklerde Balgam Söktürücü Etkisi Olan Çaylar

Soğuk algınlığı olsun ya da olmasın bireylerde sık görülen bir durum olan balgam, çok şiddetli veya yoğun hale geldiğinde hastalık tetikleyicisi olabilir. Neyse ki balgam söktürücü çaylar her yaştan insan için iyileştirici faydalar sağlayabilir. Aşırı balgam yaşıyorsanız, boğazınızı yatıştırıp sakinleştirebilecek doğal bir çözüm gereklidir. İşte genel nüfus için etkili balgam söktürücü olan sekiz popüler çay tarifi. Tarifimiz ilaç kullanımına olan ihtiyacı ortadan kaldırabilecek balgam söktürücü bitkiler içermektedir. Alternatif olarak bu çayları doktorunuz tarafından önerildiği takdirde ilaca ek olarak da tüketebilirsiniz.

Balgam Söktürücü Çay

Elma, limon ve keçiboynuzu gibi basit malzemeleri kullanarak balgam söktürücü ve boğazınızı yatıştırıcı bir çay hazırlayabilirsiniz. Bu tarif, günlük rutininizi engelleyebilecek aşırı balgam birikiminin neden olduğu rahatsızlığı azaltmada yardımcı olur. Bu çay tarifi sayesinde artık balgamın günlük hayatınıza olumsuz etkisi konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.

Ceviz Perdesi Çayı 

Bu çay ceviz ağacının kabuğu ve meyvesi kullanılarak yapılır. Çayın hazırlanması, ceviz perdelerinin bir bardak kaynar suda üç dakika demlenmesini içeren basit bir işlemdir. Daha tatlı bir tat tercih edenler için tercihe göre çaya bal ve limon eklenebilir.

8 Ay ve Sonrası İçin Balgam ve Öksürük Çayı

 Isıtıcı özellikleriyle bilinen karabiber ve zencefilin birleşimi balgam söktürücü bir çay tarifinde bir araya geliyor. Otlar ve baharatlarla yapılan bu yaygın ev çayı, bir tıp uzmanının onayı ile bebekler için küçük miktarlarda tüketilebilir.

 Zencefilli Çayı

Zencefilin yakıcı tadıyla boğazınızı rahatlatacak bir içecekle susuzluğunuzu gidermeye hazır olun. Bu tarifin yapılması basittir ve tarçın, bal, limon, zencefil, soğan ve sarımsak gibi tıbbi özelliklere sahip yaygın ev malzemeleri gerektirir. Özellikle boğaz ağrılarının giderilmesinde etkilidir.

Bebeklerde Balgam Oluşturan Etkenler

Bebeklerde balgam sık sık görülen bir durumdur ve bazen çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bebeklerde balgam oluşturan hastalıklar söz konusu olduğunda bebeğinizin bir doktora görünmesi ve gerekli tedavinin hızlıca uygulanması önemlidir. Örneğin astım hastaları, çevresel kirleticilere ve alerjenlere tepki gösteren, solunum yollarının iltihaplanmasına ve balgam üretiminin artmasına neden olan oldukça hassas bir solunum sistemine sahiptir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde yaygın olarak bulunan genetik bir hastalık olan kistik fibroz da akciğerlerde aşırı balgam oluşmasına neden olur. Şiddetli vakalarda, akciğerlerdeki fazla balgamı çıkarmak için bronkoskopi veya aspirasyon gibi prosedürler gerekli olabilir.

Bronkoskopi akciğerde bulunan bronşların ve soluk borusunun bronkoskop denilen bir alet ile incelenmesidir. Bu şekilde solunum yolunda ve akciğerlerde balgam oluşmasına neden olabilecek rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bunun yanında aspirasyon yöntemi ile de balgam bulunan bölge temizlenebilir. Balgamla ilişkili solunum rahatsızlıklarının doğru teşhisi ve tedavisi için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. 

Balgamı tedavi etmek için, durumun altında yatan nedeni belirlemek önemlidir. Bazı durumlarda, iltihabı hafifletmek ve hava yollarını açmak için bronkodilatörler ve kortikosteroidler gibi ilaçlar reçete edilebilir. Balgama neden olan enfeksiyonlar, antibiyotik veya ilaç gerektirebilir. Balgama neden olan diğer solunum rahatsızlıkları arasında konjestif kalp yetmezliği, akciğer kanseri, pnömokonyoz, akciğer apsesi ve akciğer mantarı bulunur. Bronşit, bronşektazi, pnömoni ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) da alt solunum yollarında balgam üretimine neden olduğu bilinmektedir.Bebek Doktor Ziyaretinde

Bebeklerde Balgam ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Bebeklerde kolay balgam nasıl atılır?

Bebeğinizi bol miktarda su içmeye teşvik ederek yeterince sıvı almasını sağlamak önemlidir. Bu, balgamın vücutlarından atılmasını kolaylaştıracaktır. Etkili bir yöntem, çörek otunu kaynatmak ve filtrelenmiş suyu bebeğe vermektir.

Bebekler balgamı hangi yolla atar?

Bebeklerde balgam semptomlarını hafifletmek için kullanılabilecek birkaç teknik vardır. En yaygın yöntemlerden biri bebeğin bulunduğu ortamda soğuk buhar yayan makineler kullanmaktır. Bu balgamın atılmasına yardımcı olur ve aynı zamanda bebeği rahatlatır. Başka bir yöntem de mukusu yumuşatmak ve rahatlama sağlamak için bebeğin göğsünü veya sırtını hafifçe ovmaktır.

Bebeklerde balgam ve hırıltı nasıl geçer?

Bebeklerin burnuna baskı yapma güdüsü olmadığı için burun delikleri kuruyabilir. Ancak bu sorun tuzlu su kullanılarak çözülebilir. Bir eczaneden deniz suyu damlaları satın alarak bebeğin burun yollarındaki kuruluğu etkili bir şekilde hafifletebilirsiniz.

Bebeklerde ne balgam yapar?

Bebekler, solunum sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle parçacıklar, toz ve mikroplardan kaynaklanan tahrişe karşı oldukça hassastır. Bu mikroplar birikme eğilimindedir ve burun yollarında tıkanıklıklara ve mukus oluşumuna neden olarak bebeklerde solunum yolu tahrişine ve balgamlı öksürüğe yol açar.