36 Aylık Bebek Gelişimi

Aylık Bebek Gelişimi
36 AYLIK
BEBEK GELİŞİMİ

Bebekleri için sağlıklı ve güvenli bir yetişme ortamı yaratmak amacıyla ebeveynler, bebeklerin gelişim dönemlerine dair bazı araştırmalar yapar. 36 aylık çocuğun gelişimi de sık araştırılan konulardan biridir. 36 aylık çocuğun boy ve kilosu gelişim takibinin yapılabilmesi için kullanılan en önemli veriler arasında yer alır. Çünkü bebeklerde herhangi bir gelişim bozukluğu olup olmadığını tespit etmek için kullanılan 36 aylık bebek gelişimi cetveli de bu verilerle oluşturulur. 36 aylık çocuğun gelişimsel özellikleri farklı şekillerde de takip edilebilir. Bebeklerin fiziksel, zihinsel ve bilişsel becerilerinin gözlemlenmesi, sosyal etkileşimlerinin değerlendirilmesi ve dil gelişiminin incelenmesi de bebek gelişim sürecinin takibinde kullanılabilecek yöntemler arasındadır. Bebeklerin psikolojik ve duygusal gelişimleri açısından en önemli dönemlerden biri olan 0-3 yaş bebek gelişimi özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Peki, 36 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Ebeveynler tarafından ideal 36 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalıdır? Bu konuya dair merak ettiğiniz tüm noktaları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

36 Aylık Bebeklerin Boy ve Kilo Özellikleri

3 yaş bebek özellikleri arasında ağırlık ve boy uzunluğu gibi değerler periyodik olarak ölçülmesi ve takip edilmesi gereken veriler olarak değerlendirilmelidir. Çünkü 36 aylık bebek kilosu ve boyu bebeklerin ideal gelişim sürecine uygun gelişim gösterip göstermediğini anlamak için önemlidir. 36 aylık bebek boy kilo tablosu bebeğinizle aynı yaş ve cinsiyetteki bebeklerin ortalama ve ideal değerleri alınarak oluşturulur. Buna göre bu değerler kız ve erkek bebekler için birbirinden farklıdır.

36 aylık kız bebek kilosu için belirlenen alt sınır 11000 gramdır. Kız bebekler için ağırlık üst sınırı ise 17800 gram şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama ağırlığı 13800 gram civarındadır. 36 aylık kız bebek boy uzunluğu için alt sınır 87.9 santimetre ve üst sınır ise 102.2 santimetre şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde kız bebeklerin ortalama boy uzunluğu 95 santimetre kadardır.

36 aylık erkek bebek kilo alt sınırı 11400 gramken üst sınırı ise 18000 gram şeklinde belirlenmiştir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama ağırlığı 14400 gram kadardır. 36 aylık erkek bebek boy uzunluğu için alt sınır 89.1 santimetreyken üst sınır ise 103.1 santimetredir. Bu dönemde erkek bebeklerin ortalama boy uzunluğu 95.2 santimetre civarındadır.

Gelişim takibinde yalnızca 36 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri kullanılmaz. 3 yaş çocuğun beyin gelişimi hakkında önemli bilgiler sağlayan baş çevresi ölçüsü de persentil eğrilerinde yer alan önemli değerlerden biridir. Otuz altıncı ayda kız bebeklerin baş çevresi ölçüsü ortalama olarak 48.5 santimetreyken bu değer erkek bebekler için 49.5 santimetre civarındadır.

Bebeklerin gelişim süreci genetik, hormonlar ve çevresel etkenler gibi birçok faktöre bağlıdır. Buna göre bebeğinizin değerlerinin belirtilen 3 yaş gelişimi boy kilo ve baş çevresi değerleriyle uyumlu olmaması bir sağlık sorununun ya da gelişim bozukluğunun varlığına dair kesin kanıt oluşturmaz. Bebek gelişimine dair en doğru veriyi çocuk doktorunuzdan alabilirsiniz.

36 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

36 aylık bebek gelişimi bebeklerin çocukluk dönemine geçiş yaptığı ve bu bağlamda ihtiyaçlarının değiştiği bir süreci kapsar. Bebeklerin büyüme ve gelişmesinde en önemli noktalardan birinin beslenme olduğu, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlıklı gelişim açısından önemli rol oynadığı göz önünde bulundurulduğunda 36 aylık bebek beslenmesinin özenle düzenlenmesi gerektiği ortaya çıkar.

3 yaş bebek beslenmesinde bebekler kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ve iki ara öğün tüketebilir. Bu dönemde bebeğin ihtiyaçlarına göre uygun bir devam sütü kullanımı tercih edilebileceği gibi bebek beslenmesinin büyük oranda yetişkin beslenme düzenine benzer olacağı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bebekler üçüncü yaşlarına girdiğinde evde pişen tüm yemekleri tüketebilir, kendi damak zevki doğrultusunda sevdiği ve sevmediği yemekleri belirtebilir.

