30 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
30 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Ebeveynler, bebeklerinin sağlıklı ve güvenli bir ortamda yetişebilmesi için gelişim dönemlerine dair bilgi edinmek ister. Bu bağlamda otuz aylık bebek gelişimi de merak edilen konular arasında yer alır. 30 aylık çocuğun gelişim özellikleri edinilen fiziksel, bilişsel ve zihinsel becerilerle takip edilebilir. Bununla birlikte bebeklerin dil becerileri, sosyal ve psikolojik gelişimleri de incelenmesi gereken veriler arasında yer alır. 30 aylık bebeğin boyu ve kilosu da bebeklerin sağlıklı gelişim gösterip göstermediğini takip etmek için kullanılabilir. Peki, 30 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Ebeveynler tarafından 30 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalıdır? 30 aylık bebek gelişimine dair merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

30 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

30 ay bebek gelişimi boy kilo değerleriyle oluşturulan “persentil eğrileri” aracılığıyla takip edilebilir. Bu eğriler, bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınarak oluşturulur. Bebeğinizin 30 aylık bebek gelişimi cetveline göre bulunduğu konum, onun gelişimiyle ilgili önemli ipuçları sağlar. 30 aylık bebek gelişimi tablosu kız ve erkek bebekler için birbirinden farklı değerlere sahiptir çünkü kız bebekler ve erkek bebekler için gelişim süreci birbirinden farklı ilerler.

30 aylık bebek boy ve kilosu ölçüldüğünde kız bebekler için belirlenen ağırlık alt sınırı 10100 gramken üst sınır ise 16100 gram şeklinde belirtilmiştir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama ağırlığı 12700 gram kadardır. 30 aylık kız bebek boy uzunluğu için alt sınır 84 santimetreyken üst sınır ise 97.3 santimetre şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu 90.7 santimetredir.

30 aylık erkek bebek ağırlığı için belirlenen alt sınır 10700 gramken üst sınır ise 16600 gramdır. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 13300 gram kadardır. 30 aylık erkek bebek boy uzunluğu için alt sınır 85.5 santimetreyken üst sınır 98.3 santimetredir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 91.9 santimetre civarındadır.

Bebeklerin gelişiminin takip edilmesinde kullanılan değerlerden bir diğeri ise baş çevresi ölçüsüdür. Bebeklerin beyin gelişimi hakkında önemli veriler sağlayan baş çevresi ölçüsünde 30 aylık kız bebeklerin ortalama 47.9 ve 30 aylık erkek bebeklerinse 48.9 santimetrelik değere sahip olması beklenir.

Bebeklerin gelişim süreçleri genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok noktadan etkilenir. Buna göre bebeğinizin değerlerinin yukarıda belirtilen değerlerle uyumlu olmaması bir sağlık problemine ya da gelişim bozukluğuna dair kesin kanıt oluşturamaz. Bebeklerin gelişim süreçleriyle ilgili en doğru bilgiye çocuk doktoru aracılığıyla ulaşılabilir.

30 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Otuzuncu ay, bebeklerin değişen ihtiyaçları ve davranışları sebebiyle ebeveynler için zorlayıcı olabilir. Bu süreçte bir gün her şeyi kendi başına yapmak isteyen bebekler ertesi gün yardım edilmediği sürece herhangi bir şey yapmayı reddedebilir. Bebeklerin dengesiz tavırlarından etkilenen bir diğer nokta da 30 aylık bebek beslenmesidir. Bebeklerin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için en önemli faktörlerden biri olan beslenme bu dönemde bebekler için düzensiz ve dengesiz bir hal alabilir.

Otuzuncu ayda bebeklerin memeden kesilmiş olması önerilir. Anne sütüyle almaları gereken vitamin ve mineraller doktor kontrolünde bir devam sütüyle sağlanabilir. Bununla birlikte kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğünle bebeğin ihtiyaçlarına göre iki ya da üç ara öğünden oluşan bir program izlenmesi önerilir.

