Yenidoğan bebeklerin birçok refleksi bulunmaktadır. Bu refleksler belirli hareketlerle veya zamanlarda tetiklenebilir. Doktorunuza ilk bebek ziyaretinde bu reflekslerin birçoğunun test edildiğini de göreceksiniz. Bu reflekslerden biri de Moro refleksidir. Moro refleksi bebekler uyurken gerçekleşen bir reflekstir. Bu yüzden çoğu ebeveyn bebeklerinin korktuğunu veya kabus gördüğünü zanneder. Aslında yaşanılan olay gayet sağlıklıdır. Gelin beraber Moro Refleksini keşfedelim.
Bebebkler birçok yenidoğan refleksi ile doğarlar. Moro refleksi de bu reflekslerden biridir. İrkilme olarak adlandırabileceğimiz moro refleksi bebekleri güvende tutmak için gelişmiş bir içgüdüdür. Çeşitli dış etkilerden tetiklenebilir.
Moro refleksi 2 aşamadan gerçekleşir. Öncelikle bebekten dışarıdan gelen uyarıcıları hisseder. Bunun üzerine kollarını havaya kaldırır ve kendini kasar. Ardından yavaşça kollarını indirir ve cenin pozisyonuna doğru kol ve bacaklarını çeker.
Moro refleksini engellemenin herhangi bir yolu yoktur. Zaten engellemenize de gerek yoktur çünkü bu son derece sağlıklı bir reflekstir. Bebeğinizin sinir sisteminin doğru şekilde geliştiğini gösterir.
Moro refleksi çevrede aniden gerçekleşen bir his değişiminden kaynaklanabilir. Genellikle en yaygın uyarıcılar şunlardır:
-Gürültülü ses.
-Ani hareketler ve dokunma.
-Ani ışık değişimleri.
-Bebeğin dengesini bozacak yükseklik değiştiren hareketler. (Beşikten kucağa alma veya başka bir yere yerleştirme)
-Bebeğin başının veya gövdesinin yön değiştirmesi.
Bu tarz etkenler bebeğinizde moro refleksini tetikleyebilir. Ancak bunların her zaman çok güçlü olmasına gerek yoktur. Bazen sizin fark etmeyeceğiniz kadar küçük etkenler bile moro refleksini çalıştırabilir.
Moro Refleksi doğumdan itibaren bulunan bir reflekstir. İlk 1 ay boyunca dış dünyaya alışmaya çalıştığı için sıklıkla moro refleksi gösterebilir. Bizim için normal sayılabilecek ışık ve ses değişimleri bebekleri oldukça etkilemektedir. 2 – 3 aylık sürede moro refleksleri azalacaktır çünkü dış dünyaya alışmaya başladılar. Özellikle annelerinin yanındayken daha güvende hissetmeleri sebebiyle daha az irkileceklerdir. 4-6 aylıkken bebeğiniz yeterince gelişmiş ve dış dünyaya alışmış olacaktır. Bu noktada bebeğinizin eskiden moro refleksi gösterdiği uyarıcılara artık tepki vermediğini fark edebilirsiniz.
Bebeğiniz anne karnından oldukça farklı olan dış dünyaya alışmaya çalışıyor. Bu yüzden başlangıçta sık sık Moro Refleksi yaşayabilir. Bebeğiniz moro refleksi yaşadığında kollarını zorlamadan, nazikçe vücuduna doğru yaklaştırın ve bebeğiniz kendini kasmayı bırakana kadar öyle tutun.
Bebeğiniz ilk 3 ay boyunca moro refleksini sık sık gösterebilir. 3. ay itibariyle de oldukça hızlı bir şekilde azalacaktır. Bebeğiniz geliştikçe kaslarını daha iyi kontrol edebilecektir. Bu da irkilmelerde vücudun kontrolünü kazanmalarını sağlar.
Moro refleksi sinir sisteminin tepki vermesiyle ortaya çıkar. Eğer tek tarafta veya her iki tarafta da moro refleksi eksikliği görülüyorsa bebeğinizin sinir sisteminde bir soruna işaret edebilir. Bir sonraki doktor ziyaretinizde bundan mutlaka doktorunuza bahsetmelisiniz.
Tüm bebekler doğumdan itibaren moro refleksine sahiptir. Ancak moro refleksi hamilelikte 25. haftada gelişir.
Bebeğiniz 4 aylık olup boyun ve vücut kaslarını taşıyabildiğinde moro refleksi yavaşça kaybolmaya başlar. Bebek 6 aylık olduğunda moro refleksi tamamen kaybolur.
Çevreden gelen ses, ışık ve hareket gibi etkenler bebeklerinizin irkilmesine sebep olabilir. Bazen ortada bir sebep yokken gibi görünürken bile bebeğiniz irkilebilir. Bebeklerin hassas olması size normal gelen etkenlerden de etkilenmelerini sağlar.
Moro refleksi tüm bebeklerde olan koruyucu bir motor tepkidir. Bebeğinizin uyurken korkarak moro refleksi yaşayabileceği gibi korkmadan da moro refleksi yaşayabilirler.
İrkilmeler bebeğiniz 3-4 aylık olduktan sonra azalmaya başlar ve 6. aydan itibaren tamamen kaybolurlar.