Otuz altıncı ayda bebekler kendi beslenme programlarını oluşturmak isteyebilir. Buna göre belirlenen öğün sayısında ya da öğün zamanlarında bazı değişiklikler meydana gelebilir. Bu dönemde bebeklerde yemek ayırma ya da iştahsızlık davranışları da göz önünde bulundurulduğunda bebeklerin günlük yeterli enerjiyi aldığı sürece kendi beslenme düzenini oluşturmasına olanak tanınmalıdır. Bebekler acıktıklarında yemek yemeyi talep edebilir, buna göre yemek yemeye zorlanmamalıdırlar.

36 aylık bebek beslenmesi

Bebeklerin yemek seçme ya da iştahsızlık gibi davranışlarının önüne geçilmesi ve düzenli bir beslenme programı oluşturulabilmesi için ebeveynlerle yemek yemesini sağlamak doğru bir yöntemdir. Buna göre bebekler mümkün olan tüm öğünlerini ebeveynleriyle aynı sofrada, birlikte tüketmelidir. Bu sırada bebeğin kendine ait bir tabak, bardak, çatal ve kaşık kullanması onu yemek yemeye dair heveslendirebilir.

Bebek beslenmesinde reddedilen besinlerin ağırlığı fazlaysa bu noktada bazı düzenlemeler yapılması gerekebilir. Reddedilen besinlerin farklı şekillerde pişirilmesi, çorba ya da sebze yemeği gibi yemeklerde bebeklerin hissetmeyeceği şekilde kullanılması gibi yöntemler faydalı olabilir. Bebekler için ilgi çekici sunum tabakları hazırlamak da onları yemek yemeye dair heveslendirebilir. Bu yöntemler, çeşitli sebeplerle iştahsızlık yaşayan ya da yemek ayırma davranışı gösteren bebekler için de tercih edilebilir. Bebekler spesifik bir besini reddetmeye devam ediyorsa bu gıdanın besin değerini ikame edecek bir başka besine yönelmek doğru olacaktır.

Yeterli ve dengeli bir beslenme programı protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve su bakımından doğru şekilde düzenlenmiş olmalıdır. Buna göre bebeklerin günlük ve haftalık beslenme programı önceden planlanabilir. Bu dönemde bebeklerde görülen abur cubur düşkünlüğü mümkün olduğunca düzenli öğünlerle giderilmelidir. Aksi halde bebekler sağlıklı beslenemeyeceği gibi aynı zamanda öğün zamanlarında açlık hissetmeyebilir.

Bu dönemde bebeklerin ne yediğinin yanı sıra ne kadar yediği de önemlidir. Bebekler için otuz altıncı ayda ideal porsiyon, bir yetişkin porsiyonunun çeyreği ile yarısı arasında değişkenlik gösterir. Bebeğin tabağındaki her şeyi bitirmemesi ya da bazı besinleri ayırması ve yememesi onun iştahsız olduğunu göstermez. Bu noktada ebeveynlerin porsiyon ayarına dikkat etmesi gerekir.

Bebeklerin günlük 700 miligramlık kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından süt ve süt ürünlerinin bebek beslenme programında yer alması gerekir. Buna göre günlük 500 mililitre süt tüketimi, kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yeterli olur. Bebeklerin gelişimi açısından oldukça önemli bir besin grubu olan protein içinse yumurta, kırmızı et, tavuk, balık ve kıyma gibi gıdalar tercih edilebilir. Balık, önemli bir yağ asidi olan omega-3 bakımından da zengin bir kaynaktır. Mercimek, nohut gibi kuru baklagiller de içeriklerindeki protein ve zengin mineral sayesinde bebek beslenmesinin önemli ögeleri arasında yer alır. Bebeklerde günlük 2 porsiyon baklagil tüketimi sağlanabilir. Bebeklerin günlük lif ihtiyacını karşılayan ve önemli birer karbonhidrat kaynağı olan tahıllar da bu dönemde mutlaka bebek beslenmesinde bulunması gereken besin gruplarından biridir. Tam buğday unundan üretilmiş makarna, bulgur pilavı, pirinç pilavı, tam buğday ekmeği gibi birçok seçeneğe sahip olan tahıllar günde ortalama üç porsiyon tüketilebilir. Günlük 2 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve, bebeklerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir. Aynı zamanda mevsim yeşillikleri, kuru meyve ve kuruyemişler de bebek beslenmesinde yer alması gereken besinlerdendir.

Bebeklerin sağlıklı gelişimi için yeterli vitamin alıyor olmaları da önemli noktalardan biridir. Bebeğin kan sayımına göre ihtiyaç duyduğu vitaminler dışarıdan takviye şeklinde alınabilir. Özellikle D vitamini eksikliği bu dönemde bebeklerde sıkça görülür. Bununla birlikte beslenme düzeninin özenli şekilde oluşturulması ve bazı vitaminler bakımından zengin besinlerin dengeli şekilde dağıtılması da vitamin eksikliğinin önüne geçebilir.

