Bebeğim Sürekli Emmek İstiyor: Nedenleri ve Çözümleri Neler?

Bebeğim Sürekli Emmek İstiyor: Nedenleri ve Çözümleri Neler?

Yeni doğan bebeği olan annelerin en sık sorduğu sorulardan biri bebeklerinin neden sürekli emmek istediğidir. Bunun nedeni, genel olarak yeni doğan bebeklerin mide kapasitelerinin küçük olmasıdır. Emzirmeden sonra bebekler doymalarının üzerinden kısa bir süre geçince tekrar acıkabilirler. Özellikle yenidoğan dönemindeki fiziksel açlık, bebeklerin sürekli emme isteğinin temel nedenidir. Ancak gaz sancısı, reflü veya yetersiz süt üretimi gibi pek çok sebep bu ihtiyacın yeterli derecede karşılanamıyor olmasına sebep olabilir. 

Eğer siz de ‘’Bebeğim sürekli emmek istiyor.’’ diyen ebeveynlerdenseniz bu durumun sebepleri ve çözümleri hakkında ihtiyacınız olabilecek bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeklerde Emme İsteğinin Nedenleri

Bebeğin sürekli emme ihtiyacı hissetmesi doğum sonrası dönemde sıkça rastlanan bir durumdur. Yapılan araştırmalar beslenme zamanlarının süresini ve sıklığını bebeğin belirlemesine izin vermenin en iyisi olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, eğer bebeğiniz sürekli olarak emmek istiyor gibi görünüyorsa, onun bu ihtiyacını o an gidermeniz tavsiye edilir. Her bebeğin kendine özgü bir emme hızı olduğunu unutmamak önemlidir. Bu, bazı bebeklerin kısa süre emerek yeterli sütü alabileceğini, diğerlerinin ise daha uzun sürelerde doyabileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, sıklıkla emmek isteyen bir bebeğin aslında potansiyel bir sorunu veya rahatsızlığı anlatmaya çalışıyor olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle ebeveynlerin, sürekli emme ihtiyacına neden olabilecek olası sağlık sorunları hakkında fikir edinmek için bebeklerinin beslenme sonrası davranışlarını yakından gözlemlemeleri gerekir.

Fiziksel Açlık

Bebeklerin emmekteki amaçlarından biri, fiziksel beslenme ihtiyaçlarını karşılamaktır. Zaman zaman annelerin, bebeklerinin kısa süre ve sık sık emmesiyle ilgili endişelerini dile getirmeleri alışılmadık bir durum değildir. Ancak yenidoğanların nispeten küçük mide kapasitelerine sahip olduklarını ve az miktarda süt ile doyacaklarını unutmamak gerekir. Küçük mideler de kısa süren beslenme seanslarının temel sebebidir. Bu küçük mideler az miktarda aldıkları sütü hızlı şekilde sindirir ve bebek kısa sürede tekrar acıkır. Bu nedenle, yeni doğmuş bir bebeğin sürekli emme isteği göstermesi tamamen doğaldır ve annelerin bu gelişim aşamasında bebeklerini sık ve kısa süreli emzirmeleri tavsiye edilir.

Yeni doğan bebek emzirme rutini söz konusu olduğunda yeni annelerin kafasında pek çok soru işareti oluşabilmektedir. Anne sütünün bebekler tarafından kolayca sindirildiği göz önünde bulundurulduğunda, genellikle 1 ila 2 saat arasında bebeklerin kendilerini yeniden aç hissetmeleri oldukça sağlıklı bir sindirim sisteminin göstergesidir. Sonuç olarak, yenidoğan bebeğinizi her iki saatte bir emzirmek, bebeğinizin yeterli ve dengeli beslenmiş olmasını sağlayacaktır. Emzirme seansları arasındaki aralıkların 3 saati geçmemesi, bebeğin gelişmesi ve büyümesi için gerekli beslenmeyi almasını sağlamak açısından hayati bir önem taşır.

