Bebeklerde Saç Kesimi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Saç Kesimi Nasıl Olmalıdır?

Dünya gelen her bebeğin farklı saç tiplerinin olması, ebeveynler için saç kesimi konusunda farklı kararlara yöneltir. Farklı saç özellikleri, genetik faktörlere ve bebeğin başının rahimdeki konumuna bağlıdır. Böylelikle bazı bebekler kel doğabilirken bazı bebeklerde gür saçlı doğabilir. Eğer bebeğiniz gür saçlı doğduysa saçının gözlerine girmesinden ya da baş kısmını terletmesinden gem vurabilirsiniz. Bu durumda hemen aklınıza “Bebeklerde ilk saç kesimi nasıl olmalı? Bebeklerde saç kesimi nasıl yapılır? Bebeğin ilk saç kesimi ne zaman yapılmalı?” gibi sorular geliyor olabilir. 

Bebeklerde ilk saç kesimini konu aldığımız bu yazımızı incelerken “Yeni doğan bebeğin saç kesimi nasıl yapılır? Bebeklerde saç kesimi ne zaman yapılmalı?” gibi soruların yanıtlarına erişerek bebeğinizin ilk saç kesimi konusunda büyük bir adım atabileceksiniz.

Bebeklerde Saç Kesimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Eminiz ki bebeğinizin doğduğundan itibaren başardığı ilk şeyler her zaman büyük heyecan uyandırmıştır. İlk saç kesimi de heyecan yüklü olayların arasına rahatlıkla girebilir. Ancak bebeğinizin ilk saç kesimini yaptırma heyecanıyla, acele karar vermemelisiniz. Bebeğinizde salgılanan ve dazlaklığa neden olan doğum sonrası hormonların karışımı ilk birkaç ay içerisinde bebeğinizin ilk saçlarının dökülmesine neden olabilir. 

Neyse ki oldukça nadir görülen bu durum üzülmenize neden olmaz. Çünkü bebeğinizin saçları büyük ihtimalle tekrar uzayacaktır. Bu nedenle bebeğiniz bir yaşına gelene kadar saçını kesmek için acele etmenize gerek yoktur. Tabii ki bebeğinizin saçları görmesini engelliyorsa ya da saçlarını kesmenizi gerektirecek tıbbi bir durumu varsa bebeğinizin saçını kesebilirsiniz. Bu istisna durumlarında, bebeğinizin saçını 1 yaşından önce kesmek doğru bir seçim olabilir. Ancak, çoğu zaman bebeğinizin saçlarını kesmemek daha doğru olacaktır.Bebeklerde Saç Kesimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bebeklerde Evde Saç Kesimi İçin Uygulanacak Adımlar

Bebeğinizin saçını kesmeye karar verdiğinizde hemen aksiyona geçmemelisiniz. Bebeğinizin ilk defa tecrübe edeceği saç kesme olayına hazırlamanız gerekir. Aksi takdirde bebeğinizin bu ani sürprizden hoşlanmayabilir. 

Bebeğinizi mümkün olduğunca hazırlamaya çalışın. Bebeğinizle bu konu hakkında saçımızı nasıl ve neden kesmemiz gerektirdiğini sakin bir şekilde açıklayın. Hatta bebeğinizi siz saç kestirirken izlemesini sağlamanızı öneririz. Bebeğinizin saç kesimine hazır olduğunu hissettiğinizde şimdi sıra saç kesimi için gerekli ortamı ve malzemeleri hazırlamakta!

Planlama ve Hazırlık

Bebeğinizin saçını kesmeden önce odağını başka şeylere kaydırmak adına bebeğinizi eğlendirmeye çalışabilirsiniz. Yanınızda en sevdiği oyuncağı veya kitabı getirin ya da saç kesimi sırasında en sevdiği çizgi filmi açarak izlemesini sağlayabilirsiniz. Saç kesimine başlamadan önce bebeğinizin ihtiyaçlarını giderdiğinizden ve yorgun olmadığından emin olmalısınız. Aksi halde saç kesimi sırasında bebeğiniz huysuzlanabilir.

Saç kesimi için en güzel zaman sabah saatleridir. Bu saatlerde bebeğiniz uykusunu almış olur. Kesimden önce yanınıza eşinizi yardımcı olarak almanızda da fayda vardır. 

Bebeklerde saç kesiminden önce kendiniz de iyi bir modda olmalısınız. Bir şeylere kızgın ya da üzgün bir şekilde saç kesimine başlamanız duygularınızı sezecek bebeğinizin de modunu etkileyecektir. 

Saç kesimini evde yapmaya karar verdiyseniz başlamadan evvel ihtiyacınız olacak malzemeler;

-Tercihen yüksek bir sandalye

-Tarak ve fırça

-Saç tokası

-Sprey şişesi

-Havlu

-Berber makası

Uygun Ortamı Kurun

Evinizde saç kesimi için en aydınlık ve ferah bir oda en uygun ortam olacaktır. Bebeğinizi saç kesimi sırasında eğlendirmek için televizyonlu bir odayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir imkanınız yoksa da eline sevdiği bir oyuncağı vererek de eğlenmesini sağlayabilirsiniz.

Saç kesimi için bebeğinizin mama sandalyesini kullanabilirsiniz. Dökülecek saçlar için yere gazete ya da örtü serebilirsiniz. 

