Bebekler her gün büyüyüp gelişirken ebeveynler de minik yavrularının yaşadığı bu büyülü süreci yakından takip etmek ister. Bu bağlamda bebeklerin her ay yaşayacağı değişimleri ve edinecekleri becerileri öğrenmek isteyen ebeveynler, birçok noktayı merak eder. 34 aylık bebek gelişimi de ebeveynlerin merak ettiği konular arasında yer alır. Üçüncü yaşlarına giderek yaklaştıkları bu dönemde bebeklerin yetenekleri bir hayli gelişir. Buna göre bebeklerin fiziksel, zihinsel ve bilişsel becerileri izlenerek gelişim süreci takibi gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte bebeklerin sosyal, duygusal ve psikolojik gelişimleri de önemli veriler arasında yer alır. Bebeklerin kelime dağarcıklarının fazlasıyla geliştiği bu dönemde iletişim becerileri de gözlemlenmesi gereken bir başka konudur. 34 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleriyle de takip edilebilir. Cinsiyetlere göre farklı değerlere sahip olan 34 aylık bebek gelişimi cetveli bebeklerin fiziksel değerlerinin ilerleyişini takip etmek için kullanılabilir. Peki, ideal 34 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Sağlıklı ve güvenli bir şekilde ilerleyen 34 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalıdır? Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!
Bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınarak oluşturulan 34 aylık bebek gelişimi tablosu, bebeklerin gelişim özelliklerini takip etmek için kullanılan en önemli verilerden biridir. Bu veriler ışığında 34 aylık bebek persentil eğrileri oluşturulur. Persentil eğrileri, 34 aylık bebeğin boy ve kilosunun ideal gelişime uygun şekilde ilerleyip ilerlemediğini tespit etmede kullanılır. Bu sayede bebeklerde var olan sağlık problemleri ya da gelişim bozuklukları erkenden tespit edilebilir.
Otuz dördüncü ayda kız bebekler için belirlenen ağırlık alt sınırı 10700 gram ve üst sınırı ise 17600 gram kadardır. 34 aylık kız bebek kilosu ortalama olarak 13500 gramdır. Bu dönemde kız bebekler için boyu uzunluğu alt sınırı 86.7 santimetre ve üst sınırı ise 100.7 santimetre şeklinde belirlenmiştir. 34 aylık kız bebek boy uzunluğu ortalama olarak 93.6 santimetre kadardır.
Otuz dördüncü ayda erkek bebeklerin ağırlığı için alt sınır 11200 gram şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde erkek bebeklerin kilo üst sınırı ise 17600 gramdır. 34 aylık erkek bebek kilosu ortalama 14000 gramdır. Otuz dört aylık erkek bebeklerin boy uzunluğu için belirlenen alt sınır 88 santimetreyken üst sınır ise 101.5 santimetre şeklinde belirtilmiştir. 34 aylık erkek bebek boy uzunluğu ortalama 94.8 santimetredir.
34 aylık bebek kilosu ve boyunun yanı sıra baş çevresi ölçüsü de gelişim sürecinin takibinde kullanılan veriler arasında yer alır. Baş çevresi ölçüsü, beyin gelişimi hakkında önemli bilgiler sağlar. Bu dönemde kız bebeklerin baş çevresinin 48.3 santimetre civarında olması beklenir. Bu değer erkek bebekler için 49.3 santimetre kadardır.
Bebek gelişimi genetik, hormonlar ve çevresel faktörler gibi birçok etkene bağlıdır. Bu sebeple bebeğinizin değerlerinin belirtilen bu değerlerle uyumlu olmaması bir sağlık sorununa ya da bebeğinizde gelişim bozukluğu olduğuna dair kesin kanıt oluşturmaz. Bebek gelişimi hakkında en doğru bilgiyi çocuk doktorunuzdan alabilirsiniz.
34 aylık bebek beslenmesi ebeveynlerin özenli şekilde düzenlemesi gereken programlardan biridir çünkü bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Bu dönemde anne sütü bebek beslenmesinde yer almaz ancak bebeğin ihtiyaçlarına göre doktor önerisiyle bir devam sütü kullanılabilir. Otuz dördüncü ay, bebeklerin yetişkinlerinkine benzer bir beslenme düzenine geçmesi için doğru bir dönemdir. Bu dönemde bebeklerin öğün sayısı ve bu öğünlerin vakitleri ebeveynlerin öğünleriyle eşleştirilebilir. Hâlihazırda bebekler, evde pişen tüm yemekleri yiyebilecek duruma gelmiştir. Bu dönemde bebeklerin kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ve iki ara öğünle beslenmesi önerilir.
