26. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
26. HAFTA
GEBELİK

Üçüncü üç aylık döneme yaklaşırken birçok değişiklik keşfedeceksiniz. Maalesef yavaşça ikinci üç aylık dönbemin rahatlığı bırakıyoruz. Şimdi bol bol dinlenme vakti. Gelin 26. hafta gebeliğinde bizi nelerin beklediğini keşfedelim.

Hamileliğin 26. Haftasının Önemli Noktaları

Hamilelikte sağlığınızı korumanın yanı sıra anılar yaratmayı unutmayın. Fotoğraf ve günlükler annelerin genellikle en sevdiği etkinliklerdir.

Fotoğraf Albümünüzü Oluşturun

Üçüncü üç aylık döneme girdiğinizde, göbeğiniz unutulmaz fotoğraflarda yakalanmaya hazır güzel bir odak noktası haline gelir. Hamileliğin bu eşsiz aşamasını, anneliğe giden yolculuğunuzu sergileyen yaratıcı hamilelik fotoğrafı fikirleriyle kucaklayın.

3D Ultrasonun Harikalarını Keşfetmek

"Hatıra ultrasonu", bebeğiniz dünyaya gelmeden önce onun dünyasına bir göz atmak için büyüleyici bir fırsattır. 3D ultrasonlarla bebeğinizin yüzünü ve vücudunun bir heykelini elinize alabilirsiniz. Böylece bebeğinizin dünyasını en yakından tanıyabilirsiniz

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Gerekli Besinler

Hamilelik sırasında doğru beslenmenin sağlanması hem sizin hem de bebeğiniz için hayati önem taşır. Optimum gelişimi desteklemek için kalsiyum, demir, iyot, kolin, A vitamini, C vitamini, D vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit ve omega-3 yağ asitleri gibi temel besin maddelerini yeterli miktarda tüketmek büyük önem taşır. 

26 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz tüm gücüyle gelişmeye devam ediyor. Şu anda sizi duyuyor ve sesinizi duyduğu her saniye mutlu oluyor. Doğduğunda da size seslenmek için şimdiden sabırsız olduğunu söyleyebiliriz. 

Bebeğiniz Derin Nefes Almaya Hazırlanıyor

Bebeğinizin akciğerleri gittikçe gelişiyor. Şu anda hava kesecikleri amniyotik sıvıyı kullanarak nefes alıp verme egzersizleri yapıyor.

Bebeğinizle Konuşmaya Hazır Olun

Bebeğiniz şu anda sesinizi duyabilir ve hatta kalp atışlarınız, nefes alma düzeniniz ve hareketlerinizde değişiklikler olursa buna farklı tepkiler verebilir. Aynı şekilde yüksek sesler bebeğinizi ürkütebilir. Bebeğiniz bu durumlarda gözle görülür tepkiler verebilir. Ultrasonlar, bebeklerin müzik dinlerken yüz ifadelerinde değişiklikler olduğunu göstermiştir.

26. Hafta Gebelik Belirtileri

Üçüncü üç aylık dönem doğuma hafiften alışma süreci oalrak başlayacaktır. Braxton Hicks Kasılmalarıyla tanışacaksınız ve çeşitli ağrılar geri dönecektir. Bol bol dinlenmeye ve susuz kalmamaya özen gösterin.

Bel Ağrısı

Genişleyen rahminiz ve hormonsal değişikliklerin birleşimi genellikle hamile kadınlarda bel ağrısına yol açar. Bu rahatsızlık uyumanıza ve günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmenize engel olabilir. Yürüyüş veya yüzme gibi düşük etkili kardiyo egzersizlerinin yanı sıra esneme ve kuvvet antrenmanları yapmak rahatlama sağlayabilir. Ayrıca, doğum öncesi masaj, meditasyon ve doğum öncesi yoga gibi kişisel bakım uygulamaları gerginliği ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. 

Braxton Hicks Kasılmaları

Braxton Hicks kasılmaları, gerçek doğumdan önce meydana gelen düzensiz rahim kasılmalarıdır. Genellikle adet kramplarına veya karında sıkışma hissine benzer olarak tanımlanırlar. Gerçek kasılmaların aksine Braxton Hicks kasılmaları düzensizdir ve güçlenmek yerine azalma eğilimindedir. Rahatsız edici olsalar da genel olarak ağrılı değildirler. Dehidrasyon, yorgunluk ve belirli pozisyonlar gibi faktörler bu kasılmaları tetikleyebilir. Susuz kalmamak, dinlenmek veya pozisyon değiştirmek genellikle bu kasılmaları hafifletebilir. 