Bebekler doğduklarında çene kasları başlangıçta çok zayıftır. Doğumdan sonraki ilk 10 gün boyunca emme süreleri genellikle 10 dakika civarındadır. Ancak ikinci haftaya girdiklerinde bu emme süresi yaklaşık 15-20 dakikaya kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle yeni doğan bebeklerin emzirme seanslarının süresinin takip edilmesi önemlidir. Bir bebek 10 dakikadan daha az bir süre emiyorsa, bu onun annedeki sütün tamamını almadığı anlamına gelebilir. Bu yetersiz emme, bebeğin daha sık acıkmasına ve sürekli olarak beslenme ihtiyacı olduğunu gösteren davranışlarda bulunmasına neden olabilir.Fiziksel Açlık

Sütün Yeterli Gelmemesi

Emziren annelerin kendilerine sordukları en büyük sorulardan biri de bebeklerinin ihtiyacını karşılayacak sütü üreterek onları doyurup doyuramadıkları yönündedir. Bazen anneler bebeklerinin yeterli süt almadığını düşünerek onu daha fazla emzirmek isteyebilirler. Ancak genellikle bir annenin vücudu bebeğe yetecek kadar süt üretmektedir. Ancak annenin kendini stresli veya üzgün hissetmesi vücudunun yeterli süt üretmesini zorlaştırabilir.

Sütün yetersiz üretimi olasılığının yanı sıra, bebeğin yanlış şekilde emzirilmesi de sütün bebeğe yetersiz oranlarda ulaşmasına neden olabilir. Bebeğiniz doğru pozisyonda değilse yeterli süt alamayabilir. Ayrıca bu durum meme uçlarınıza da zarar verecektir. Bu nedenle bebeğinizi doğru pozisyonda beslemeniz önemlidir. 

Bebeğin yeterli sütü alabilmesini sağlamak ve annenin zarar görmesini engellemek için farklı emzirme pozisyonları mevcuttur. Bunların hepsinde bebeğin başının ve vücudunun memeye dönük olması önemli olup, önce çenesi temas edecek şekilde memeye yaklaşmasına yardımcı olunmalıdır. Bebeğin ağzı tamamen açıldığında meme ucu üst damakla aynı hizada olmalıdır. Bebek ağzını geniş şekilde açınca memenin koyu bölgesinin önemli bir kısmını ağzına alabilmelidir. Bu noktalara dikkat edildiği sürece hangi emzirme pozisyonu kullanılırsa kullanılsın, bebek sütü yeterli miktarda alabilir hale gelecektir. Bebeğinizin her ay ne kadar kilo aldığını ve günde kaç kez kaka yaptığını kontrol ederek yeterince beslenip beslenmediğini gözlemlemeniz mümkündür.

Yakınlık ve Güvende Hissetme İhtiyacı

Bebekler doğum öncesinde anne karnında güvende hissederler. Bu durum doğum sonrasında anne ile sürekli temasın kesilmesi ardından bebekte bir eksiklik yaratabilir. Anne ile sürekli yakın olmak isteyen bebekler daha fazla emmek isteyebilirler. Bunun sebebi bebeğin emme ile oluşan fiziksel temasta güvende hissetmesidir. 

Emzirme esnasında bebeğe anne karnındaki hissin benzerini yaşatabilmek mümkündür. Anne karnında bebek sürekli ufak titreşimler ve sesler içerisindedir. Bu sebeple emzirme zamanı dahil olmak üzere her zaman anne karnı ortamını yaratabilecek müzikler ve sesler tercih etmek bebeğe bu güveni verebilir. Bu esnada anne ile teması sağlamak da yakınlık hissetme ihtiyacını karşılamayı sağlar.