Görme duyusu açısından oldukça önemli olan A vitamini ıspanak başta olmak üzere yeşil yapraklı sebzelerde ve havuçta bulunur. B1 vitamini için fasulye, mercimek, bezelye ve ay çekirdeği; B2 vitamini için somon balığı, dana eti ve yumurta; B3 vitamini için hamsi, patates ve pirinç; B5 vitamini için mısır, karnabahar ve avokado; B6 vitamini için muz, ıspanak ve havuç; B7 vitamini için mantar, soğan ve badem; B12 vitamini içinse alabalık ve uskumru tercih edilebilir. C vitamini için turunçgiller önemli bir kaynak olduğu gibi yeşil biber, çilek ve kiwii de tercih edilebilecek gıdalar arasında yer alır. D vitamini için bebeğin her gün öğlenden önce ve sonra 15’er dakika güneşlendirilmesi ve muz ile kefir tüketmesi önerilir. Sinir sistemi ve hormon dengesi açısından büyük önem taşıyan E vitamini yeşil yapraklı sebzeler ile ceviz, badem gibi yağlı tohumlarda ve zeytinyağında bulunur. K vitamini için karnabahar ve brüksel lahanası tercih edilebilir.

Bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise günlük su tüketimidir. Bu dönemde bebeklerin günde 6 bardak kadar ya da yaklaşık 1500 mililitre su içmesi önerilir. İshal ya da aşırı terleme sebebiyle su kaybı gibi durumlarda su alımı mutlaka dengelenmelidir.

36 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

Üç yaş bebek gelişiminde en önemli noktalardan biri de uykudur. Çünkü bebeklerin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan hormonlar uyku esnasında salgılanır. Bununla birlikte bebekler gün boyu öğrendiklerini uyku esnasında pekiştirerek kalıcı hafızalarına kaydeder. Ayrıca bebekler gün boyu meraklarını gidermeye ve öğrenmeye devam etmek için gerekli enerjiyi de uyku aracılığıyla sağlar. Bu bağlamda 36 aylık bebek gelişimi uyku düzeni özenle takip edilmelidir. Bu dönemde bebeklerin günlük uyku ihtiyacı ortalama olarak 13 saattir. Bu ihtiyacın yaklaşık 11 saati gece uykusundan karşılanır. Bazı bebekler bu dönemde gündüz uykusu uyumak isteyebileceği gibi kimi bebekler ise gündüz uykusunu atlama eğilimi gösterebilir. Buna göre bu dönemde de 7-7 sisteminin kullanılması önerilir. Bu sistemde bebekler akşam 7’de uyur ve sabah 7’de uyanır. Gündüz uykusu uyumak isteyen bebekler için ideal aralık öğlen 12 ve 2 arasındadır.

36 aylık bebek gelişimi uyku eğitimine göre bebeklerin kendi odasında ve yatağında uyuması beklenir. Aynı zamanda bebeklerin kendi kendine uykuya dalabilmesi de bu dönemde kazanılmış olması beklenen beceriler arasında yer alır. Önceki aylarda çeşitli sebeplerle uyku saatini geciktirmek isteyen bebekler otuz altıncı ayda uykuya tek başına dalmak istemeyebilir. Bunun sebebi ayrılık korkusu olabileceği gibi huzursuzluk ya da karanlık korkusu da olabilir. Bebeklerin ayrılık korkusu yaşaması durumunda bebek konuşarak ve fiziksel temas yoluyla sakinleştirilebilir. Bebeğin kendini huzursuz hissetmesi durumunda uyku öncesinde ılık bir banyo ve masaj gibi yatıştırıcı etkinlikler gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda bebekle birlikte kitap okumak ya da bebeğe ninni söylemek de bebeği uykuya hazırlamak için faydalanılabilecek yöntemler arasında yer alır. Bebeğe genellikle pelüş hayvanlar arasından seçilen bir “uyku arkadaşı” sağlanması ya da bebeğin sürekli kullandığı bir battaniye olan “güvenli battaniye” kullanılması da bebeğin huzursuzluğunu giderebilir. Karanlık korkusuna karşı bebeğin odasının kapısı aralık bırakılabilir ve uygun bir gece lambası kullanılabilir.

Bu dönemde bebeklerin uykuya huzurla dalması için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunur. Bebeğin sakinleşmesi için uyuyana kadar onun yanında durmak bu yöntemlerin en yaygınıdır. Bebeğe bir hikaye okumak ya da bir ninni söylemek kabul edilebilir ancak bebekler uykuya gitmemek için bu istekleri kademeli olarak artırabilir. Bir gece tek ninni dinleyerek uykuya dalan bebekler, ertesi gece üç ninni için diretebilir ve uyku öncesi etkinliğini oyunlaştırma yoluna gidebilir. Bu sebeple bebeklerle açık iletişim kurulması ve sınırların korunması önemlidir.

