Hamilelikte birçok ebeveyn çocuklarının cinsiyetini öğrenmek için heyecanlanır. Ebeveynler çocuklarının cinsiyetini öğrenmek için haftalarca beklerken çeşitli tahminlerde bulunabilir. Hatta öğrenmek için bilimsel olmayan değişik yöntemler bile deneyebilirler. Bu tarz yöntemler eğlence amaçlı olduğu sürece bir zararı olmasa da ciddiye alınması sizi sonucu öğrendiğinizde çok şaşırtabilir. Bu yüzden bebek cinsiyetinin nasıl belirlendiğini, bebek genitallerinin ne zaman oluştuğunu anlamak çok önemlidir. Bebeğiniz hakkında ne kadar bilgiye sahip olursanız o kadar doğru bir hamilelik geçirebilirsiniz. Şimdi gelin beraber bebek cinsiyetinin ne zaman belli olduğunu keşfedelim.
Bebeğin cinsiyet X ve Y kromozomlarının birleşmesinde belli olacaktır. Anneden gelen yumurta her zaman X kromozomuna sahipken babadan gelen sperm X veya Y özelliğine sahip olabilir. Yumurta ve spermin kombinasyonu sonucu ortaya XX çıkıyorsa bebek kız, XY çıkıyorsa bebek erkek olacak demektir.
Bu kromozomların birleşmesi döllenmeden sonra gerçekleşir. Yumurta ve sperm bir araya gelir ve embriyoyu oluşturur. Bebeğinizin cinsiyeti o sırada belirlenir. Geriye sadece kromozomlara göre gelişmek kalır. XX veya XY olmasına bağlı olarak bebeğinizin cinsiyete özel gelişimleri 7 ila 8. haftalar arasında başlayacaktır. Bu zamana kadar bebek sadece X kromozomu üzerinden gelişmeye başlayacaktır. Yani bebeğiniz cinsiyetinden bağımsız olarak kız bebeği olarak şekillenir. Ardından ikincil kromozomlar devreye girer. Eğer bebeğinizin kromozomları XX ise gelişim olduğu gibi devam edecektir. Eğer bebeğinizin kromozomları XY ise erkek vücuduna dönüşecek ve o şekilde gelişmeye devam edecektir. Bebeğinizin gelişmeye başlayan cinsel organı da yaklaşık 12. haftaya kadar da aynı hizada gelişmeye devam edecektir. Yani ilk 12 haftada bebeğinizin cinsel organının temeli ortaya çıkmış olacaktır. Birkaç hafta içerisinde bebeğinizin genitalleri tamamen oluşmuş olacak ve ardından cinsiyetini öğrenmeye hazır hale gelecektir.
Erkek bebeklerin cinsiyeti kız bebeklere göre daha erken gerçekleşir çünkü cinsel organ gelişimi daha önce yer alır. Erkek bebeğin cinsel organ gelişimi 12. haftada başlar ve genellikle 16. haftada tamamen şekil alır. Bu da 16. haftadan itibaren kontrol ettiğinizde bebeğinizin cinsiyetini erkekse öğrenebileceğiniz anlamına gelir.
Kız bebeklerin cinsiyeti erkek bebeklere göre nispeten daha geç gerçekleşir. Kız bebeğinin cinsel organının gelişimi öncelikle yumurtalıklarla başlar. Cinsel organının şekil alması bu yüzden 18. haftaya kadar sürecektir. Yani 18. hafta itibariyle bebeğinizin kız mı erkek mi olduğunu öğrenebilirsiniz.
Bebeğin cinsiyeti öğrenmek için çok çeşitli yöntemler vardır. Ancak sadece bilimsel yöntemler size doğru cevabı verecektir. Diğer yöntemler ve hurafeler size yanlış sonuç verebileceği gibi yaptığınız planlara da uymayabilir. Gelin beraber bebeğin cinsiyetini öğrenme yöntemlerini keşfedelim.