34 aylık bebek ne yer sorusuna cevaben farklı besin grupları örnek gösterilebilir. Bu dönemde bebekler için en önemli besin grubu proteindir. Süt ve süt ürünleri protein bakımından zengin gıdalardır. Ayrıca bu besinler, bebeklerin günlük 700 miligramlık kalsiyum ihtiyacını gidermeye de yardımcı olur. Bu bağlamda bebekler süt, peynir, yoğurt gibi besinleri günlük olarak tüketebilir. Yumurta da protein bakımından zengin besinlerden biridir. Demir eksikliğini önlemek için protein deposu kırmızı et ve kıymadan faydalanılabilir. Bununla birlikte omega-3 başta olmak üzere sağlıklı yağlar bakımından zengin balıklar da bebek beslenmesinde yer almalıdır. Bu dönemde de cıva değeri düşük yüzey balıklarının tercih edilmesi daha doğru olur. Tavuk da bebeklerin protein ihtiyacını karşılamak için kullanılabilecek besinler arasında yer alır.
Mercimek, nohut, fasulye gibi baklagiller de zengin içerikleri sebebiyle bebek beslenmesinde yer alması gereken gıda gruplarından biridir. Aynı zamanda tam tahıllı ekmek, tam buğday unuyla hazırlanmış makarna, mısır, bulgur ve pirinç gibi tahıllar da yüksek lif kaynağı olmaları faydalı besin değerleri sebebiyle bebek beslenmesinde yer almalıdır. Günlük olarak ortalama 6 porsiyon tahıl bebek beslenmesine eklenebilir.
Mevsim yeşillikleri ve taze meyve sebzeler de bebek beslenmesinde önemli yere sahip olan besinler arasında yer alır. Günde 2’şer porsiyon meyve ve sebze bebeklere vitamin, mineral, lif ve su bakımından önemli bir kaynak sağlar.
Otuz dördüncü ayda bebekler, damak zevklerinin gelişmesi sebebiyle bazı besinlere karşı hassasiyet geliştirebilir. Bu besinlerin farklı formlarda sunulması ya da ilginç sunum tabaklarının tasarlanması bebekleri beslenme için heveslendirebilir. Ancak bebekler bu besinleri reddetmeye devam ediyorsa besin değerini ikame edecek bir başka gıda tercih edilebilir.
Bu dönemde bebeklerde çeşitli sebeplerle yemek ayırma ya da iştahsızlık görülebilir. Bebeklerin tüketmeyi sevdikleri ve sevmedikleri besinleri belirtmelerine izin verilmesi daha dengeli bir beslenme planı hazırlanabilmesine olanak tanır. Aynı zamanda bebeklerin yemek hazırlama sürecine dahil edilmesi de onların yemek yemeye dair heveslenmesine olanak tanır. Bebeklerin kendine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşık kullanması; mümkün olan tüm öğünlerini ebeveynleriyle birlikte aynı sofrada tüketmesi de fayda sağlayabilecek yöntemler arasında yer alır.
Bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise günlük su tüketimidir. Bu dönemde bebeklerin günde 6 bardak kadar, yaklaşık 1500 mililitre su içmesi önerilir. İshal ya da aşırı terleme sebebiyle su kaybı gibi durumlarda su alımı mutlaka dengelenmelidir.
34 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir. Çünkü bebeklerin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan hormonlar uyku esnasında salgılanır. Aynı zamanda bebekler gün boyu öğrendiklerini uyku esnasında pekiştirerek özümser ve öğrenmeye devam etmek için gerekli enerjiyi de uyku aracılığıyla sağlar. Bu dönemde bebekler günlük uyku ihtiyacı 13 saat kadardır. Bu ihtiyacın yaklaşık 11 saati gece uykusundan karşılanır. Bebeklerin gündüz kaybettiği enerjiyi yerine koyabilmesi için yarım saat ile 2 saat arasında değişen bir şekerleme yapması önerilir.
