Uyuz hastalığı özellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde kendini gösteren, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Çocukların uyuz salgınından korunması ve uyuz hastalığına yakalanan çocukların tedavileri, ebeveynler tarafından dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Çocuklarda uyuz ateş yapar mı, döküntü oluşturur mu, çocuklarda uyuz nasıl geçer ve nasıl anlaşılır gibi sorular aileler tarafından sıkça sorulmaktadır.
Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı mikroskobik bir canlının sebep olduğu bir hastalıktır. Uyuz hastalığı hem hayvanlarda hem de insanlarda görülmesine rağmen insanda uyuz yapan canlı ile hayvanda uyuz yapan canlı birbirinden farklıdır.Uyuz, ciltte kaşıntıya, kızarıklığa sebep olmanın yanı sıra ateş çıkarabilen bir hastalıktır.
Uyuz salgını çok bulaşıcı olmasının yanı sıra genellikle birlikte uyuyan veya çok yakın bulunan çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Bu konuda uyuz salgını genellikle okul gibi kalabalık ortamlarda bulunan çocuklarda görünmektedir. Bunun yanı sıra, uyuz hastalığı kalabalık ortamlarda çalışan yetişkinlerde de görülebilmektedir.
Çocuklarda uyuz salgınından korunmak için çocukların düzenli bir şekilde ellerini yıkaması, uyuz bulaştığı bilinen kişilerden uzak durması, eşyalarını temiz yerlere bırakması ve yemek / içecek gibi şeyleri paylaşmaması gerekmektedir. Çocuklarda uyuz tedavisi konusunda ise herhangi bir şeye kalkışmadan önce bir doktora başvurmakta fayda vardır. Çocuklarda uyuz hastalığında, doktorun önerdiği ilaçlar ve kremleri kullanmak çocuklarda uyuz döküntüsünü ve kaşıntıları giderecektir. Buna ek olarak, çocuklarda oluşan uyuz hastalığında, uyuz olan çocuğun giydikleri, yattığı yer, eşyaları, beslenmek için kullandığı şeyler düzenli olarak temizlenmelidir.
Çocuklarda uyuz neden olur ve nasıl bulaşır sorusu, çocuğunu okula gönderen ebeveynler tarafından sorulan sorulardan biridir. Son derece bulaşıcı olan uyuz hastalığı çoğu ebeveynin korktuğu bir hastalıktır. Çocuklarda uyuz hastalığı genelde sonbahar ve kış aylarında artış gösterir. Özellikle çok kalabalık olan okul, bakımevi, oyun alanı gibi yerlerde çocuklarda oluşan uyuz daha sık görülmektedir. Çocuklarda uyuz hastalığı, uyuz taşıyan başka bir aile bireyinden de bulaşabilmektedir. Çocuklarda uyuz hastalığının bulaşma şekli ten temasından da oluşabilmektedir. Birbiriyle yetişkinlere göre daha yakın bulunan çocukların birbirinden uyuz hastalığı kapması muhtemeldir. Buna ek olarak çocuklarda uyuz hastalığı ortak kullanılan yatak, çarşaf, kıyafet, oyuncak, yiyecek ve içecek gibi şeylerden de bulaşabilmektedir. Genel olarak, çocuklarda uyuz neden olur sorunun cevabı, uyuzun genelde dışarıdan bir temas ile gerçekleşmesidir.
Çocuklarda uyuz hastalığından korunmak için birçok püf nokta bulunmaktadır. Ebeveynler çocuklarda uyuz nasıl geçer sorunu sormadan önce çocuklarda uyuz neden olur sorusunu sorup, çocuklarını korumak için bazı noktalara dikkat etmelilerdir.
Hijyen Kurallarına Uymak: Çocuklarda uyuzdan korunmak için düzenli olarak el yıkamaya teşvik etmek ve öğretmek ebeveynlerin yapabileceği önemli korunma yöntemlerinden biridir. Özellikle küçük çocuklarda keşfetmek için etrafa dokunma durumu olduğu için, çocuklarda uyuz gibi hastalıkların yayılmasını engellemek için el hijyeni önemlidir.
Kişisel Eşyaların Paylaşılmaması: Çocuklar oyuncaklar başta olmak üzere giysi, havlu, peçete gibi kişisel eşyalarını başka çocuklar ile paylaşırlar. Bu tür paylaşımlar çocuklarda uyuz gibi hastalıkların bulaşma riskini arttırır.
Temasa Dikkat Etmek: Uyuz hastalığının sebeplerinden biri de kalabalık ortamlarda bulunmaktadır. Çocuklarda uyuzdan korunmak için uyuzlu kişilerle doğrudan teması azaltmak ve uyuz salgını yaşanabilecek okul, kreş, toplu taşıma gibi alanlarda ekstra tedbirler alınmasında fayda vardır.