Bebeklerin sağlıklı şekilde gelişim gösterebilmesi için tüm besin gruplarının yer aldığı yeterli ve dengeli bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Buna göre bebekler günde ortalama 6 porsiyon tahıl ürünü ve 2 porsiyon baklagil tüketebilir. Bebeklerin protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı et, tavuk, balık, kıyma ve yumurta gibi besinler mutlaka beslenme programında yer almalıdır. Bu dönemde bebeklerin günlük 700 miligramlık kalsiyum ihtiyacının karşılanması için ortalama 3 porsiyon süt ürünü tüketimi gerçekleştirilmelidir. Günde 500 mililitre süt tüketimi bu ihtiyacın karşılanması için yeterlidir. Aynı zamanda bebeklerin günde 2’şer porsiyon meyve ve sebze tüketmesi de yeterli ve dengeli beslenme açısından büyük önem taşır. Mevsim yeşillikleri, kuruyemişler ve kuru meyveler de bebek beslenmesinde yer alması gereken besinler arasında bulunur.

Otuzuncu ayda bebekler evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilir. Bu dönemde bebekler, iki yaş sendromunun da etkisiyle yemek seçmeye başlayabilir. Damak tatları gelişmeye başlayan bebekler bu dönemde bazı yiyeceklere karşı hassasiyet geliştirebilir. Bu süreçte bebeklerin rutin ihtiyacı dolayısıyla sürekli aynı besinleri tüketmek istediğini görmek mümkündür. Bebeğin tabağında mümkün olan tüm öğünlerde farklı besinlere de yer verilmesi, en azından pişirme şekillerinin ya da sunum biçiminin değiştirilmesi onları değişime alıştırmak için önemlidir. 

30 aylık bebek motor becerileri

Bu dönemde bebeklerin ne yediği kadar ne kadar yediği de önemlidir. Bebekler için ideal porsiyon bir yetişkinin porsiyonunun çeyreğiyle yarısı arasında değişiklik gösterir. Bununla birlikte bebeklerin gelişen damak zevki de göz önünde bulundurulduğunda bebeğin önüne konan tabaktaki tüm besinleri tüketmesi ve her şeyi silip süpürmesi beklenmemelidir. Bebeklerin yeterli ve dengeli beslendiğinden emin olmak için bebeğin tabağını dörde ayırıp her bölüme başka bir besin grubu yerleştirme yoluna gidilebilir. Bu uygulamaya “dört yapraklı yonca” sistemi adı verilir.  Buna göre tabağın sol üst kısmı süt ve süt ürünlerinden; sağ üst kısmı et, yumurta ve kuru baklagillerden; sağ alt kısmı meyve ve sebzelerden; sol alt kısmı ise tahıllardan oluşur.

Bebek beslenmesinde önemli noktalardan biri de günlük su tüketimidir. Otuzuncu ayda bebeklerin günde ortalama 6 bardak su tüketmesi önerilir. İshal ya da aşırı terleme sebebiyle su kaybı gibi durumlarda su alımı dengelenmelidir.

30 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

Bebek gelişiminde büyük öneme sahip olan bir diğer nokta da uyku düzenidir. 30 aylık bebek gelişimi uyku düzeniyle yakından ilişkilidir çünkü bebeklerin büyüme için gerek duyduğu hormonlar uyku esnasında salgılanır ve bilgilerin pekiştirilmesi uyku ile mümkün olur. Bununla birlikte bebeklerin her gün keşfetmeye devam etmek ve öğrenmek için ihtiyaç duyduğunu enerji de uykuyla sağlanabilir.

Bu dönemde bebekler günlük olarak ortalama 13 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın büyük bölümü gece uykusundan karşılansa da gündüzleri yarım saat ile 2 saat arasında değişen bir şekerleme bebeklerin kaybettiği enerjiyi geri kazanmasına yardımcı olabilir.

30 aylık bebek uyku düzeni önceki aylara kıyasla daha dengesiz olabilir. Bu dönemde bebeklerde yatağa gitmemek için direnme, uyumamak için türlü numaralara başvurma ya da gece sık sık uyanma gibi durumlar görülebilir. Uykuya direnmenin sebebi gündüz uykusunun uzun sürmesi ya da geç saatte gerçekleştirilmesi olabilir. Bu durumun önüne geçmek için bebeklerde 7-7 sistemi kullanılabilir. Buna göre bebekler akşam 7’de yatağa gitmiş ve sabah 7’de uyanmış olmalıdır. Bu sistemde gündüz uykusu öğlen 12 ve 2 arasında gerçekleştirilebilir. Bu sayede bebekler, gece uykusu vakti geldiğinde yeterince yorulmuş olur.

