15 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
15 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebekler dünyaya geldikleri günden itibaren hızla büyür ve gelişir. Bu yolculuk, ebeveynler için oldukça heyecan vericidir. Bebeklerinin her gün yeni beceriler kazandığını ve günden güne büyüdüğünü gören ebeveynler, minik yavrularının sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için nelere dikkat etmeleri gerektiğini de merak eder. Bu bağlamda bebeklerin aydan aya kazandığı beceriler ve ideal gelişim değerleri sıkça araştırılır. 15 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı sorusu da ebeveynler tarafından merak edilen konulardan biridir. 15 aylık bebeğin gelişim özellikleri bebeklerin fiziksel, zihinsel ve bilişsel açıdan kazandığı becerilerin takip edilmesiyle izlenebilir. Aynı zamanda kilo ve boy ölçüleri gibi çeşitli değerler içeren 15 aylık bebek gelişim tablosu da bebeklerin sağlıklı gelişiminin takibi için kullanılabilecek araçlar arasında yer alır. Peki, 15 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalıdır? On beş aylık bir bebeği olan ebeveynler bebeklerinin sağlıklı ve güvenli şekilde gelişim gösterebilmesi için nelere dikkat etmelidir? Konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

15 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

Bebeklerin ideal ve sağlıklı şekilde gelişim gösterip göstermediğinin takip edilebileceği birçok araç bulunur. Bu araçlardan biri de “gelişim eğrileri” adıyla da bilinen “persentil eğrileri”dir. Bu eğriler bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyette olan bebeklerin ortalama ve ideal ölçüleri baz alınarak oluşturulur. 15 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosunu dikkate alarak bebeğinizin değerlerinin bu eğrilerin neresinde bulunduğunu tespit edebilirsiniz. Bebeğinizin değerlerinin 15 aylık bebek kilosu ve boyu ile oluşturulan persentil eğrilerinin altında ya da üstünde olması gelişim problemlerine dair çok önemli veriler sağlayabilir.

15 aylık bebek boy kilosu cinsiyetlere göre ayrılır çünkü kız bebeklerle erkek bebeklerin gelişimi birbirinden farklı ilerler. 15 aylık bebek gelişimi cetveline göre kız bebekler için ağırlık alt sınırı 7700 gramken ağırlık üst sınırı ise 12200 gramdır. On beş aylık kız bebeklerin ortalama ağırlığı ise 9600 gramdır. On beş aylık kız bebekler için boy uzunluğu alt sınırı 72.4 santimetre şeklinde belirlenmişken üst sınır ise 82.7 santimetredir. 

Erkekler için 15 aylık bebek kilosu alt sınırı ise 8400 gram şeklinde belirtilir. On beş aylık erkek bebeklerde ağırlık üst sınırı 12700 gramdır. On beş aylık erkek bebeklerin ortalama ağırlığı ise 10300 gram kadardır. On beşinci ayda erkek bebekler için boy alt sınırı 74.4 santimetre ve üst sınırı ise 83.9 santimetre şeklinde belirlenmiştir.

Bebeklerin gelişim takibinin yapılması için kullanılan değerlerden bir diğeri ise baş çevresi ölçüsüdür. 15 aylık bebek beyin gelişimi hakkında önemli ipuçları sağlayan baş çevresi ölçüsünün on beş aylık kız bebeklerde 43.1 santimetre ile 48.2 santimetre arasında olması beklenirken bu değerler erkek bebekler için 44.3 santimetre ile 49.3 santimetre arasında ideal kabul edilir. 

Bebeğinizin belirtilen bu değerlere uymaması her zaman bir sağlık probleminin belirtisi kabul edilemez. Belirtilen bu değerler genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili en doğru bilgiyi çocuk doktorunuzdan alabilirsiniz. 