Bu dönemde bebeklerde gece uyanmaları da fazlasıyla yaygındır. Bebeklerin gece uykudan uyanmasının birkaç sebebi olabilir. Bu sebeplerden ilki bebeklerin gece açlığı yaşamasıdır. Bu durumun önüne geçmek için uykudan yaklaşık iki saat önce bir ara öğün oluşturma yoluna gidilebileceği gibi gece devam sütüyle besleme de yapılabilir. Bebeklerin gece uyanmasına sebep olan bir diğer durum da tuvalet ihtiyacıdır. Bu durumda bebeklerin tuvalet ihtiyacını karşılamasına yardım edilmeli ve hemen ardından bebek yatağa yönlendirilmelidir. Aksi halde bebeğin yeniden uykuya dönmesi zorlaşabilir. Bebekler kabus görme gibi sebeplerle de uyanabilirler ya da yalnızca ebeveynlerini yanında görüp güvende olduğunu hissetmek istiyor olabilirler. 36 aylık çocuğun psikolojik gelişimi açısından duygusal olarak tatmin edilmesi gerekir. Bebeğin en savunmasız olduğu an olan uykuda yaşadığı bir problem, ebeveynlerin sözlerle ve davranışlar aracılığıyla bebeğe sevildiğini ve güvende olduğunu hissettirmesi yoluyla çözülebilir.

36 Aylık Bebeklerin Edindiği Beceriler

36 ay bebek gelişiminde bebekler birçok açıdan hızlı bir gelişim gösterir. Bu bağlamda bebekler çeşitli beceriler kazanabilir ya da önceki aylarda kazandığı becerileri pekiştirebilir. Varlığı iyiden iyiye hissedilmeye başlayan bebekler fiziksel olarak aktif olmalarının yanı sıra gelişen iletişim becerileri ile de artık bir birey olduklarının sinyallerini verir. Peki, 36 aylık bebek gelişimi nasıl olur? Ebeveynlerin önem verdiği bir konu olan 3 yaş bebek gelişimi hakkında detaylı bir harita çıkarırken 3 yaş çocuğun gelişim alanları birkaç başlık şeklinde incelenebilir.

36 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim ve Edinilen Beceriler

3 yaş çocuğun fiziksel gelişimi onun birçok fiziksel aktiviteyi oldukça kolay şekilde gerçekleştirmesine olanak tanır. Buna göre üç yaşına gelmiş bir bebek yürüyebilir, geri geri yürüyebilir, koşabilir, koşarken yön değiştirebilir, iki ayağını kullanarak desteğe ihtiyaç duymadan merdiven inip çıkabilir. Bu dönemde bebekler tek ayak üstünde dengede durabilir, tırmanabilir ve tırmandığı yerden kolayca geri inebilir. Bu dönemde bebeklerin üç tekerlekli bisiklet kullanması, müziğin ritmine göre dans etmesi mümkündür. Aynı zamanda bebekler duran topa vurabilir, top oynayabilir ve öne doğru takla atabilir.

36 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

3 yaş bebek zihinsel gelişimi bebeklerin düşünme becerilerinin ciddi ilerleme göstermesine yol açar. Bu dönemde bebekler amaç sonuç ve sebep sonuç ilişkileri kurabilir, nesnelerin ne amaçla ve nasıl kullandığını kolayca çözümleyebilir. Mantık yürütmek ve problem çözmek bebekler için oldukça kolay hale gelir. Bu dönemde bebekler kendilerine verilen sıralı komutları yerine eksiksiz şekilde getirebilir, birbirinden bağımsız komutları anlamlandırabilir.

Bu dönemde bebekler için “dün” ve “yarın” kavramları anlamlı hale gelmiştir. Aynı zamanda bebeklerin hafızaları da daha gelişmiş şekilde işlev gösterir. Bebekler, yüzleri ve sesleri eşleştirip hatırlayabilir. Aynı zamanda tanıdığı kişilerin isimlerini de söyleyebilir. Bununla birlikte üç yaşındaki bebekler sayı saymayı da öğrenmiştir. Buna göre kendisine sorulduğunda bebekler parmaklarıyla yaşını gösterebilir.