Güvende hissetme ihtiyacını karşılamak için bir başka yöntem de bebeği bir battaniyeye sıkıca sarmaktır. Beslendikten sonra bebeğin kundaklanıp uyutulması güven hissini arttırarak deliksiz bir uyku çekmesini sağlayabilir.

Gaz Sancısı

Ağlayan ve doyduktan sonra bile emmeye devam etmek isteyen bir bebeğiniz varsa, "Karın ağrısı olan bir bebek sürekli emmek ister mi?" sorusunu sormak doğru olacaktır. Bazı anneler, bebeklerinde gaz olduğunda bebeğin daha çok emmek istediğini fark etmişlerdir. Bebek sancı içerisinde acı çekiyor olduğu için annesine yakın olmak isteyebilir. Bu nedenle kendini güvende hissetmek için daha fazla emmek isteyebilir. 

Gaz sancısı genellikle büyük bir sorun teşkil etmez. Bebekte emme sonrasında gaz olmasının sebeplerinden biri bebeğin emerken hava yutmasıdır. Doğru emzirme pozisyonlarının tercih edilmesi hava yutma ile oluşan gaz sorunlarını giderebilir. Ayrıca annenin beslenme düzeni içerisinde gaz yapıcı besinlerin bulunması da bebekte gaz olmasına sebep olabilir. Emzirme döneminde sütün bebeğe bu tarz sorunlar yaşatmasını engellemek için bir diyetisyen ile görüşülebilir. 

Eğer gaz sancısı ile ilgili problemler bebeğin beslenmesini kötü etkiliyorsa kilo kaybına ve yetersiz beslenmeye sebep olabilir. Bu durumda bir doktor ile görüşmek en iyi tercih olacaktır.Gaz Sancısı

Reflü

"Bebeğim sürekli süt içmek istiyor sonra kusuyor" diyorsanız bebeğinizde reflü olma olasılığını gözden geçirmeniz gerekebilir. Reflü mide kapakçığının görevini yerine getirememesi ve besini midede tutamamasıdır ve yeni doğan bebeklerde de görülebilmektedir. Bebeğiniz süt içtikten sonra bir miktar kusarsa bu reflü belirtisi olabilir. Bir bebeğin reflü hastası olması onun yemek yemesini ve uyumasını ciddi derecede zorlaştırıyorsa bir sorun teşkil eder. İçtiği sütü midesinde tutmakta zorlanan bebek tok hissetmek ve besin ihtiyacını karşılayabilmek için daha fazla emmek istiyor olabilir. Doğum sonrası ilk iki ayda kusma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle bebeğinizi yemek yedikten sonra dik tutmanız önerilir.

Bebeğin Sürekli Emmek İstemesine Çözüm Önerileri

Bebeğinizin sürekli emmek istemesinin başlıca sebeplerini inceledikten sonra, bebeğinizin sürekli emmek istemesine çözüm önerilerine geçebiliriz. Eğer bebeğiniz sürekli emmek istiyorsa uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerine örnek olarak emzirme saatlerini ayarlama, bebeğinizle daha fazla vakit geçirme, bebeğinize kendisini daha rahat hissedebileceği bir ortam oluşturmak gösterilebilir.

Emzirme Saatlerini Ayarlama

Bebeğinizi emzireceğiniz saatleri ayarlamanız hem sizin için hem de bebeğiniz için iyi olacaktır. Bu emzirme saatleri ilk günlerde 1-3 saat aralıklarla yapılması tavsiye edilir. Bebeğiniz bir aylıkken gündüzleri ortalama 2-3 saatlik aralıklarla emmek isteyecektir. Emme süresi çocuktan çocuğa değişse de 10-20 dakika arasında bebeğiniz doyacaktır. Bebeklerin hızlı büyümeleri sebebiyle mideleri de oldukça hızlı gelişmektedir. Ayrıca bebek 6 ay sonrasında ek gıdaya başlayabilir hale geldiğinde emme sıklığında düşüş gözlemlenebilir.