15 aylık bebek beslenmesi

15 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için önemli etkenlerden biri de beslenme düzenidir. Bu bağlamda 15 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı sorusu da sıkça sorulur. Bu dönemde bebeklerin beslenme düzenlerinde katı gıdanın ağırlığı daha fazla olmalıdır. 15 aylık bebek günlük beslenmesinde yer alan öğünler yüzde altmış katı gıda ve yüzde kırk anne sütü şeklinde ayarlanmalıdır. Anne sütünün yokluğu durumunda formül mamalar ya da devam sütleri tercih edilebilir. Bu noktada bebeğinizin yaşına uygun formül mamayı ya da devam sütünü doktor kontrolünde seçmeniz oldukça önemlidir.

15 aylık bebek beslenmesi listesi ortalama üç kez emzirme, katı gıdalardan oluşan üç ana öğün ve yine katı gıdalardan oluşan üç ara öğün şeklinde oluşturulabilir. Bu dönemde bebekler evde pişen yemeklerin birçoğunu tüketebilir. On beşinci ayda bebeklere meyve ya da sebze püresi, sebze çorbası gibi çiğneme gerektirmeyen ve kıvam bakımından pürüzsüz olan gıdalar yerine çiğneme gerektiren daha pürüzlü gıdaların verilmesi gerekir. Bu sayede çene ve diş gelişimi ısırma, koparma ve çiğneme için uygun şekilde gelişebilir.

15 aylık bebeğin günlük beslenmesinde gıda gruplarının dengeli şekilde dağıtılması oldukça önemlidir. Bu dönemde bebekler protein bakımından zengin kırmızı et, tavuk ve yumurta gibi besinler ile yoğurt ve lor peyniri gibi süt ürünlerini tüketmelidir. Aynı zamanda mevsim yeşillikleri, sebzeler ve meyveler de mutlaka günlük beslenme programına eklenmelidir. Makarna, pirinç ve bulgur gibi tahıl ürünleriyle mercimek, bezelye ve fasulye gibi baklagiller de bu dönemde bebeklerin tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Bebeklerin yeterli vitamin ve mineral almasına özen gösterilmesi gerekir. Bu bağlamda sağlıklı yağlar ve omega-3 bakımından zengin hamsi, lüfer, sardalya, çipura, levrek, alabalık ve somon balığı gibi yüzey balıkları da mutlaka bebek beslenmesinde yer almalıdır. 

Bir yaşına kadar bebeklere verilmemesi gereken inek sütü ve keçi sütü on beşinci ayda daha güvenli hale gelir çünkü bebeklerin mide ve bağırsak gelişimi bu besinleri sindirebilecek hale gelebilir. Yine de inek ve keçi sütü tüketimi sırasında bebeğin dışkısı incelenmelidir. Bebekte karın ağrısı, gaz sancısı ya da ishal gibi durumlar görülmesi durumunda bu besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. 

Bu dönemde bebeklerde şekerli besinlere düşkünlük görülebilir ancak bebeklerin sağlığı açısından işlenmiş şeker, çikolata, bisküvi ve gofret, bonbon gibi besinlerin tüketilmemesi önerilir. Bebeğinizin tatlı ihtiyacını mevsim meyveleri, taze sıkılmış meyve suları ve ev yapımı krakerler ile gidermeyi deneyebilirsiniz.

On beşinci ay bebeklerin damak zevkinin oturmaya başladığı bir dönemdir. Bu bağlamda bebekler kimi gıdaları tüketmeyi reddedebilir. Bebekler tadını, kokusunu ya da kıvamını sevmediği bir gıdayla karşılaştığında bu gıdayı tüketmesi için zorlanmamalıdır. Ancak aynı besin farklı zamanlarda bebeğe sunulmalıdır. Çünkü bebeklerin damak zevki bu dönemde hızla değişmektedir. 

Bebeklerin sağlığı açısından önemli noktalardan biri de su tüketimidir. On beş aylık bir bebeğin günde ortalama bir litre su tüketmesi gerekir. İshal ya da yaz sıcakları dolayısıyla aşırı terleme gibi durumlarda su kaybının dengelenmesi gerekir.

15 aylık bebek devam sütü

15 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

15 aylık bebek gelişiminde önemli noktalardan biri de uyku düzenidir. Bu dönemde bebekler günde ortalama 14 saatlik uykuya ihtiyaç duyar ve bu ihtiyacın yaklaşık 11 saatini gece uykusundan karşılar. Gündüz ise bir ya da iki şekerleme bebekler için ideal olabilir. 