34 aylık bebek uyku eğitiminde bebeklerin kendi odasında ve kendi yatağında uyuması beklenir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler uykuya kendi kendine dalabiliyor olmalıdır. Bebeklerin uyku saatini geciktirmemesi ya da uykuya dalmada problem yaşamaması için uyku saatlerinin iyi düzenlenmesi gerekir. Otuz dördüncü ayda da bebeklerin uyku düzeni için 7-7 sisteminden faydalanılabilir. Buna göre bebekler akşam 7’de uyumalı ve sabah 7’de uyanmalıdır. İdeal gündüz uykusu saati öğlen 12 ile 2 arasındadır.
Otuz dördüncü ayda bebekler gündüz uykusu saatini değiştirmek ya da uykuyu atlamak isteyebilir. Bebeğin enerji seviyesine ruh haline göre uyku programı yeniden düzenlenebilir. Ancak bebeklerin akşam uykusu saatini değiştirmesine izin verilmemesi önerilir. Bebeklerin her akşam tekrar eden bir uyku rutinine sahip olması, uyku eğitimi açısından oldukça önemlidir. Bu bağlamda uyku vakti yaklaşırken bebekler pijamalarını giyip dişlerini fırçalamalıdır. Televizyon, tablet ve telefon gibi ekranlar uyku vakti yaklaşırken kapatılmalıdır. Bebekler, yoğun fiziksel aktivite gerektiren oyunlardan uzaklaştırılmalıdır. Bebek yatağa götürüldükten sonra birlikte bir kitap okumak ya da masal anlatmak gibi etkinliklerle huzursuzluk giderilebilir ve bebek uykuya hazırlanabilir. Ancak bu noktada ebeveynlerin takındığı tavır oldukça önemlidir. Bu dönemde bebekler, her şeyi oyunlaştırma eğilimindedir. Bu sebeple bir akşam tek ninni bebekler için yeterli olabilirken ertesi akşam bebekler beş ninni dinlemeden uyumak istemeyebilir. Bu sebeple ebeveynlerin dirayetli olması ve rutine uyması önerilir.
Otuz dördüncü ayda bebeklerin uyku problemleri yatağa gitmek istememekle sınırlı değildir. Bu dönemde bebeklerde karanlık korkusu da görülebilir. Bu korkuyla baş etmek için bebeklerin odasına uygun bir gece lambası yerleştirilebilir ya da bebeğin odasının kapısı aralık bırakılabilir. Aynı zamanda genellikle pelüş hayvanlar arasından seçilen bir “uyku arkadaşı” ya da bebeğin sürekli kullandığı bir battaniye olan “güvenli battaniye” kullanımı da bebeklerin endişelerini azaltmaya yardımcı olur. Bebeklere karanlığın korkulacak bir şey olmadığının anlatılması önerilir.
Bu dönemde bebekler gece açlığı yaşayarak uyanabilir. Bu durumun engellenmesi için uyku saatinden yaklaşık iki saat önce hafif bir ara öğün oluşturulabilir. Bu sayede bebeklerin gece uykusu açlık sebebiyle bölünmez. Tuvalet eğitiminde gece kısmına geçiş yapan bebekler geceleri tuvalet ihtiyacı sebebiyle uyanabilir. Bu durumda bebeğin ihtiyacını karşılamasına yardım edildikten sonra derhal yatağa yönlendirilmesi gerekir. Aksi halde bebeğin yeniden uykuya dönmesi zorlaşabilir.
34 aylık bebek gelişimi nasıl olur sorusu ebeveynler tarafından sık sık sorulur. Bebek gelişiminin izlenebilmesi için kullanılabilecek en etkili yöntemlerden biri de bebeklerin edindiği becerilerin takip edilmesidir. 34 aylık bebek davranışları bebeklerin edindiği yeni beceriler ile önceki aylarda kazanıp bu ay pekiştirdiği beceriler doğrultusunda şekillenir. Bu beceriler birkaç başlık altında incelenebilir.
Otuz dördüncü ayda bebeklerin fiziksel açıdan edindiği beceriler onların çok daha aktif şekilde hareket edebilmesine olanak tanır. Bu dönemde bebekler merdiveni iki ayaklarıyla, her seferinde tek bir ayağı kullanarak çıkabilir. Dolayısıyla bu dönemde bebekler için tek ayak üstünde denge sağlamak daha kolay hale gelir. Bu dönemde bebekler koşabilir, zıplayabilir, sıçrayabilir. Duran bir topa tekme atabilen bebekler üç tekerlekli bisiklet kullanabilir.