Baş Ağrısı

Hamilelik sırasında hormonsal değişiklikler ve yorgunluk, açlık, dehidrasyon, görme değişiklikleri ve alerjiler gibi çeşitli faktörler nedeniyle hafif baş ağrıları ortaya çıkabilir. Yeterli uykuya, düzenli öğünlere ve susuz kalmamaya önem gösterin. Baş ağrıları devam ederse, doktorunuza danışın. 

Kabızlık

Artan progesteron seviyeleri sindirimi yavaşlatarak birçok anne adayında kabızlığa yol açabilir. Azalan fiziksel aktivite ve genişleyen uterus, sert bağırsak hareketlerine daha da katkıda bulunur. Kabızlık daha büyük rahatsızlıklara neden olabilir ve hemoroid gelişme riskini artırabilir. Kabızlığı etkili bir şekilde yönetmek için susuz kalmadığınızdan, meyve, sebze ve tam tahıllardan oluşan yüksek lifli bir diyet tükettiğinizden ve düzenli egzersiz yaptığınızdan emin olun. 

Cilt Çatlakları

Büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için karnınızda, göğüslerinizde ve uyluklarınızda çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Çatlaklar kişiden kişiye değişebilir ve genetik bir bileşene sahip olabilirken, bunları önlemenin mükemmel bir yolu yoktur. Bununla birlikte, hızlı ve aşırı kilo alımından kaçınmak, bunların oluşumunu en aza indirmeye yardımcı olabilir. 

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın braxton hicks kasılmaları

Hamileliğin 26. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Önümüzdeki haftalar çok daha yorucu olabilir. Henüz hala enerjiniz varken tatile çıkmayı ve ebeveynlik konusudna araştırma yapmayı düşünebilirsiniz.

Eşinizle Bebek Tatilinizi Planlayın

Eşinizle aranızdaki bağı güçlendirmek ve kalıcı anılar yaratmak için bebeğiniz doğmadan önce son bir kaçamak olarak bebek tatili planlamayı düşünebilirsiniz. Olası rahatsızlıkları ve problemleri aklınızda bulundurun ve doktorunuzun seyahatle ilgili tavsiyelerini dinleyin. Eğer sizi çok yoracaksa yakın bir yerlere de gidebilirsiniz.

Ek Derslerle Bilginizi Genişletin

Bir doğum sınıfına ek olarak, bebek bakımı, emzirme ve bebek ilk yardımı sınıflarına kaydolmayı düşünün. Birçok hastane ve aile kuruluşları bu eğitim fırsatlarını sunmaktadır. Ayrıca doktorunuzdan da tavsiye alabilirsiniz. 

Dengeli Beslenme ile Diyabeti Yönetmek

Gebeliğe özel bir durum olan gestasyonel diyabet teşhisi, önemli yaşam tarzı ve beslenme ayarlamaları gerektiren bunaltıcı bir durum olabilir. Neyse ki, gestasyonel diyabeti olan hamile kadınların yaklaşık yüzde 85'i diyet ve egzersiz yoluyla kan şekeri seviyelerini yönetebilir. Gazlı içecekler, meyve suları ve tatlılarda bulunan basit şekerlerden kaçınırken tam tahıllar, baklagiller ve nişastalı sebzelerde bulunan kompleks karbonhidratları tercih edin. Günde üç dengeli öğün ve iki ara öğün içeren bir yemek programı oluşturun.

karı koca bebek tatiline çıktılar

Hamileliğin 26. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

Bebek 26 haftalık olunca kaç aylık oluyor?

26 haftalık bir bebek yaklaşık 6 ay 2 haftalık olur. 

Anne karnında 26 haftalık bebek kaç kilo olmalı?

Anne karnında 26 haftalık bir bebeğin ortalama kilosu, genellikle yaklaşık 760 gram ile 900 gram arasında, boyu ise 33-35 cm arasında olabilir. Bu, bireysel farklılıklara bağlı olarak değişebilir.

26 haftalık gebelik kaçıncı trimester?

Hamilelik genellikle üç trimestere ayrılır. İlk trimester, hamileliğin başından itibaren 12 haftaya kadar olan dönemi kapsar. İkinci trimester, 13 ila 27. haftalar arasındaki dönemi kapsar. Dolayısıyla, 26 haftalık gebelik ikinci trimesterin içerisinde yer alır.

26 haftalık doğum olur mu?

26 haftalık bir gebelik, prematüre bir doğuma işaret eder. Bu dönemde doğan bebeklerin hayatta kalma şansı düşük olsa da, modern tıbbi teknikler ve gelişmiş neonatal yoğun bakım üniteleri sayesinde bazı bebekler bu erken aşamada hayatta kalabilir. Ancak, bu bebekler genellikle yoğun tıbbi bakım gerektirir ve uzun süreli sağlık sorunlarına maruz kalabilirler. Her prematüre doğum vakası bireysel olarak değerlendirilmeli ve uzman sağlık personeli tarafından yönlendirilmelidir.