On beşinci ay, bebeklerin uyku eğitimi açısından uygun bir aydır. Bu dönemde bebeklerin odaları ebeveynlerin odasından ayrılabilir. Bebeklerin kendine ait bir odasının ve yatağının olması onların kişisel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde bebekleri kendi odalarında uyumaya heveslendirmek için bebeğin sevdiği aksesuarlar seçilebilir. 

Bebeklerin uyku eğitiminde bir rutin oluşturulması oldukça önemlidir. Bu bağlamda gündüz uykularının da gece uykusunun da her gün aynı saatte gerçekleştirilmesi önerilir. Ancak gündüz uykularında esneklik sağlanması gerekebilir. Diş çıkarma huysuzluğu, günden güne değişen ruh hali ya da günlük aktiviteler sebebiyle gündüz uykularının saati ve süresi değişiklik gösterebilir. Bebeklerin kimi zaman gündüz uyumak istememesi normaldir. Eğer bebeğin uykusu yoksa gündüz uykusu uyumaya zorlanmaması gerekir. Gece uykusunun deliksiz ve verimli olması için gündüz uykusundan 17.00’a kadar uyanılmış olması beklenir. Gece uykusu içinse 18.00 ile 20.00 arasında yatağa gidilmiş olması önerilir.

Bebeklerin gece uykusu rutininde yatağa geçmeden bir saat önce ortamın karartılması, bebeğe banyo yaptırılması, ebeveynlerle birlikte bebeğin pijamalarını giyip dişlerini fırçalaması gibi etkinlikler yer alabilir. Bebekler yatağa gittiğinde güvenli bağlanabilecekleri bir uyku arkadaşı ya da “güvenli battaniye” kullanılabilir. Uyku arkadaşları genellikle pelüş hayvanlarken güvenli battaniye ise bebeğin sürekli kullandığı bir örtüdür. 

Bebekler uykuya dalmadan önce ebeveynlerinden ayrılmakta güçlük çekebilir. Bu durumda ebeveynler bebeklerine kısa bir masal anlatmak, uyku öyküsü okumak ya da bir süre bebeğe masaj yapmak gibi yöntemlere başvurabilir. Bebeğin kendini güvende hissetmesi için uykuya dalana kadar yanında beklemek ve gece lambası kullanmak da doğru yöntemlerdir.

15 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

15 aylık bebek gelişimi nasıl olur sorusu ebeveynlerin sıkça sorduğu sorulardan biridir. 15 aylık bebek gelişim özellikleri bebeklerin fiziksel anlamda kazandığı becerilerin incelenmesi sonucu takip edilebilir. Aynı zamanda bebeklerin dil gelişimi, sosyal ilişkileri, bilişsel ve zihinsel becerileri de bebek gelişimi bakımından önemli verilerdir. 

15 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

15 aylık bebek fiziksel gelişimi bebeklerin günlük hayatta daha aktif şekilde hareket etmesine olanak tanır. Bu dönemde emekleme davranışı terk edilmeye başlar. Bu bağlamda bebekler on beşinci ayda destek almadan düzgün ve dengeli şekilde yürüyebilecek hale gelir. Koşma denemeleri, hızlı adım atma, geri geri yürüme gibi aktiviteler de bu dönemde bebekler tarafından gerçekleştirilebilir. On beşinci ayda bebekler tırmanma becerisi geliştirir. Bu bağlamda güvenlik önlemlerinin alınması önerilir.

15 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

15 aylık bebek zihinsel gelişimi bebeklerin benliklerini ve çevrelerini anlayıp anlamlandırmasına olanak tanır. Bu dönemde bebekler gece gündüz döngüsünün, günlük rutinlerin ve aktivitelerin farkına varır. Sebep sonuç ilişkisi kurabilen ve bu sayede olayları anlamlandırabilen bebekler on beşinci ayda kendilerine verilen komutları anlayabilir ve uygulayabilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler bazı komutları kendileri de kullanabilir. 15 aylık bebek dil gelişimi açısından bu beceri oldukça önemlidir. Basit hece tekrarlarından oluşan kelimeleri ve “su” gibi temel ihtiyaçları anlatabilen bebekler bu dönemde “gel”, “at”, “dur” gibi komutları da doğru şekilde kullanabilir. Bu sayede bebeklerin kelime dağarcığı gelişir. 