3 yaş çocuğun dil gelişimi onun çok daha başarılı şekilde iletişim kurabilmesine olanak tanır. Bu dönemde bebekler konuşma seslerini kontrol edebilirler ve çok daha anlaşılır bir telaffuz gerçekleştirebilirler. Bu dönemde bebeklerin kurduğu cümleler çok daha anlamlı ve kurallı hale gelir. Bu dönemde bebekler kendilerinden üçüncü şahıs olarak bahsetmeyi bırakıp “ben”, “benim”, “kendim”, “bana” gibi ifadeler kullanabilir. Cümlelerinde “benim oyuncağım” gibi iyelik ifadeleri kullanabilen bebekler, “bu benim oyuncağım değildir” gibi tanımlama cümleleri oluşturabilir. Bebekler, işaret ettikleri nesneleri tanımlamak için “bu” ve “şu” gibi ifadeler kullanabilir. Bu dönemde bebekler istek kipi içeren cümleler kurabilir ve geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zaman olmak üzere üç farklı zaman kullanabilir. Otuz altıncı ayda bebekler “bu ne?” gibi basit sorular oluşturmak yerine “bu benim biberonum mu?” gibi kurallı sorular sorabilir. Öğrenme istekleri dolayısıyla bebekler her şeyi bir soru haline getirebilir, cevapları da birer soruya dönüştürebilir.

36 Aylık Bebeklerde Motor Becerilerinin Gelişimi ve Edinilen Beceriler

3 yaş çocuğun motor gelişimi onun bu dönemde çok daha özerk bir birey haline gelmesine olanak tanır. Bu dönemde bebekler başarılı şekilde denge sağlayabilir, vücut bölümlerini koordine şekilde hareket ettirebilir. Klozete yerleştirilen çocuk oturaklarını başarılı şekilde kullanabilen bebekler bu alana tırmanmak için çocuk basamağı kullanabilir. İnce motor becerileri bakımından bebeklerin kendini ifade etme ve ihtiyaçlarını karşılama başarısı da bir hayli ilerlemiştir.

Bu dönemde bebekler giysilerinin çıt çıtlarını açabilir, fermuar açıp kapatabilir. Aynı zamanda düğmelerini ilikleyebilir ya da açabilir. Dolayısıyla otuz altıncı ayda bebekler kendi giysilerini giyip çıkarabilir. Otuz altıncı ayda bebekler kendi başına dişlerini fırçalayabilir, saçlarını tarayabilir, ellerini yıkayıp kurulayabilir, kendini besleyebilir ve banyoda kendini yıkayabilir. Bebeklerin özerkleşmesi yalnızca kişisel bakım aktiviteleriyle sınırlı değildir. Bu dönemde kapıları kulplarını kullanarak açıp kapatabilen bebekler şişe kapaklarını takıp çıkarabilir. Kalem kullanma konusunda da gelişen bebekler yan ve düz çizgi çekebilir, muntazam daireler çizmeye başlayabilir. Bu dönemde bebekler nesneleri iç içe yerleştirebilir ve bir çubuğu deliğe oturtabilir.

36 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim ve Edinilen Beceriler

3 yaş çocuğun bilişsel gelişim özellikleri onun dünyayı oldukça canlı şekilde algılamasına olanak tanır. Bu dönemde bebekler nesnelerin boyut, şekil ve renk gibi fiziksel özelliklerini ayırt edebilir. Bu sayede bebekler bu nesneleri sınıflandırabilir. Bu dönemde bebekler yalnızca bir grup içinde farklı olanı bulmak ya da aynı olan nesneleri eşleştirmek değil aynı zamanda karşılaştırma yapmak da mümkün hale gelir. Buna göre bebekler “açık” ve “kapalı”, “içinde” ya da “dışında”, “altında” ya da “üstünde”, “uzun” ya da “kısa”, “hafif” ya da “ağır” gibi özellikleri tanıyabilir. Bu dönemde bebekler bir bütünün eksik parçalarını tanımlayabilir ve diş macunuyla diş fırçası gibi birbiriyle ilişkili nesneleri eşleştirebilir. Bu dönemde bebekler kendi cinsiyetlerinin farkındadır. Aynı zamanda çevrelerinde olup bitenlere karşı da fazlasıyla duyarlıdır. Temel görgü kurallarını özümsemek ve sorumluluk almak için uygun hale gelen bebekler kendi duygularını anlatmakta ve diğer insanların duygularını anlamakta da daha başarılı hale gelir.

36 aylık bebek etkinlik

36 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

3 yaş gelişimi için neler yapılmalı sorusu sorulduğunda akla gelen ilk cevaplardan biri de “oyun ve oyunlaştırma”dır. Çünkü bu dönemde de bebekler dünyayı kocaman bir oyun bahçesi olarak algılar. Bu bağlamda bebeklere çeşitli değerler kazandırmak, onları eğitmek ve eğlendirmek için en doğru yol oyun oynamaktır.