Bebeklerin uyumamak için direnmesi durumunda bebekle inatlaşılmaması, oyunlaştırma yoluna başvurulması önerilir. Bebeğe her akşam tekrarlanan bir uyku rutini sunmak da bebeğin direnmesini zorlaştırır. Buna göre uyku vakti yaklaştığında ortam loş hale getirilebilir ve ekranlar kapatılabilir. Bebek, ebeveynleriyle birlikte pijamalarını giyip dişlerini fırçaladıktan sonra yatağa götürülebilir. Bebekle birlikte bir kitap okumak, masal anlatmak ya da ninni söylemek gibi sakin etkinlikler bebeklerin uykuya yönelmesine yardımcı olur.

Bebeklerin uykuya dalmakta zorlanmasının sebeplerinden bir diğeri de karanlık korkusu ve huzursuzluk hissidir. Bu olumsuzlukları yenmek için ebeveynler bebeklerine fiziksel temas ve sevgi sözcükleriyle güven verebilir. Bebeğin odasının kapısı aralık bırakılabilir ve uygun bir gece lambası tercih edilebilir. Aynı zamanda bebeğe genellikle pelüş hayvanlar arasından seçilen bir “uyku arkadaşı” ya da bebeğin sürekli kullandığı bir battaniye olan “güvenli battaniye” sağlanması da uykuya dalmayı kolaylaştırır.

Otuzuncu ayda bebeklerin gece uykularının sık bölünmesinin birkaç sebebi olabilir. Bunlardan ilki tuvalet ihtiyacıdır. Bebekler tuvalet ihtiyaçlarının farkındaysa ve bez kullanmayı bırakıp iç çamaşırı kullanmaya başladıysa gece tuvalet ihtiyacını gidermek için uyanabilir. Bu durumda ebeveynlerin bebeğe yardımcı olması ve ardından bebeği derhal yatağa yönlendirmesi gerekir. Bebek, diş çıkarma sebebiyle de huzursuzluk yaşayarak uyanabilir. Bebeğin damaklarını rahatlatacak soğuk kaşıyıcı uygulaması gerçekleştirilerek yatışma sağlanabilir. Bebekler bu dönemde yalnızca ebeveynlerini özlediği için de uyanabilir. Bu durumda ebeveynlerin dirayetli davranması ve bebeği kendi yataklarına almaması önerilir. Bebekler, ebeveynleri her seferinde aynı tepkiyi verdiğinde bu düzene alışır ve buna göre davranır.

30 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

Bebeklerinin gelişim sürecinde yaşayacağı dönüm noktalarını öğrenerek bu bağlamda onlara sağlıklı ve güvenli bir yetişme ortamı sağlamak isteyen ebeveynler sık sık 30 aylık bebek gelişimi nasıl olur sorusunu sormaktadır. 30 aylık bebek gelişim özellikleri bebeklerin bilişsel ve zihinsel açıdan birçok edinim kazanmasına olanak tanıdığı gibi 30 aylık bebek hareketleri de çok daha dengeli ve aktif hale gelir. Bu bağlamda otuzuncu ayda bebeklerin edindiği beceriler birkaç başlık altında incelenebilir.

30 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

Otuzuncu ayda bebekler önceki aylara kıyasla çok daha özgür ve aktif hareket edebilir. Bu dönemde bebekler göz açıp kapayıncaya kadar koşarak yer değiştirebilir. Merdiven inip çıkmak, bir yerlere tırmanıp geri inmek gibi aktiviteler bebekler için olağan hale gelir. Bu dönemde bebekler tek ayak üstünde dengede durabilir, sıçrayabilir, zıplayabilir, top oynayabilir ve üç tekerlekli bisiklet sürebilir.

30 aylık bebek zihinsel gelişimi

30 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

30 aylık bebek zeka gelişimi bebeklerin sebep sonuç ve amaç sonuç ilişkileri kurabilmesine, karmaşık problemleri çözebilme becerisi kazanmasına ve iletişim becerilerini pekiştirmesine olanak tanır. Bu dönemde bebeklerin dil becerileri de belirgin şekilde ilerler. Otuzuncu ayda yaklaşık 250 kelimeyi aktif şekilde kullanabilen bebekler, kendi adlarını ve soyadlarını da bilir. 30 aylık bebek dil gelişimi bebeklerin cümle kurarken kendilerinden “ben” ya da “kendim” şeklinde bahsedebilmesini mümkün kılar. Nesneleri çoğul şekilde kullanabilen ve geçmiş zaman içeren cümleler kurabilen bebekler bu dönemde iyelik bildiren cümleler de oluşturabilir. Bu dönemde bebekler kendilerine yaşları sorulduğunda parmaklarıyla yaşını gösterebilir. Aynı zamanda bebekler tanıdık kişilerle isimlerini eşleştirebilir. Otuzuncu ayda bebeklerin mizahi yönü gelişmeye başlar. Bu sayede bebekler çevresindekileri güldürmek için bilinçli davranışlar sergileyebilir, sözlü olarak ya da hareketleriyle komiklik yapabilir, nesneleri şaka yapmak için kullanabilir.