34 aylık bebek gelişimi zeka gelişiminin öne çıktığı bir dönemdir. Otuz dördüncü ayda bebekler zihinsel açıdan birçok önemli ilerleme yaşar. Buna göre bebekler sebep sonuç ve amaç sonuç ilişkileri kurabilir. Mantık kullanma ve problem çözme becerileri gelişen bebekler, dünyayı çok daha rahat şekilde anlamlandırabilir. Bu dönemde bebekler sıralı komutları eksiksiz şekilde yerine getirebileceği gibi birbirinden bağımsız komutları da kolayca gerçekleştirebilir. Bebekler için zaman kavramı anlam kazanmaya başlar. Önceki aylarda yalnızca “şimdi”nin varlığını bilen bebekler, otuz dördüncü ayda “önce” ve “sonra” kavramlarını da ayırt etmeye başlar. Bu bağlamda “dün” ve “yarın” çok daha anlamlı hale gelir. Bu dönemde bebekler yer ve yüz hafızası bakımından da gelişir. Kendi adını ve soyadını bilip söyleyebilen bebekler, tanıdığı kişilerin yüzleriyle isimlerini de bilebilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler, kendilerine sorulduğunda parmaklarıyla yaşını gösterebilir.
34 aylık bebek dil gelişimi bakımından da önemli kazanımlar elde eder. Bu dönemde bebekler kendilerinden üçüncü şahıs olarak bahsetmeyi bırakıp “ben”, “benim”, “kendim”, “bana” gibi ifadelerden yararlanabilir. Cümlelerinde “benim ayakkabım” ya da “babamın çorabı” gibi iyelik ifadeleri kullanabilen bebekler, “bu bir bebektir” ya da “bu benim topum değildir” gibi tanımlama cümleleri oluşturabilir. Bebekler, işaret ettikleri nesneleri tanımlamak için “bu” ve “şu” gibi ifadeler kullanabilir. Otuz dördüncü ayda bebekler geçmiş zaman, şimdiki zaman, geniş zaman ve gelecek zaman cümleleri kurabilir. Aynı zamanda istek kipi bulunduran cümleler oluşturabilir. Bu dönemde bebeklerin cümleleri çok daha uzun ve mantıklıdır. Aynı zamanda otuz dördüncü ayda bebekler konuşma esnasında ses tonunu kontrol edebilir ve sözcükleri çok daha anlaşılır hale gelir.
Otuz dördüncü ayda bebeklerin gelişen motor becerileri, onların çok daha özerk olmasına olanak tanır. Bu dönemde bebekler kaba motor becerileri bakımından büyük kas gruplarını koordine hareket ettirebilecek beceriye ulaşır. Bu sayede bebekler öne doğru takla atabilir, eşya taşıyabilir, nesneleri iterek ya da çekerek sürükleyebilir. İnce motor becerileri bakımındansa bebekler birçok işi kendi başına gerçekleştirebilir. Kapıları kulplarını kullanarak açıp kapatabilen bebekler şişe kapaklarını takıp çıkarabilir. Bu dönemde bebekler giysilerinin çıt çıtlarını açabilir, fermuar açıp kapatabilir. Dolayısıyla otuz dördüncü ayda bebekler kendi giysilerini giyip çıkarabilir. Bu dönemde bebekler birçok özbakım aktivitesini kendi başına gerçekleştirebilir. Buna göre bebekler dişlerini fırçalayabilir, saçlarını tarayabilir, ellerini yıkayıp kurulayabilir, kendini besleyebilir ve banyoda kendini yıkayabilir. Bu dönemde bebekler yan ve düz çizgi çekebilir, muntazam daireler çizmeye başlayabilir. Çubukları bir delikli tahta üzerine yerleştirebilen bebeklerin sök tak oyuncaklarla oynaması onların bu becerilerini geliştirir.