15 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

15 aylık bebek motor gelişimi bebeklerin kas gruplarını koordine şekilde hareket ettirmesine olanak tanır. Bu bağlamda bebeklerin kaba motor becerilerinin gözle görülür şekilde geliştiği söylenebilir. Bu dönemde bebekler nesneleri bir yerden bir yere götürebilir, fiziksel aktiviteler gerçekleştirebilir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler dengelerini koruyarak eğilebilir ve eğilerek yerdeki bir nesneyi kaldırabilir. 

15 aylık bebek yürüyor

15 aylık bebek ince motor gelişimi bakımından da ilerleme kaydeder. Bu dönemde elleri koordine şekilde kullanma, el göz koordinasyonu gibi beceriler gelişir. Aynı zamanda parmak kasları kuvvetlenir. Bu bağlamda kavrama, fırlatma ve yakalama gibi aktiviteler bebekler tarafından kolayca gerçekleştirilebilir. Bu dönemde bebekler kalem kullanarak karalama yapabilir, çizgi çizmeyi öğrenir ve kalın boya kalemleriyle boyama yapabilir. Ayrıca on beşinci ayda bebekler çatal ve kaşık kullanmada gelişebilir. 

15 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

15 aylık bebek bilişsel gelişimi bebeklerin dünyayı anlamlandırma şeklini etkiler. Bu dönemde bebekler etraflarında gördükleri nesneleri amacına uygun şekilde kullanabilir. Bu sebeple on beşinci ayda bebeğinizin makyaj malzemelerini kullanmaya çalıştığını ya da anahtar kullanarak kapı açmayı denediğini görebilirsiniz. 

Bu dönemde bebekler duyguları da anlamlandırmaya başlar. Bu durum 15 aylık bebek duygusal gelişimi açısından önemlidir. Bu sebeple bebeğin deneyimlediği duygular doğrultusunda gerçekleştirdiği davranışlar incelenmeli, bu süreçte bebekle sürekli iletişim halinde olunmalıdır.

15 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

15 aylık bebek zeka gelişimi için neler yapılmalı sorusu ebeveynler tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer alır. Zeka gelişimi bebeklerin etraflarında olup bitenleri anlaması ve anlamlandırması, bu bilgileri işleyip özümsemesi ile gerçekleşebilir. Bu bağlamda 15 aylık bebek gelişimi nasıl desteklenir sorusuna cevap olarak oyunların ve oyuncakların önemi belirtilebilir.

15 aylık bebek gelişim oyuncakları bebeklerin zihinsel gelişimine katkı sağlayan bul tak oyuncaklar ve yapbozlar olabilir. Aynı zamanda bu dönemde de oyun halıları tercih edilebilir. Bebeklerin hareket ettirebileceği tekerlekli oyuncaklar da eğlenceli birer alternatif oluşturur. Her dönemde olduğu gibi on beşinci ayda da davul, piyano ve ksilofon gibi müzik aletleri edinilebilir. Üç tekerlekli bisikletler ve sallanan atlar on beşinci ayda bebekleri harekete teşvik edebilecek eğlenceli oyuncaklar arasında yer alır.

On beşinci ayda bebekler günlük rutinleri ve ev eşyalarını keşfettiğinden dolayı oyuncak sepetine tamir takımı, mutfak aletleri, doktor setleri gibi oyuncaklar da eklenebilir. Aynı zamanda bebeklerin evdeki eşyaları keşfetmesi ve uygun olanlarla oyun kurması da teşvik edilmelidir. Örneğin evde bulunan karton ve plastik bardaklar, tencereler, taraklar, süpürgeler gibi aletler bebeklerin incelemesi ve kullanması için güvenli olabilir.

Bebeklerin ince motor becerileri, el göz koordinasyonunu, zihinsel düşünme becerilerini ve problem çözme becerilerini geliştiren yapı blokları ve küpler de yine bu dönemde tercih edilebilecek oyuncaklar arasında yer alır. 