30 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

30 aylık bebek motor gelişimi sayesinde özgürleşir. Çünkü bu dönemde bebeklerin motor becerilerinin ilerlemesi onların özbakım aktivitelerini gerçekleştirebilmesine olanak tanır. Bebekler çatal ve kaşık kullanarak kendilerini besleyebilir, bir bardaktan dökmeden içecek içebilir, saçlarını tarayabilir ve dişlerini fırçalayabilir. Kıyafetlerini giymek ve çıkarmak, ayakkabılarını doğru ayağına giymek bebekler için mümkün hale gelir. Bu dönemde bebekler fermuar açıp kapatabilir, şişe kapaklarını takıp çıkarabilir. Kapıları kendisi açıp kapatabilen bebekler kalem kullanarak dik çizgi çekebilir ve karalama yapabilir.

30 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

30 aylık bebek bilişsel gelişim bakımından önemli kazanımlar elde eder. Bu dönemde etrafındaki kişilerin ve kendisinin cinsiyetini keşfeden bebekler aynı zamanda nesneleri boyut, şekil ve renk gibi özellikler bakımından sınıflandırma becerisi de kazanır. Bu dönemde bebekler “ne?”, “neden?”, “nasıl?” gibi birçok soru sorabilir. Bu dönemde bebekler bir hayali arkadaş yaratabilir ve oyunlarına onu da dahil edebilir.

30 aylık bebek oyuncakları

30 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

Bebek gelişiminde oyunların ve oyuncakların önemi oldukça büyüktür. Çünkü oyunlar bebeklerin çeşitli değerleri özümsemesini sağlarken oyuncaklarsa bebeklerin becerilerini geliştirmesine ve öğrendiklerini deneyimlemesine olanak tanır. 30 aylık bebek oyunları genellikle evcilik gibi rol yapma oyunlarından oluşur. Bu dönemde bebeklerin yaşıtlarıyla etkileşimli oyun kurabilecek beceriye ulaşmış olması da önemli bir faktördür. Bu bağlamda oyuncak bebekler ve pelüş hayvanlar bu dönemin birincil oyuncakları arasında sayılabilir. Aynı zamanda mutfak malzemeleri, çay takımları, tamir eşyaları ve doktor setleri gibi malzemeler de rol yapma oyunlarını zenginleştirir. Oyun evleri ve oyun halıları, aktivite masaları ve maket mutfaklar da bebeklerin hayal dünyalarını zenginleştiren ve oyun kurma alanını genişleten etmenler arasında yer alır. Rol yapma oyunlarının daha geniş bir alana yayılabilmesi için oyuncak telefon, market sepeti gibi oyuncaklardan da faydalanılabilir.

Bebeklerin mantık ve problem çözme becerilerini geliştirebilmesi için yapbozlar, bul tak oyuncaklar, labirent oyuncaklar ve sayı boncukları kullanılabilir. Aynı zamanda şekil, renk ve büyüklük gibi açılardan sınıflandırma gerektiren oyuncaklar da bebeklerin bilişsel ve zihinsel gelişimlerini desteklemede önemli rol oynar.

Bebeklerin ince motor becerilerinin çeşitli elişi etkinlikleri yapabilecek seviyeye ulaşması onların yaratıcılıklarını pekiştirmeleri için de olanak tanır. Bu bağlamda renkli kalemler ve kağıtlar, boyama kitapları gibi malzemeler edinilebilir. Bebeklerin kaslarını güçlendirmek için kinetik kum ve oyun hamuru kullanılabilir. Bebeklerin ritim duygusunun gelişmesiyle birlikte eğlenirken öğrenmek için marakas, davul, ksilofon, piyano ve zil gibi müzik aletleri de oyuncak sepetine eklenebilir.

