Hamile kalmak birçok kadının hayali olsa da sağlık problemleri de eşit ölçüde korkutmaktadır. Birçok kadın diyabetin hamileliği engelleyip engellemediğini merak etmektedir. Diyabet hamilelik sürecinde çeşitli problemlere yol açabilir. Ancak doğrudan hamileliği engellememektedir. Gelin diyabetin hamileliği ve bebeğinizi nasıl etkilediğini inceleyelim.
Diyabet vücudunuzdaki şeker miktarını etkileyen bir hastalıktır. Tip 1 diyabet veya tip 2 diyabet doğurganlığınızı doğrudan etkilemez. Eğer hamile kalamıyorsanız başka bir kondisyona sahip olma şansınız oldukça yüksek.
Eğer farklı sağlık durumlarınız varsa diyabetinizle birleşince hormon bozuklukları ve adet gecikmesi gibi farklı durumlara sebep olabilir. Bu tarz durumlarda doğurganlığınızı etkilemektedir. En doğru sonuçlar doktorunuza başvurmalı ve tahlil yaptırmalısınız. Çıkan sonuçlara doktorunuz kullanmanızı gereken ilaçlar veya alternatif tedavi yöntemlerini size bildirecektir.
Tedavi edilmeyen diyabetle birlikte gelen çok yüksek glukoz düzeyleri östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonları etkileyebilmektedir. BU durumda sadece insülin değil, çeşitli hormon tedavileri de görmeniz gerekebilir. Diyabet direkt olarak doğurganlığı etkilemese bile diğer problemlerinizi öne çıkaracaktır.
Diyabet doğurganlığınızı veya hormonlarınızı doğrudan etkilemediği gibi çocuk yapmanızı da engellemeyecektir. Doğumunuzu etkileyebilecek sağlık problemlerinizi çözmeniz çocuk yapmanız önündeki engeli kaldıracaktır. Mevcut sağlık problemleriniz diyabet ile farklı boyutlara ulaşabilmektedir. Sağlık problemlerinizi çözdükten sonra diyabet olmanıza rağmen sağlıklı bir şekilde çocuk sahibi olabilirsiniz.
Diyabet tedavi edilmediğinde ve kandaki şeker belli bir seviyede tutulmadığı sürece hamilelik komplikasyonlarını arttırabilir. Kontrol altına alınmadığında ve tedavi uygulanmadıkça diyabet:
- Düşük riskini arttırır.
- Hamilelik tansiyonuna sebep olur.
- Plasenta yırtığı riskini arttırır.
- Hidroamnios riskini arttırır.
- Doğumu zorlaştırabilir.
- İdrar yolu enfeksiyonu riskini arttırır.
- Bebeğinizde gelişim sorunları riskini artırır.
Bu riskler gözünüzü korkutabilir. Ancak doğru tedavi ve yakın takip ile risksiz bir şekilde doğum yapabilirsiniz. Doktorunuzun talimatlarına kesinlikle uymalı ve tedaviyi ihmal etmemeniz bunun için yeterli olacaktır.
Diyabete sahip kadınların ilk dikkat etmesi gereken şey kanlarındaki şeker seviyeleridir. Diyabeti kontrol altında tuttukları sürece günlük hayata normal şekilde devam edilebilir. Diyabetin yanında sahip olduğunuz diğer sağlık koşullarını da göz önünde bulundurarak daha sağlıklı olmayı hedefleyebilirsiniz.
Örneğin fazla kilolarınız varsa hamilelikten önce bu kilolardan kurtulmak oldukça iyi bir fikirdir. Fazla kilolar kan şekeri konusunda size zor zamanlar yaşatabilir. Özellikle de hamilelikte fazladan kilo alacağınızı varsayarsak diyabetiniz sizi çok daha zor durumlara sokacaktır. Çeşitli hamilelik komplikasyonları riskini arttırma ihtimali yüksektir. Bu yüzden hamilelikten önce fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız. Sadece hamilelik değil, günlük yaşamınıza da kilo vermenin etkisi oldukça pozitif olacaktır.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise beslenme alışkanlıklarınız. Günlük yaşamdaki beslenmenizi insülin veya glukagon ile sabit tutuyor olabilirsiniz. Ancak hamilelikte yemeniz gereken besinler değişecektir. Bebeğinizin sağlığı için farklı ve sağlıklı besinler tüketmeye başlayacaksınız. Bundan dolayı yeme içme düzeninizi hamilelikten önce değiştirmeniz size büyük fayda sağlayacaktır.
Diyabet sahibi olmak doğumu doğrudan etkilemez. Diyabetin tedavi edilmeyen semptomları çeşitli problemlere yol açabilir. Doğumun zorlaşmasına ve farklı sağlık problemleri yaşamanıza kadar gidebilir. Eğer ilaçlarınızı kullanıyorsanız endişelenmeniz gereken herhangi bir durum yoktur. Diyabetli hamile kadınlar ekstra bir sağlık sorunu olmadığı sürece normal doğum yapabilirler.
Şeker hastaları ilaçlarını kullandığı sürece hamile kalmalarında bir sakınca yoktur. Şeker hastaları hamile kalınca normal bir hamilelik ve doğum süreci geçirebilirler. Elbette ki hamilelik boyunca doktorunuzun önerdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir.
Şeker hastalığı doğrudan hamile kalmayı engellemez. Farklı sağlık problemleriyle birleşmesiyle hormon ve doğurganlık problemleri oluşabilmektedir. Ancak doğru tedavilerle bu semptomlar kontrol altına alındığı sürece hamilelik önünde bir engel kalmaz.
Hamilelikte kan şekerinin 250mg/dl seviyesinin üstüne çıkması hamilelikte çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Özellikle düşük riski başta olmak üzere birçok bebek sağlığı problemi geliştirir.
Gebelikte şeker hastalığı birçok gelişim kusuruna yol açabilir. İlaçlarla tedavi edildiği sürece hamilelik süreci sağlıklı şekilde ilerler. Eğer şeker seviyelerinizi altında tutmazsanız bebekte solunum problemleri, sarılık, polisitemi, kalsiyum eksikliği, kalp problemleri, kilo problemleri ve şeker hastalığı gibi sonuçlar oluşabilir.
Diyabetin kontrol altında tutulmaması hamilelikte düşük yapılmasına sebep olabilir. Riskleri minimuma indirmek için doktorunuzla konuşmalı ve ilaç tedavilerini uygulamalısınız.