Otuz dördüncü ay bebeklerin bilişsel açıdan önemli kazanımlar elde ettiği bir dönemdir. Bu dönemde bebekler renkleri tanır ve ayırt edebilir. Nesnelerin birbirlerine göre durumlarını kavrayabilen bebekler “açık” ve “kapalı”, “içinde” ya da “dışında”, “altında” ya da “üstünde”, “uzun” ya da “kısa”, “hafif” ya da “ağır” gibi özellikleri tanıyabilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler nesneleri fiziksel özelliklerine göre sınıflandırabilir, bir nesne grubu içinde farklı olanı bulabileceği gibi aynı olanları da birbiriyle eşleştirebilir. Bu dönemde bebekler bir bütünün parçalarını tanıyabilir. Cinsiyetlerin farkına varan ve kendi cinsiyetini de tanıyan bebekler bu dönemde nesneler arasında ilişki kurabilir. Örneğin diş macunu ve diş fırçası, çatal ve kaşık gibi nesneler birbiriyle ilişkilidir.
34 aylık bebek gelişimi oyunlarla yakından ilişkilidir çünkü bu dönemde de bebekler dünyayı oyunlaştırma yoluyla tanır. Bebeklerin günlük rutinleri öğrenebilmesi için rol yapma oyunları oldukça önemlidir. Bu bağlamda pelüş oyuncaklar, oyuncak bebekler, günlük hayatta kullanılan telefon, market sepeti ve ütü gibi oyuncaklar tercih edilebilir. Aynı zamanda çay takımları, mutfak setleri, tamir aletleri ve doktor setleri de bu dönemde tercih edilebilir.
Bebeklerin motor becerileri geliştirmek için tercih edilebilecek bazı oyuncaklar bulunur. Bunlar yapbozlar, bul tak ve sök tak oyuncaklar, labirent oyuncaklar şeklinde sıralanabilir. Bu oyuncakların yanı sıra araba, kamyon, tren, uçak ve gemi gibi oyuncaklar da kullanılabilir.
34 aylık bebek gelişimi oyuncakları arasında maket mutfak, oyuncak ev ve çadır gibi oyuncaklar da yer alır. Bununla birlikte bebekler bu dönemde müziğe de ilgi duyar. 34 aylık bebek gelişimi müzikleri “mini mini bir kuş”, “alfabe şarkısı” gibi şarkılardan oluşur. Aynı zamanda sayı saymak ya da hayvanları ve renkleri tanımak da şarkılar sayesinde mümkün hale gelebilir. Bu dönemde bebeklerin ritim duygusunun pekişmesi için marakas, davul, ksilofon ve piyano gibi müzik aletleri tercih edilebilir.
34 aylık bebek gelişimi zeka oyunları arasında nesneleri sınıflandırma, farklı olanı bulma, aynı olanları eşleştirme gibi oyunlar bulunur. Buna göre farklı renklerde ve boyutlarda toplar da bebeklerin oyuncak sepetinde yer almalıdır.
Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de iç içe geçen kaplar, halkalar, yapı blokları ve küpler tercih edilebilir. Aynı zamanda bebeklerin dil gelişimi için kitap okumak da oldukça önemlidir. Bu dönemde bebekler kitapların resimlerine bakarak bir hikaye oluşturup anlatabilir. Bebeklerin hayal gücünün gelişmesi için bu etkinlik gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda bebeklerle birlikte kitap okurken ara ara bebeğe çeşitli sorular sorulması onu düşünmeye teşvik eder. Bu dönemde bebeklerin hayatında güncel konular olan tuvalet eğitimi, hayvan sevgisi ve sofra adabı gibi konularda pedagojik olarak onaylanmış kitaplar tercih edilebilir. Sesli kitaplar ve üç boyutlu kitaplar da bebekleri eğlendiren materyaller arasında yer alır.
Otuz dördüncü ay, bebeklerin el göz koordinasyonunun geliştiği ve el becerilerinin arttığı bir dönemdir. Bu bağlamda bebeklere çeşitli elişi materyallerinin sağlanması önerilir. Renkli jumbo boy boya kalemleri, renkli kağıtlar, resim defteri ve boyama kitabı gibi malzemeler bebekler için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda su bazlı parmak boyalar da bu dönemde tercih edilebilir. Bebeklerin kas gelişimleri açısından oyun hamuru ve kinetik kum gibi malzemeler de kullanılabilir. Bu dönemde bebekler, küt uçlu bir makasla kağıt kesebilir ve bir model olduğunda kağıt katlayabilir. Bebekler bu dönemde çizgilerden ve geometrik şekillerden oluşan resimler çizebilir.