Ultrason hamilelik döneminde en büyük dostumuzdur. Bebeğinizin her anını takip etmek için kullanabileceğiniz çok gelişmiş bir cihazdır. Ultrason görüntüleri her zaman kolayca anlaşılabilir olmayabilir ancak doktorunuzun yardımıyla nereye bakmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.
Ultrason bebeğinizin cinsiyeti belirlemede son derece etkilidir. Çünkü ultrason kullanıldığında doğrudan bebeğin genitallerine bakılır. Bu sayede cinsiyet kolaylıkla öğrenilebilir. Doktorunuz 16. hafta ila 20. haftalar arasında ultrasonla bebeğinizin cinsiyetini belirleyebilir.
Bazı durumlarda ultrasonda cinsiyeti belirlemek çok zor veya imkansız olabilir. Bebeğin doğru pozisyonda durmaması cinsel organın görülmemesine veya yanlış görülmesine sebep verebilir.
Fetüs anne karnında gelişirken içinde bulunduğu yere amniyotik kese denilir. Amniyotik kesenin içi de amniyotik sıvı ile doludur. Amniyosentez amniyotik sıvının test edilmesidir. Genellikle 15 ila 20 haftaları arasında yapılır.
Amniyotik sıvıdan alınan örnekler bebeğin gelecekteki sağlık risklerinden haberdar olmamızı sağlar. Test sırasında bebeğin genetik yapısı öğrenilir. Buna bebeğin kromozom bilgileri de dahildir. Böylece bebeğin cinsiyeti %100 öğrenilmiş olur.
Koryonik villüs örneklendirmesi de bebeğin sağlığını kontrol etme amacıyla yapılan bir testtir. Genellikle 10 ila 13. haftalar arasında yapılır.
Doktor test sırasında plasentadan bir örnek alır. Plasentadan alınan örnek sayesinde bebeğin genetik yapısı incelenir. Bu sırada bebeğin kromozomları da keşfedilir ve cinsiyeti belirlenir.
NIPT bebekte Down sendromu gibi durumların test edilmesinde kullanılan bir testtir. Genellikle 10. haftadan itibaren yapılır. Kromozomları test etme amacıyla yapılan bu test aynı zamanda cinsiyet kromozomlarını da açığa çıkaracaktır.
Tüp bebekte yumurtalar döllenip embriyolar oluşturulurken cinsiyetleri keşfedilebilir. İşlemin kendisi cinsiyet tercih etmek yapılan bir işlem değildir. Ancak embriyolar seçilirken hangisinin kız veya erkek olduğu belli olacaktır. Eğer tüp bebek yaptırmayı düşünüyorsanız doktorunuzdan daha fazla bilgi alabilirsiniz.
3 aylık bir bebeğin cinsiyeti ultrason muayenesiyle belli olabilir. Ancak bu haftalarda yapılan tahminler daha çok tahmine dayalıdır. Ultrasonda görülecek olan görüntüler henüz tam gelişmiş bir cinsel organa ait olmayacaktır. Bu yüzden bir sonraki ayda cinsel organın tamamen oluşmasını beklemek daha doğru bir sonuç almanızı sağlayacaktır.
12. hafta cinsiyet tahmini için oldukça erkendir. Bu dönemde yapılan tahminlerin doğruluk oranı oldukça düşük olacaktır. Cinsiyetin kesin olarak tespit edilebilmesi için 16-20 haftalık döneme kadar beklemek daha güvenilir sonuçlar sağlar.
Erkek bebek genitalleri 16. haftada gelişimini tamamlar. Kız bebek genitalleri 18. haftaya kadar gelişmeye devam edebilir. Yani erkek bebek cinsiyeti daha hızlı belli olur. Ancak ultrasonda belli olması için farklı koşullar vardır.
Bebek cinsiyeti ultrason muayenesiyle en erken 16-20 haftalık dönemde genellikle belli olur. Bu haftada genital organlar gelişir ve ultrasonla belirlenebilir hale gelirler. Daha öncesinde bebeğin cinsiyetini öğrenmek için NIPT, CVS ve Amniyosentez gibi testler yapılabilir.