Bebeklerin sözcük dağarcığını ve dil becerilerini geliştirmek için kelime kartları ve kitaplar kullanılabilir. Bu dönemde bebekle birlikte kelime kartlarını kullanmak ya da kitap okumak faydalı etkinlikler arasında yer alır. Bebekler, kitap sayfalarını kendileri çevirebilecek beceriye eriştiğinden dolayı onların da hikayeleri canlandırmasına ve kitaplarla temas halinde olmasına izin verilmesi önerilir. Hikayeyi birlikte tamamlamak, karşılıklı iletişim kurarak bebekleri düşünmeye teşvik etmek hayal dünyasının gelişimi açısından önemlidir. Bu dönemde sesli kitaplar ve üç boyutlu kitaplar da edinilebilir.

Otuzuncu ayda bebekler şarkılardan ve dans etmekten hoşlanır. “Mini Mini Bir Kuş” gibi şarkılar bebeklere öğretilebilir ya da “Kutu Kutu Pense” gibi şarkılı oyunlar bu dönemde oynanabilir.

30 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin sağlıklı ve güvenli bir ortamda gelişim gösterebilmesi ve bazı temel değerleri edinebilmesi için bebek bakımında ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar çeşitli başlıklar altında sıralanabilir.

Güvenlik Önlemleri

Otuzuncu ayda bebeklerin çok daha hareketli ve meraklı olması bazı ev kazalarına davetiye çıkarabilir. Bu bağlamda evdeki düzenin bebekleri güvende tutacak şekilde yeniden oluşturulması gerekebilir. Elektrikli aletler bu dönemde bebekler için tehlike arz eden materyallerin bağında gelir. Bu sebeple elektrikli aletler bebeklerin ulaşamayacağı yerlere kaldırılmalı ya da bebeklerin erişemeyeceği şekilde düzenlenmelidir. Aynı zamanda kablolar da bebekler için güvenli hale getirilmeli ve bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalıdır. Bebeklerin yaralanmaması için sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılmalıdır. Bu dönemde bebekler meraklarını gidermek için ya da fiziksel aktivite gerçekleştirmek için tırmanma eylemi gerçekleştirdiğinden dolayı devrilme riski taşıyan mobilyalar sabitlenmelidir. Aynı zamanda kesici delici aletlerin bulunduğu çekmece ve dolaplar bebek kilidiyle kapatılmalıdır. Kapıları açıp kapatabilen bebeklerin kazalara karşı korunması için kapılar takozla sabitlenmelidir. Bu dönemde pencerelerin bebek kilidiyle kapatılması önerilir.

Tuvalet Eğitimi

Otuzuncu ay birçok bebek için tuvalet eğitimine dair temel becerilerin edinildiği bir dönemdir. Ancak her bebeğin gelişim süreci biricik olduğundan dolayı tuvalet eğitiminde genellemeler yapmaktan kaçınılması gerekir. Bu dönemde bebekler tuvalet eğitimi için henüz hazır hale gelebileceği gibi artık kendi başına lazımlık kullanarak ihtiyacını giderebilecek seviyeye de ulaşmış olabilir. Bu dönemde bebeklerin tuvalet ihtiyacını yansıtma biçimi ve tuvaletini tutma süresi takip edilmelidir. Buna göre gündüzleri bez kullanmayı bırakmak doğru bir tercih olabilir. Bebeklerin lazımlığı kolayca kullanabilmesi için çıt çıt ya da fermuar barındırmayan rahat kıyafetler giymesi önerilir. Bu dönemde bebeklerin iç çamaşırları her gün değiştirilmelidir ve yıkanıp ütülenmeden yeniden kullanılmamalıdır. Bebeklerin tuvalet ihtiyacını bildirmesi, lazımlık kullanması gibi davranışlar mutlaka ödüllendirilmeli ve desteklenmelidir.

2 Yaş Sendromu

Bebeklerin özgürleşme isteğinin kimi zaman sürekli reddetme ve isyankar davranma şekline bürünebileceği iki yaş sendromu, otuzuncu ayda da etkilerini sürdürmeye devam edebilir. 30 aylık bebek sendromu bebeklerin bir birey olduklarının farkına varmasıyla şekillenir. Buna göre bebekler her işi kendi başına yapmak isteyebilir, günlük aktiviteleri ve özbakım etkinliklerini bir sınır ihlali olarak algılayabilir. Tutturma, ağlama ve bağırma gibi davranışlar sergileyebilen bebekler bu dönemde sürekli aynı kıyafeti giymek isteyebilir, banyo yapmayı reddedebilir ya da yemek seçebilir. Bu süreçte bebeğe açık iletişim kurarak yaklaşılması ve davranışların anlayışla karşılanması önerilir. Aynı zamanda bebeğe seçenekler sunulması, reddedilen davranışların oyunlaştırılarak gerçekleştirilmesi de faydalı olabilir.