Bebekler her ay büyüyüp gelişirken ve yeni beceriler elde ederken bu bağlamda bebeklerin ihtiyaçları da değişmeye başlar. Buna göre ebeveynlerin bebeklerine sağlıklı ve güvenli bir gelişim ortamı sağlayabilmek için dikkat etmesi gereken noktalar bulunur. Bu noktalar birkaç başlık altında sıralanabilir.
Bebeklerin otuz dördüncü ayda çok daha aktif hale gelmesi bazı ev kazalarına davetiye çıkarabilir. Bu bağlamda ev ortamında alınması gereken bazı güvenlik önlemleri bulunur. Elektrikli ev aletleri bebeklerin merakını cezbeder ve bu bağlamda büyük riskler oluşturabilir. Bu sebeple elektrikli aletlerin güvenceye alınması önerilir. Aynı zamanda bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalı ve kablolar da güvenceye alınmalıdır. Bebeklerin koşarken çarpıp yaralanabileceği sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılmalıdır. Bebeklere zarar verebilecek kesici delici aletlerin bulunduğu çekmece ve dolap kapakları bebek kilidiyle kapatılmalıdır. Bebekler bu dönemde tırmanmaktan hoşlandığı için devrilme tehlikesi taşıyan mobilyalar duvara monte edilmelidir. Bu dönemde kapılara takoz ve pencerelere güvenlik kilidi takılmalıdır. Çok katlı evlerde bebeklerin kaza geçirmesini engellemek için bebek güvenlik kapısı kullanılmalıdır. Aynı zamanda bebekler bu dönemde beşiklerine tırmanıp kolayca inebildiği için düşme riskini engellemek açısından güvenlik parmaklığı tercih edilebilir.
34 aylık bebek tuvalet eğitimine göre bebeklerin tuvalet ihtiyacının farkında olması, tuvaletini tutabilmesi ve lazımlığı doğru şekilde kullanabilmesi beklenir. Ancak bu noktada her bebeğin gelişim sürecinin ve dolayısıyla tuvalet eğitimindeki ilerleyişinin birbirinden farklı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bebekler otuz dördüncü ayda gündüz bez kullanmayı bırakabilir. Buna göre bebeklere kolay kullanılabilen kıyafetler giydirilmelidir. Bu sayede bebekler lazımlığı kolayca kullanabilir. Aynı zamanda bebeklerin iç çamaşırlarının yüzde yüz pamuklu olmasına özen gösterilmelidir. İç çamaşırları yıkanıp ütülenmeden yeniden kullanılmamalıdır ve her gün değiştirilmelidir. Bebekler gece tuvalet eğitimine geçtiğinde gece bez kullanımı da terk edilebilir. Buna göre önlem amaçlı bebeklerin yatağında koruyucu örtü kullanılabilir.
Otuz dördüncü ayda bebeklerin bu dönemde çıkmış olması gereken tüm dişleri tamamlanır. Bu bağlamda bebeklerin diş doktoruna görünmesi önerilir. Bu sayede çene ve diş yapısında herhangi bir bozukluk olup olmadığı tespit edilebilir. Bu dönemde bebeklerin dişlerini günde iki kez yuvarlatılmış kıl uçlu bir fırçayla fırçalaması gerekir. Aynı zamanda otuz dördüncü ayda doktor önerisiyle florürlü diş macunu kullanımına geçilebilir.
Otuz dördüncü ayda bebeklerde çeşitli sebeplerle kilo kaybı görülebilir. Bu kilo kaybı iştahsızlıktan ya da yemek seçmeden kaynaklanabilir. Bebeklerin çok daha hareketli olması da kilo kaybına yol açabilir. Aynı zamanda bebeklerin vücutlarında çocukluğa geçiş doğrultusunda gerçekleşen değişimler de kilo kaybına sebep olabilir. Bebeğin kilo kaybı persentil eğrilerine göre tehlikeli seviyede değilse endişeye gerek yoktur. Bu durumda bebeklerin öğünlerine yüksek kalorili besinler eklenebilir. Bebeklerin vitamin değerlerinin de kontrol altında tutulması önerilir.