15 aylık bebek gelişim oyunları arasında mutlaka bebeğin dil gelişimini destekleyecek alfabe ve kelime kartları, resimli hayvan isimleri kartları gibi materyalleri kullanmak bulunmalıdır. Bu dönemde bebekler kitaplarla daha yakından tanıştırılabilir. Sesli ve tuşlu kitapların yanı sıra pedagojik açıdan uygun büyük ve renkli resimlere sahip çocuk kitapları edinilebilir ve bebek için bir kitaplık kurulabilir. Bebeğinizle gerçekleştirebileceğiniz bu keyifli etkinlik aynı zamanda bebeklere küçük yaşlardan itibaren kitap sevgisi aşılanması için de idealdir.

On beşinci ayda bebekler pelüş hayvanlarıyla ya da oyuncak bebekleriyle gerçekçi oyunlar kurmaya başlayabilir. Oyuncaklara yemek yedirmek, hastalanan oyuncağı iyileştirmek gibi oyunların kurulması ve desteklenmesi önemlidir.

Bu dönemde bebekler yalnız başına oyun kurma ve oynama eğilimi gösterebilir. Yaşıtlarıyla bir araya geldiğinde agresifleşebilen, oyuncaklarını paylaşmak istemeyen ya da utangaç davranışlar sergileyen bebekler duygusal olarak desteklenmelidir.

Bu dönemde sorumluluk bilincinin aşılanması için oyun sonrasında oyuncakların bebekle birlikte toplanması önerilir.

15 aylık bebek güvenlik önlemleri

15 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. On beş aylık bebeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken ilk nokta ev güvenliğidir. Bebeklerin hareket kabiliyeti ve çevreye dair merakı arttıkça ev kazalarının yaşanma riski de artar. Bu bağlamda bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizlerin güvenlik kapağıyla kapatılması, kabloların güvenli hale getirilmesi, çekmece ve dolapların çocuk kilidiyle güvenceye alınması ve sivri köşelere sahip mobilyalara silikon köşebent takılması önerilir. Aynı zamanda kapılara takoz yerleştirmek, camları çocuk kilidiyle güvenceye almak ve çok katlı evlerde çocuk güvenlik kapısı kullanmak da tercih edilebilecek güvenlik yöntemleri arasında yer alır.

On beş aylık bebeklerin beslenme süreci de dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Bu dönem bebeklerin sofra adabı öğrenmeye başlaması için idealdir. Bu bağlamda bebeklerin mümkün olan tüm öğünlerini ebeveynleriyle birlikte aynı sofrada yemesi önerilir. Aynı zamanda yemek seçme ya da yemek yemeyi reddetme gibi durumların kontrol altına alınması için de bebeklerin ebeveynleriyle sofrada bulunması önemlidir.

Bebeklerin kendilerine ait bardak, tabak, kaşık ve çatal gibi araçlara sahip olması ve kendi kendine yemek yemesi bebeklerde özgüven gelişimi ve sahiplik algısının oturması açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde bebekler kaşık ve çatalı amacına uygun şekilde kullanabilir, bardaktan dökmeden içecek içebilir. Yardıma ihtiyaç duyduğunda bebeğe destek olunması ancak sofrayı keşfetmesine de izin verilmesi oldukça önemlidir.

On beşinci ay bebeklerin bazı isyankar davranışlarda bulunabileceği bir dönemdir. Bunun sebebi benlik algısının gelişmesi ve özgürlük isteğidir. Bebekler kendi kıyafetlerini kendileri giymek, araba koltuğuna kendi başına oturmak gibi isteklerde bulunabileceği gibi kişisel bakım aktivitelerine, örneğin diş fırçalamaya ve saç taramaya karşı reddetme davranışında da bulunabilir. Bu durumda bebeğe basit komutlar verilmesi ve seçenek sunulması oldukça önemlidir. “Haydi, saçını tarayalım!” dediğinizde bebeğiniz sizi reddedebilir ancak “Önce saçını mı tarayalım yoksa dişlerini mi fırçalayalım?” sorusunu yönelttiğinizde bebeğiniz bir seçim yapmak zorunda kalacaktır. Bu sayede isyankar davranışlar kontrol altına alınabilir. Bu süreçte bebeğe anlayışlı davranılması ancak disiplinin de elden bırakılmaması önemlidir.