Bu dönemde evcilik gibi rol yapma oyunları bebekler için oldukça eğitici ve keyiflidir. Bu oyunlarda çay takımları, mutfak setleri, tamir aletleri ve doktor setleri kullanılabilir. Aynı zamanda pelüş oyuncaklar, oyuncak bebekler, günlük hayatta kullanılan telefon, market sepeti ve ütü gibi oyuncaklar da bu dönemde tercih edilebilir. 3 yaş çocuğun sosyal gelişimi açısından bu oyunları yaşıtlarıyla birlikte oynaması, sırayla oynama ve paylaşma gibi kazanımları özümsemesi beklenir.

36 aylık bebek gelişimi oyuncakları arasında bebeklerin zihinsel gelişimini destekleyen yapbozlar, bul tak ve sök tak oyuncaklar, labirent oyuncaklar da yer alır. Aynı zamanda yapı blokları ve küpler de bu dönemde bebekler için uygun oyuncaklar arasında yer alır. Bu oyuncakların yanı sıra araba, kamyon, tren, uçak ve gemi gibi oyuncaklar da otuz altıncı ayda tercih edilebilir.

Bu dönemde bebeklerin zihinsel ve bilişsel gelişimi için sınıflandırma ve eşleştirme oyunları tercih edilebilir. Bu bağlamda farklı renk ve boyutlarda toplar edinilmesi doğru olur. Aynı zamanda ritim duygusunun pekişmesi için marakas, davul, ksilofon ve piyano gibi müzik aletleri kullanılabilir.

Bebeklerin dil gelişimi için kitap okumak da oldukça önemlidir. Bu dönemde tercih edilecek olan kitapların pedagojik olarak uygun olması 3 yaş çocuğun duygusal gelişimi açısından da oldukça faydalı sonuçlar doğurabilir. Bu dönemde bebekler kitapların resimlerine bakarak bir hikaye oluşturup anlatabilir. Bebeklerin hayal gücünün gelişmesi için bu etkinlik gerçekleştirilebilir. Bebeklerin iletişim becerilerinin pekişmesi için bebekle diyaloga geçme, karşılıklı soru sorup cevaplar alma da doğru bir etkinliktir. Aynı zamanda bebeklerle birlikte kitap okurken ara ara bebeğe çeşitli sorular sorulması onu düşünmeye teşvik eder. Bu dönemde bebeklerin hayatında güncel konular olan tuvalet eğitimi, hayvan sevgisi ve sofra adabı gibi konularda pedagojik olarak onaylanmış kitaplar tercih edilebilir. Sesli kitaplar ve üç boyutlu kitaplar da bebekleri eğlendiren materyaller arasında yer alır. Otuz altıncı ayda bebeklerin kitap sayfalarını çevirebilme becerisi kazanması, ilgilerini çeken görsellerle birleştiğinde onlara kitap sevgisi aşılayacaktır.

Otuz altıncı ayda bebeklerin elişi faaliyetlerine yönlendirilmesi önerilir. Bu bağlamda renkli jumbo boy boya kalemleri, renkli kağıtlar, resim defteri ve boyama kitabı gibi malzemeler tercih edilebilir. Aynı zamanda su bazlı parmak boyalar da bu dönemde kullanılabilir. Sulu boyalar, bebeklerin bu dönemde kontrollü şekilde kullanabileceği ve zevkle eserler yaratabileceği boya seçenekleri arasında yer alır. Bebeklerin kas gelişimleri açısından oyun hamuru ve kinetik kum gibi malzemeler de otuz altıncı ayda tercih edilebilecek materyaller arasında bulunur. Bu dönemde bebekler, küt uçlu bir makasla kağıt kesebilir ve bir model olduğunda kağıt katlayabilir. Bebekler bu dönemde çizgilerden ve geometrik şekillerden oluşan resimler çizebilir. Çizdikleri resimlerde bebekler bir nesneyi betimlemeye çalışabilir. Örneğin kırmızı bir arabayı betimlemek için kırmızı dikdörtgen, güneşi betimlemek için sarı daire kullanabilir.

36 Aylık Bebeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin her geçen gün büyümesi, onların kendilerini ifade etme şekillerinin ve ihtiyaçlarının da değişmesine sebep olur. Bu bağlamda ebeveynlerin bebeklerine uygun bakımı sağlayabilmesi için her ay özellikle dikkat etmeleri gereken bazı noktalar oluşur. Bu noktalar birkaç başlık altında incelenebilir.