Bebeklerde belirtileri genellikle on sekizinci ayda görülmeye başlayan ve otuz altıncı aya kadar devam edebilen iki yaş sendromu, otuz dördüncü ayda da gündemde olan konulardan biridir. İki yaş sendromunun temel sebebi bebeklerin bir birey olduklarının farkına varmasıdır. Bu bağlamda bebekler özgür olmak ve onaylanmak ister. Kendilerine sunulan teklifleri reddetmeleri, kendi istekleri doğrultusunda tutturmaları ve istedikleri gerçekleşmediğinde hırçınlaşmaları da bundan kaynaklıdır. Bu dönemde bebeklerin güvenli bir alanda kendi özgürlüklerini deneyimlemesine izin verilmelidir. Aynı zamanda bebeklerle açık iletişim kurulması, onun onaylandığının ve tanındığının yansıtılması da duygusal gelişim açısından önemlidir. Bu dönemde bebeklerin hırçın davranışlarını dizginlemek için bebeğe seçenekler sunulabilir ve oyunlaştırma yoluna gidilebilir.
Ebeveynlerin en merak ettiği konular arasında bebeklerin kreşe ne zaman gidebileceği de yer alır. Ebeveynlerin çalışıyor olması ya da evde verilen eğitimin bebek için yeterli olmadığının düşünülmesi gibi durumlarda devreye kreşler girer. Otuz dördüncü ayda bebekler özbakım aktivitelerini gerçekleştirme becerisi ve iletişim seviyesi bakımından kreşe gitmek için uygun hale gelir. Bu noktada bebeğin diğer çocuklarla iletişimi, yabancı bir ortama girdiğinde alışma süreci ve şekli, bebeğin kreş fikrine verdiği tepki incelenmelidir. Bebek kreşe gitmek için hevesliyse ve olumlu tepkiler veriyorsa otuz dördüncü ayda kreş eğitimine başlanabilir. Bebek kreş fikri karşısında huzursuz hissediyorsa bu süreç askıya alınabilir.
Son yıllarda yükselen trendlerden biri olan montessori eğitimi, İtalyan doktor Maria Montessori tarafından geliştirilen bir eğitim modelidir. Bu modele göre bebeklerin iletişim becerilerinin pekiştirilmesi ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi gerekir. Buna göre bebekler kendi kendine yetebilen bireyler haline gelir. Bu eğitimin temel ilkelerinden biri özsaygıyı öğrenme, diğer bireylere karşı da saygılı olabilme becerisidir. Aynı zamanda bebeklerin bir problemi tanıması, tanımlaması ve çözüm yolu oluşturması da bu eğitimin temellerinden biridir. Bebeklerin disiplin duygusunu benimsemesi, sorumluluk sahibi olması ve özgüven geliştirmesi için de montessori eğitiminin önemli olduğu söylenir. Bu eğitim sonucunda bebekler kaygı ve stresini doğru şekilde yansıtabilmeyi, üretken olmayı ve dikkatini toplamayı öğrenir. 34 aylık bebek gelişimi montessori sisteminin birinci kademesine dahildir. Buna göre bebeklerin duyuları desteklenmeli, iletişim becerileri geliştirilmelidir.
Otuz dördüncü ayda bebekler koşabilir, zıplayabilir, dans edebilir, üç tekerlekli bisiklet sürebilir ve yardım almadan merdiven çıkabilir. Bu dönemde bebekler öne doğru takla atabilir, nesneler arasında ilişki kurabilir. Duygularını dillendirebilen bebekler iletişim becerileri bakımından da oldukça gelişmiştir. Bu dönemde bebekler birçok özbakım becerisini gerçekleştirebilir.
Otuz dördüncü ayda bebeklerin günlük uyku ihtiyacı 13 saat kadardır. Bu ihtiyacın yaklaşık 11 saati gece uykusundan karşılanırken gündüz ise yarım saat ile 2 saat arasında değişen bir şekerleme yapılması önerilir.
Otuz dördüncü ayda kız bebeklerin boy uzunluğu için belirlenen alt sınır 84.7 santimetreyken üst sınır ise 100.7 santimetredir. Bu değerler erkek bebekler için 88 santimetre ile 101.5 santimetre şeklinde değişir. Otuz dördüncü ayda kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu 93.6 santimetreyken erkek bebeklerin ortalama boyu 94.8 santimetre kadardır.
Otuz dördüncü ayda kız bebeklerin ağırlığının 10700 gram ile 17600 gram arasında olması beklenir. Bu değerler erkek bebekler için alt sınır 11200 gram ve üst sınır ise 17600 gram şeklinde belirlenmiştir. Otuz dört aylık kız bebeklerin ortalama ağırlığı 13500 gramken bu değer erkek bebekler için 14000 gram kadardır.