Anne Sütünün Miktarını ve Kalitesini Artırma

Bebeklerini emziren annelerin düzenli beslenmeleri ve öğün atlamamaları oldukça önemlidir. Sebze, meyve, yoğurt ve et gibi çeşitli sağlıklı yiyecekleri yemeleri önemlidir. Bol miktarda protein ve yeşil yapraklı sebzeler içeren yiyecekler yemek, anne sütünün bebek için daha da iyi olmasına yardımcı olabilir. Kuru incir, hurma, badem, ceviz ve fındık gibi besin değerleri açısından zengin yiyecekler yemeleri ve bol miktarda su tüketmeleri de anne sütünün kalitesini arttırmaktadır.

Bebekle Ten Tene Vakit Geçirme

Bir bebek doğduğunda annenin bebeği kendisine yakın tutması çok önemlidir. Bu, bebeğin kendini güvende ve sakin hissetmesine yardımcı olur. Ayrıca bebeğin kalp atışları ve nefes alma sıklığı da bu sayede rahat şekilde kontrol edilebilir. Bebeklerin anneleriyle ten tene temas ederek zaman geçirmeleri, kendilerini daha iyi hissetmelerine ve daha az ağlamalarını sağlar. Hatta anne ile temasın bebekler iğne vurulduklarında daha az acı hissetmelerini sağladığı kanıtlanmıştır. Ayrıca bu durum bebeğin ve annenin birbirlerine yakın hissetmelerine ve güçlü bir bağ kurmalarına yardımcı olur.

Bebeğe Güvenli Bir Ortam Sağlama

Bebeğin onları güvende tutmanız, onunla ilgilenmeniz ve ona bolca sevgi vermeniz için size ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Bebeğinize sarılmalı, acıktığında yemek vermeli, altı ıslanınca hemen altını değiştirmeli ve en önemlisi de bebeğinizle sürekli vakit geçirmelisiniz. Bunları yapmak bebeğin kendini güvende ve mutlu hissetmesine yardımcı olacaktır. Uyumalarına yardımcı olmak için özel bir uyku düzeni oluşturmak da bebeğinizin güvende hissetmesine katkı sağlayacaktır.Bebeğe Güvenli Bir Ortam Sağlama

Bebeklerde Gaz Çıkarma Önerileri

Her bebeğin rahatlama yöntemleri farklı olabilir. Size ve bebeğinize uygun yöntemleri bulmak için deneme yanılma yapmanız gerekebilir. Bu yöntemlerden birisi bebeğinizi rahat bir battaniyeye sarmaktır. Ardından karnına sıcak havlu koyarak göğüs kafesinin aşağısından başlayarak kasıklarına doğru yavaş yavaş ovarak masaj yapabilirsiniz. Bir diğer gaz çıkarma önerisi ise bebeğinize ılık bir banyo yaptırdıktan sonra bebek yağı ile masaj yapmaktır. Ilık duş bağırsak ve mide hareketlerini hızlandırmaya katkı sağlar ve yapacağınız masajlar bu hareketi destekleyerek bebeğin gaz atmasını kolaylaştırır.

Kolik Bebekleri Sakinleştirme Yöntemleri

Kolik, iyi beslenen ve sağlıklı bir bebekte günde en az üç saat, haftada en az üç gün ve üç haftadan fazla süren yoğun ağlama atakları olarak tanımlanır. Yenidoğanların yaklaşık %20'sinde kolik görülür; bu durum genellikle doğumdan sonraki ikinci haftada başlar ve dördüncü ayın sonuna kadar devam edebilir. Bebeklerde kolik atakları genellikle akşam saatlerinde meydana gelir. 