36 aylık bebek güvenlik önlemleri

Güvenlik Önlemleri

Bebekler otuz altıncı ayda ev kazalarına çok açık hale gelebilir. Bebeklerin ev kazalarına karşı korumaya alınması için bazı güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyulur. Örneğin, elektrikli aletler bebeklerin ilgisini cezbeden tehlikelerden biridir. Bu sebeple elektrikli aletlerin güvenli bir mesafeye kaldırılması önerilir. Aynı zamanda bebeklerin erişebileceği yükseklikteki prizler güvenlik kapağıyla kapatılmalı ve kablolar da güvenceye alınmalıdır. Mobilyalar da bebekler için daha güvenli şekilde düzenlenmelidir. Buna göre bebeklerin koşarken çarpıp yaralanabileceği sivri köşeli mobilyalara plastik köşebent takılmalıdır. Bebeklere zarar verebilecek kesici delici aletlerin bulunduğu çekmece ve dolap kapakları bebek kilidiyle kapatılmalıdır. Ayrıca bebekler bu dönemde tırmanmaktan hoşlandığı için devrilme tehlikesi taşıyan mobilyalar duvara monte edilmelidir. Bu dönemde kapılara takoz ve pencerelere güvenlik kilidi takılmalıdır. Çok katlı evlerde bebeklerin kaza geçirmesini engellemek için bebek güvenlik kapısı kullanılmalıdır. Aynı zamanda bebekler bu dönemde beşiklerine tırmanıp kolayca inebildiği için düşme riskini engellemek açısından güvenlik parmaklığı tercih edilebilir.

Üç yaşına giren bebekler için riskler yalnızca ev içiyle sınırlı değildir. Bu dönemde bebekler özgürleşme isteği ve keşfetme arzusu sebebiyle dış mekanlarda ebeveynin kontrolünden kaçma isteği gösterebilir. Bebeğe bunun neden tehlikeli olduğu anlatılmalı ve birlikte sınırlar belirlenmelidir.

Ev İşleri ve Görev Dağılımı

Çeşitli değerleri özümsemek ve davranış motiflerini öğrenmek için bebekler öncelikli olarak ebeveynlerini gözlemler. Bu bağlamda bebekler ev işlerini, günlük rutinleri ve ev halkının görevlerini öğrenir. Otuz altıncı ay, bebeklerin sorumluluk bilincinin gelişmesi amacıyla bu rutinlere entegre edilebileceği bir dönemdir. Bu dönemde bebeklerin evi toparlama, yemek hazırlama gibi süreçlere dahil edilmesi onların becerilerinin pekişmesi açısından da oldukça önemlidir. Aynı zamanda bebeklerin bu işlere aktif şekilde katılabilmesi ve ev kurallarını öğrenebilmesi için bir görev tablosu yapılabilir. Bu sayede bebek olumlu davranışları için ödüllendirilebilir.

Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi, bebek gelişiminde büyük önem taşıyan süreçlerden biridir. Her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklı ilerlediği için tuvalet eğitimine ne zaman başlanacağı, eğitimin nasıl ve ne hızla ilerleyeceği de tamamen bebeğe bağlıdır. 36 aylık bebek tuvalet eğitiminde bebeklerin tuvalet ihtiyacının farkında olması, tuvaletini tutabilmesi, lazımlığı ya da klozeti doğru şekilde kullanabilmesi ve bez kullanımını terk edip iç çamaşırı kullanmaya başlaması beklenir. Bu noktada kullanılacak olan bebek iç çamaşırlarının yüzde yüz pamuklu olmasına özen gösterilmelidir. İç çamaşırları yıkanıp ütülenmeden yeniden kullanılmamalıdır ve her gün değiştirilmelidir.

Diş Bakımı

Otuz altıncı ayda bebeklerin bu dönemde çıkmış olması gereken tüm dişleri tamamlanır. Bu bağlamda bebekler daha önce hiç diş doktoruna gitmediyse bu dönemde mutlaka bir randevu oluşturulması önerilir. Aynı zamanda otuz altıncı ay bebeklerin periyodik diş muayenelerine alıştırılması için de doğru bir dönemdir. Bu sayede çene ve diş yapısında herhangi bir bozukluk olup olmadığı tespit edilebilir. Bu dönemde bebeklerin dişlerini günde iki kez yuvarlatılmış kıl uçlu bir fırçayla fırçalaması gerekir. Aynı zamanda otuz altıncı ayda doktor önerisiyle florürlü diş macunu kullanımına geçilebilir.

İki Yaş Sendromu

Etkileri genellikle on sekizinci ayda görülmeye başlayan ve otuz altıncı aya kadar devam edebilen iki yaş sendromu, bu dönemde doruk noktasına ulaşabileceği gibi etkileri kademeli olarak bir azalabilir. İki yaş sendromu, bebeklerin bir birey olduklarının farkına varması ve bu farkındalığın herkes tarafından onaylanmasını beklemesi sonucunda meydana gelir. Bu dönemde bebekler özgürleşmek, her işi kendi başına yapmak ister. Bu bağlamda bebekler kendilerine sunulan teklifleri reddeder, kendi isteklerinin gerçekleşmesi için tutturur ve istedikleri gerçekleşmediğinde hırçınlaşır.

3 yaş bebek psikolojisi bebeklerin otuz altıncı ayda iki yaş sendromunun etkisiyle çok daha hırçın hale gelmesine yol açabilir. Giderek güçlenen ve iletişim becerileri de gelişen bebekler her şeye “hayır” diyebilir ve hatta şiddet göstermeye başlayabilir. Bebekler vurmak, ısırmak gibi karşı tarafa zarar vermesi muhtemel eylemlerin yanı sıra kendini yerden yere atmak, ağlayarak tepinmek gibi kendine zarar verebilecek davranışlar da sergileyebilir.