Temiz Ortam Oluşturmak: Çocuklarda uyuzdan korunmak için çocukların bulunduğu ortamların temiz ve hijyenik tutulması önemlidir. Çocuklarda uyuz riskini azaltmak için giydikleri kıyafetleri, yattıkları yatak takımlarını ve oyuncaklarını düzenli olarak temizlemekte fayda vardır.
Erken Tanı ve Bilgilendirme: Çocuklarda uyuzdan korunurken, uyuz belirtilerine göz atmakta fayda vardır. Uyuz belirtilerinin görülmesi halinde bir doktora başvurmak önemlidir. Erken yapılan tanı hastalığın yayılmasını engelleyecek ve hızlı bir iyileşme sürecine sebep olacaktır. Buna ek olarak okul, kreş gibi çocukların uzun süre bulunduğu ortamlardaki uyuz durumu kontrol edilmelidir. Ebeveynlerin uyuz hastalığına yakalanan çocuklarını diğer ailelere bildirmesi faydalı olacaktır.
Çocuklarda uyuz nasıl anlaşılır sorusu genelde ailelerin aklına takılan sorulardan biridir. Çocuklarda uyuz olduğu nasıl anlaşılır sorusunu cevaplamanın tek bir yolu yoktur. Genel olarak uyuz hastalığının en çok rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Bu belirti, genellikle diğer belirtilerden önce başlar. Çocuklarda uyuz hastalığının belirtileri arasında olan kaşıntının yanı sıra, sivilceye benzeyen kızarıklıklar oluşur. Bu kızarıklıklar ciltte kırmızı lekeler ve küçük kabarcıklar şeklinde görülür. Bu kızarıklıklar genelde bileklerde, göğüste, dirseklerde, sırtta, karında, bileklerde görülmektedir. Çocuklarda uyuz döküntüsü olur mu sorusunun cevabı da bu noktada evettir. Uyuz belirtileri arasında da ciltte oluşan döküntüler yer almaktadır. Ebeveynlerin belirtileri düşünürken merak ettiği belirtilerden biri de çocuklarda uyuz ateş yapar mı oluyor. Genellikle uyuz hastalığı ateş yapmamasına rağmen bazı nadir vakalarda denk gelme durumu vardır.
Eğer çocuğunuzun uyuz hastalığına yakalandığını düşünüyorsanız çok beklemeden aile hekiminize veya bir hastanenin aciline uğramakta fayda vardır. Eğer belirtilerin görüldüğü gün evde biri kaldıysa veya çocuğun bulunduğu ortamlardan birindeki bir çocuktan da bu şikayetler halihazırda varsa, uyuz hastalığı çok yayılmadan doktora görünün. Çocuklarda uyuz tedavisi konusunda sadece çocuk değil aynı zamanda diğer aile üyelerindeki belirtiler de göz önünde bulundurulmalıdır.
Çocuklarda uyuz tedavisinde, doktorun uygulayacağı tedavi yöntemi çocuğun belirtilerine, yaşına, genel sağlığına ve hastalığın yoğunluğuna göre değişecektir. Genelde bu tedaviler arasında: reçeteli krem ve losyon, uyuz böceklerini öldürmek için ağızdan alınan ilaçlar, kaşıntıyı azaltmak için antihistaminik ilaç ve cildin ihtiyacı olduğu başka türlü ilaçlar bulunmaktadır. İlaçların yanı sıra aileler hastalığın yayılmasını engellemek için çocuğun tüm kıyafetlerini ve yattığı yerleri temizlemelidir. Yıkanamayacak eşyaların da bir poşette en az 1 hafta boyunca bekletilmesinde fayda vardır.
Bebeklerde uyuz hastalığının süresi, yapılan tedaviye ve kişisel durumlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Bebeklerde uyuz hastalığının süresi, enfeksiyonun şiddeti, bebekteki bağışıklık sistemi ve uygulanan tedaviye başlangıç süresi gibi faktörlere de bağlıdır.
Hayır, bebeklerde uyuz kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Oldukça bulaşıcı bir deri hastalığı olan uyuz hastalığı uygun tedavi yöntemleriyle tedavi edilmediği sürece kendiliğinden geçmez.
Bebeklerde uyuz genellikle cilt bölgesinde başlamaktadır. Uyuz hastalığı bir deri enfeksiyonu olduğu için bebeklerde uyuz hastalığı ilk olarak ciltte başlamaktadır.
Bebeklerde uyuz hastalığının olup olmadığı farklı şekillerde anlaşılabilir. Şiddetli kaşıntı, döküntü, kabarmış ve tahriş olmuş bir cilt bebeklerde uyuz hastalığının belirtileri arasındadır.