30 aylık bebek etkinlikleri

Görev Tablosu

İki yaş sendromunun etkileri devam ederken bebeklerin temel ev kurallarını kavrama süreci sancılı bir hal alabilir. Bu noktada somutlaştırma ve oyunlaştırma yöntemine gidilebilir. Bebeklere görselleştirilmiş şekilde sorumlulukları ve ev kuralları aktarılabilir. Bebeğin olumlu davranışları ödüllendirilebilir ve bu sayede teşvik sağlanabilir. Ev halkının tamamının sahip olduğu görevlerin tabloya eklenmesi bebeklerin ev kurallarını kavraması için doğru bir yöntemdir. Bu dönemde bebeğin oyuncaklarını toplama becerisi kazanması sorumluluk bilinci açısından en temel hedeftir.

Ekran Kullanımı

Ebeveynler için bebeklerin ekran kullanımı büyük soru işaretlerinden biridir. İdeal gelişim süreci için bebeklerin iki yaşına kadar ekranlardan uzak tutulması önerilir. İki yaşından sonra günde on beş dakikayla sınırlandırılacak şekilde ekran kullanımına gidilebilir. Televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon gibi ekranlar bebeklere yemek zamanında ve uyku vakti yaklaşırken sunulmamalıdır. Bebeği beslerken dikkat dağıtma amacıyla ekran kullanımı bebeklerin damak tadının oluşmasını geciktirebilir ve ilerleyen vadede dikkat dağınıklığına yol açabilir. Uyku vakti yaklaşırken ekranların kaldırılmaması bebeklerde aşırı uyarılmaya ve bu sebeple uykuya dalamamaya yol açabilir. Bebeklerin kullanımı pedagojik olarak onaylı çizgi filmlerin izlenmesi, eğitici içeriklerin tüketilmesi ve çocuk şarkılarının dinlenmesi gibi amaçlarla sınırlanmalıdır.

30 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

30 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Otuz aylık bebekler top oynayabilir, üç tekerlekli bisiklet sürebilir, merdivenleri yardım almadan inip çıkabilir. Bu dönemde bebekler cinsiyetleri ayırt edebilir, isimlerle yüzleri eşleştirebilir. Bebekler için otuzuncu ayda nesnelerin somut özelliklerini anlamak ve onları bu özellikler bağlamında sınıflandırmak mümkündür. Bu dönemde bebekler yaklaşık 250 kelime konuşabilir ve kıyafetlerini giyip çıkarabilir.

30 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Otuz aylık kız bebeklerin ağırlığı için belirlenen alt sınır 10100 gram ve üst sınır ise 16100 gramdır. Bu değerler erkek bebekler için alt sınır 10700 gram ve üst sınır için ise 16600 gram şeklinde belirlenmiştir. Otuz aylık kız bebekler ortalama 12700 gram ağırlığındayken erkek bebekler ise bu dönemde 13300 gram civarındadır.

30 Aylık Bebek Ne Kadar Uyumalı?

Otuz aylık bebekler günde ortalama 13 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın yaklaşık 11 saati gece uykusundan karşılanır. Gündüz ise bebeklerin ruh halinin düzelmesi ve kaybedilen enerjinin yerine konması için yarım saatle iki saat arasında değişiklik gösteren bir gündüz uykusu gerçekleştirilmesi önerilir.

30 Aylık Bebek Ne Yer?

Otuzuncu ayda bebekler evde pişen hemen hemen tüm yemekleri tüketebilir. Bu dönemde bebekler protein bakımından zengin et, balık, tavuk, yumurta ve kıyma gibi besinleri tüketmelidir. Mevsim yeşillikleri ve taze meyve sebzeler de beslenme programında yer almalıdır. Tahıllar ve baklagiller, içerdikleri lif ve besin değerleri sebebiyle asla atlanmamalıdır. Aynı zamanda süt ve süt ürünleri de bebek beslenmesinde bulunmalıdır.