Ağlamanın kolikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemeden önce bebeğin fiziksel ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak önemlidir. Bebek beslendikten sonra ağlamaya devam ediyorsa, bezinin değiştirilmesi gerekiyor olabilir. Ayrıca bebekte pişik olabileceği de unutulmamalıdır. Pişikten kaynaklanan ağlamaları önlemek için, özellikle hassas cildi olan bebeklerde, ilk birkaç ayda her bez değişiminden sonra bebek pudrası veya merhem kullanılması önerilir. Uygun merhemleri seçmek için bir eczacıya veya doktora danışmanız tavsiye edilir. 

Kolik, her iki cinsiyette ve emzirilen veya mamayla beslenen bebeklerde aynı sıklıkta görülür. Hayvansal kaynaklı sütler sindirimi bebekler için zor olan laktoz proteinini içerir. Bu yüzden bebeklere en az 1 yaşına kadar hayvan sütleri verilmemelidir. Formül mama ile beslenen bebeklerin mamaları da inek sütüyle hazırlanmamalıdır. 

Ayrıca kolikli bebeklerin annelerinin de beslenmelerine dikkat etmeleri gerekebilir. Kolik semptomları olan gösteren bir bebeği olan ve emziren annelerin süt ve süt ürünleri, yumurta, gluten ve fındık gibi gıdaları içermeyen düşük alerjenli bir diyet uygulamaları kolik durumunu azaltabilir. Bunun sebebi annenin beslenme düzeni içerisinde tükettiği maddelerin içeriğinin anne sütüne geçerek bebeğe aktarılmasıdır. Annenin diyetinde bebeğin alerjisi olabilecek bir yiyecek varsa bu bebeğin bağışıklık sistemi tarafından kabul edilemez ve bebek rahatsız olur. Aşırı rahatsızlık da kolik ataklarının başlıca sebeplerindendir.

Kolik ağlamaları sırasında uygulanabilecek en güzel yöntemlerden biri bebeği kucaklamak ve temas kurmaktır. Anne veya babanın kalp atışlarını duymak ve ten tene temas kurmak bebekleri rahatlatabilir. 

Reflü Bebeklerde Tedavi

Reflü hastalığının tedavisinin temel amacı bebeğin emdiği sütü midesinde tutabilmesini sağlamaktır. Bebek sütü midesinde tutabildiği sürece sindirim süreci ilerleyebilir ve bebeğin büyümesi için gerekli olan maddeler bebeğe aktarılır. 

Bebeklerde reflü tedavisi, beslenmenin düzenlenmesi, medikal tedavi ve cerrahi tedavi olmak üzere üç gruba ayrılır. Beslenme döngüsünün düzenlenmesi bebekler için tercih edilen ilk tedavi yöntemi olmalıdır. Bebeğin düzenli beslenmesine ve 2 saatten fazla aç kalmamasına dikkat edilmelidir. Yemekten hemen sonra bebeğin yatırılması kesinlikle önerilmez. İlk 6 ayda tüketilen tek besin anne sütü olmalı, sonraki aşamalarda ise beslenme doktor önerileri doğrultusunda planlanmalıdır. İleri tedavi yöntemleri de doktor muayeneleri sonrasında gerekli görülürse uygulanır.Reflü Bebeklerde Tedavi

Bebeklerde Emme Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bebeğin Sürekli Emmek İstemesi Normal Mi?

Bebeklerin sürekli emmek istemelerinin çeşitli sebepleri olabilir ve normaldir.

Bebekler Tok Olduğu Halde Neden Emmek İster?

Bebekler tok olsalar bile annelerine daha yakın hissetmek istedikleri için emmeye devam etmek isteyebilirler.

Bebeğim Sürekli Emmek İstiyor Doymuyor Mu?

Bebeğiniz sürekli emmek istiyorsa yeteri kadar süt alamıyor olabilir. Eğer yeteri kadar beslendiğinden eminseniz annesine daha yakın hissetmek istediği için sürekli emiyor olabilir.

Gaz Sancısı Olan Bebek Sürekli Emmek İster Mi?

Gaz sancısı olan bebekler sürekli emmek isteyebilir.