Bu dönemde bebeklerin gerçekleştirdiği tüm davranışların bir “gösteri” olarak algılanması ebeveynlerin üstündeki baskıyı azaltabilir. Bebek duyulduğunu, görüldüğünü, anlaşıldığını ve kabul edildiğini bildiğinde sakinleşecektir. Bu bağlamda bebeklerin güvenli bir alanda kendi özgürlüklerini deneyimlemesine izin verilmelidir. Aynı zamanda bebeklerle açık iletişim kurulması, onun onaylandığının ve tanındığının yansıtılması da duygusal gelişim açısından önemlidir. Bu dönemde bebeklerin hırçın davranışlarını dizginlemek için bebeğe seçenekler sunulabilir ve oyunlaştırma yoluna gidilebilir. Yine de bu dönemde disiplin elden bırakılmamalıdır.

Kreş

Ebeveynlerin çalışıyor olması ya da evde verilen eğitimin bebek için yeterli olmadığının düşünülmesi gibi durumlarda devreye kreşler girer. Kreşler, bebeklerin sosyalleşebileceği ve yeni beceriler edinebileceği bir ortamdır ancak bebekler için yabancı hissettirebilir. Bebeklerin kreşe gitmeye hazır olup olmadığının anlaşılabilmesi için gözlemlenmesi gerekir. Eğer bebekler farklı ortamlarda huzursuzluk yaşamıyor, kolayca sosyalleşebiliyor ve yeni ortama hızla alışabiliyorsa kreş denemelerine başlanabilir. Bu dönemde bebeklerin paralel ve birlikte oyun oynama becerisi kazanması, sıralı oynama ve paylaşma farkındalığı edinmesi ve özbakım aktivitelerini kendi başına gerçekleştirebilmesi onları kreşe gitmek için hazır hale getiren diğer faktörler arasında sıralanabilir. Bebek kreşe gitmek için hevesliyse ve kreş ortamında olumlu tepkiler veriyorsa otuz altıncı ayda kreş eğitimine başlanabilir. Bebek kreş fikri karşısında huzursuz hissediyorsa, sessizleşiyorsa ya da agresifleşiyorsa bu süreç askıya alınabilir.

Bebekleri kreş sürecine adapte etmek için rakamlarla ve harflerle ilgili eğitimler verilebilir. Bu noktada kelime kartları büyük fayda sağlayabilir. Birlikte vokal yazma çalışmaları yapılabilir, yani bebekle birlikte bir harf çizilip bu sırada harf seslendirilebilir. Aynı işlem sayılar için de gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte sayılarda nesneler aracılığıyla görselleştirme yoluna gidilmesi de doğru bir yöntemdir.

36 aylık bebek kreş

36 Aylık Bebeklerin Gelişimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

36 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Otuz altı aylık bebeklerin günlük uyku ihtiyacı ortalama 13 saat kadardır. Bu ihtiyacın büyük bölümü gece uykusundan karşılanır. Bu dönemde bebekler yarım saat ile 2 saat arasında değişen bir gündüz uykusu uyuyabileceği gibi artık gündüz uykusu uyuma alışkanlığını terk de edebilir. Bu dönemde bebeklerin günlük uyku miktarı 9 saate kadar düşebilir ve 14 saate kadar yükselebilir.

3 Yaşındaki Çocuğun Kilosu Ne Kadar Olmalı?

Üç yaşındaki kız çocukların ortalama ağırlığı 13800 gram kadardır. Bu değer erkek bebekler için 14400 gram civarındadır. Bu dönemde kız bebeklerin ağırlığının 11000 gramdan az ve 17800 gramdan fazla olmaması beklenir. Persentil eğrilerine göre belirlenen bu değerler otuz altı aylık erkek bebekler için alt sınır 11400 gram ve üst sınır ise 18000 gram olacak şekilde belirtilmiştir.

36 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Otuz altı aylık bebekler özgürce hareket edebilir, koşabilir, merdiven çıkabilir ve tırmanabilir. Bu dönemde bebeklerin iletişim becerileri de gelişir, bebekler daha anlamlı sorular sorabilir ve diyalog kurabilir. Bu dönemde bebekler nesneleri sınıflandırabilir ve kişileri tanıyabilir. Aynı zamanda üç yaşındaki bir bebek birçok kişisel bakım aktivitesini kendi başına gerçekleştirebilir.

36 Ay Hangi Yaş?

Bebeklerin yaşları ebeveynler tarafından merak edilir ve her ay yeniden hesaplanır. Buna göre 36 aylık bir bebek 3 yaşındadır.