On beşinci ay bebeklerin ısırma ve vurma gibi davranışları keşfettiği dönemdir. İsyankar davranışlar, ani öfke patlamaları gibi durumlarda bebekler bu tehlikeli davranışlara yönelebilir. Bu noktada ebeveynlerin yapması gereken ilk şey bebeğin hangi durumda bu davranışlara başvurduğunu tespit etmektir. Bebek ilgisiz hissettiğinde mi şiddete başvuruyor yoksa kendini tehdit altında hissettiğinde mi? Sadece huzursuz mu hissediyor yoksa şiddet davranışlarının açığa çıkmasını tetikleyen bir sebep mi var? Bu durum tespit edildikten sonra şiddet davranışı gösterildiğinde bebek “hayır” komutunun ardına gelen bir açıklama ile sakinleştirilebilir. Aynı zamanda bu davranışların ortaya çıkması durumunda bebeğin dikkatinin dağıtılarak sakinleştirilmesi de kullanılabilecek bir diğer yöntemdir.

15 aylık bebek diş gelişimi açısından diş temizliğine teşvik edilmelidir. Bunun için bebeğinizin diş fırçasını kendisinin seçmesine olanak tanıyabilirsiniz. Bebeğinizin sevdiği renkte, sevdiği figürlere sahip diş fırçalarını tercih edebilirsiniz. On beşinci ayda yuvarlatılmış uçlara sahip kıl uçlu diş fırçaları tercih edilebilir. Bebeğinizin ağız yapısına uygun başlığa sahip olan ve kolay kavrama için ergonomik saplı tasarlanmış diş fırçaları bu dönemde kullanım için uygundur.

15 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

15 Aylık Bebek Hangi Kelimeleri Söyleyebilir?

On beşinci ayda bebeklerin dil gelişimi onların ortalama olarak iki ila on kelimeyi kullanabilmesine olanak tanır. Bu dönemde “anne”, “baba”, “dede” gibi basit hece tekrarlarından oluşan kelimeler; “mama”, “atta” gibi aktiviteleri niteleyen basit sözcükler; “su”, “süt” gibi ihtiyaçları niteleyen kelimeler kullanılabilir. Aynı zamanda bebeklerin sık duyduğu “gel”, “git”, “yat”, “al”, “at” gibi komutlar da doğru şekilde kullanılabilir.

15 Aylık Bebek Söyleneni Anlar Mı?

Günden güne gelişen ve yeni beceriler kazanan bebekler on beşinci ayda bilişsel ve zihinsel açıdan büyük ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebekler kendilerine seslenildiğinde tepki verir, verilen komutları anlar ve uygular. Günlük rutinler ve ev eşyalarına dair yapılan açıklamalar bebekleri meraklandırır ve eğitir.

15 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebeklerin gelişiminin takip edilebilmesi için en önemli verilerden biri de ağırlık ölçüleridir. On beş aylık kız bebekler için ideal ağırlık alt sınırı 7700 gram ve ağırlık üst sınırı ise 12200 gramdır. On beş aylık kız bebeklerde ortalama ağırlık 9600 gramdır. On beş aylık erkek bebeklerde ağırlık alt sınırı 8400 gram ve ağırlık üst sınırı ise 12700 gramdır. On beş aylık erkek bebeklerde ortalama ağırlık 10300 gram kadardır. 

15 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Yemek Yer?

Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için en önemli etmenlerden biri de beslenme düzenidir. On beşinci ayda bebeklerin günlük beslenme programları yüzde altmış katı gıda ve yüzde kırk anne sütü içermelidir. Anne sütünün yokluğu durumunda formül mama ya da devam sütü de tercih edilebilir. Bu bağlamda on beş aylık bebekler günde üç kez emzirilebilir. Aynı zamanda üç ana öğün ve üç ara öğünden oluşan ek gıdayla beslenme de mutlaka günlük beslenme programında bulunmalıdır.