Çocuğunuzu Hazırlayın

Bebeğinizi sandalyeye oturttuktan sonra omuzlarına havluyu yerleştirin. Havluyu sabitlemek için saç tokası kullanabilirsiniz. Eğer bebeğiniz havludan rahatsız oluyorsa alternatif olarak tişört de kullanabilirsiniz. 

Bebeğinizin saçını nemlendirmek için sprey şişesini kullanın. Saçlarını kesmeden önce de yıkayabilirsiniz, ancak bebeğinizin saçlarını kestikten sonra yıkamanız daha pratik olacaktır. Böylece saç kesimi daha kolaylaşacaktır.

Saç Kesimi Adımları

1-Bebeğinizi hazırladıktan sonra saç kesimine başlayabiliriz. 

2-Bebeğinizin saçını hafifçe nemlendirmek için sprey şişesini kullanın.

3-Tarakla beraber saçın küçük bir bölümünü tarayın.

4-Bu bölümü iki parmağınızın arasına alarak yükseltin.

5-Parmaklarınızı başları ile makas arasında tampon olarak kullanarak bu noktanın üstünden kesin. 

6-Ardından kestiğiniz bölümü bırakın ve bir sonraki bölüme geçin.

7-Bu işlem biraz pratik gerektirebilir. O yüzden ilk denemelerde kuaförünüz kadar iyi yapamayabilirsiniz. Ayrıca saçın ıslakken daha uzun görüneceğini aklınızda bulundurmakta fayda var. Kesmeye küçük küçük başlayarak ne kadar keseceğinize kara vermeniz daha kolay olur.

8-Bebeğinizin saçını kesmeye önden arkaya ya da arkadan önce bir hat halinde devam edin. Böylelikle kesilmedik bölge bırakmazsınız. Bebeğinizin kulağını mümkün olduğunca elinizle koruyarak kulakların ve boyun çizgisinin etrafını kesin.

9-Her kesimde saç bölümlerini birbiriyle karşılaştırma endişesine kapılmayın, sadece tarağı ve parmaklarınızı kullanarak her seferinde eşit oranda kesin.Bebeklerde Evde Saç Kesimi İçin Uygulanacak Adımlar

Bebeklerde Dışarıda Saç Kesimi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bebeklerde saç kesim modellerini düşündüğünüzde bebeğimin ilk saç kesimi rahat ve şık olsun isteyebilirsiniz. Bunun için tercihiniz evde kesim yapmaktansa dışarıda çözüm aramak olabilir. Ancak bebeğinizin dışarıda saç kesimi için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. 

Bebek Saç Kesimi Konusunda Bir Uzmanı Tercih Edin

Eğer bebeğinizin saçını kesme konusunda kendinize güvenmiyorsanız, ilk saç kesimini bir kuaföre veya berbere yaptırmak iyi bir fikir olabilir. Profesyoneller bebek saç kesimi konusunda deneyime sahiptirler ve istediğiniz modelde saç kesimini yapabilirler. 

Mekanı Önceden Belirleyin ve Bebeğinizi Keşif Gezisine Götürün

Kesim günü gelmeden önce, bebeğinizi seçtiğiniz mekâna götürerek onu alıştırmak için bir keşif gezisi yapabilirsiniz. Bu, bebeğinizin mekânı görmesine ve yeni ortamı keşfetmesine yardımcı olur. Bebeğinizi kuaför koltuğuna oturtabilir, çevresini incelemesine izin verebilirsiniz.

Bebeğinizi Sakinleştirmek İçin Onun Yanında Olun

Bebeğinizin ilk saç kesimi sırasında onu sakinleştirmek ve rahatlatmak için yanında olmak çok önemlidir. Bebeğiniz saç kesimi sırasında mutlaka yanında tanıdığı, yanında olmasına alışık olduğu birini isteyecektir. Bebeğinizin yanında olarak saç kesme sürecini daha kolay hale getirebilirsiniz. 

Saç Kesimini Oyunlaştırın

Bebeğinizin en sevdiği oyuncakları ve oyunları kullanarak kesim sırasında dikkatini çekebilirsiniz. Örneğin, kesim öncesi birkaç dakika boyunca sevdiği oyuncakları onunla oynayın ve ilgisini çekin. Kesim öncesinde bebeğinize saç kesiminin ne olduğunu ve nasıl bir şey olduğunu anlatın. Bebeğinize basit ve neşeli hikayeler anlatarak saç kesimi konusunda olumlu bir beklenti oluşturabilirsiniz. Bebeğinizin bir oyuncak bebek veya peluş hayvanı varsa, onun saçını veya tüylerini kesmek için oyuncak makasları kullanabilirsiniz. Bu, kesim sürecini onun için daha az korkutucu hale getirebilir. 

Kesim Sonrası Bebeğinizi Ödüllendirebilirsiniz

Kesim sonrası bebeğinizi ödüllendirmeyi düşünebilirsiniz. Ona sevdiği bir oyuncak veya özel bir ikram sunmak, pozitif bir deneyim yaratmanıza yardımcı olabilir. Ek olarak bebeğinizi kesim sonrası ödüllendirmeniz saç kesimini sevmesine ve motive olmasını sağlayabilir.Bebeklerde Dışarıda Saç Kesimi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bebeklerde Saç Kesimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bebeklerin İlk Saç Kesimi Ne Zaman Olmalı?

Bebeklerde ilk saç kesimi için uygun görülen yaş ise 1 yaş civarıdır. Ancak bu yaşa kadar bebeğin saçları çok uzayıp gözlerini kapatıyor veya boyun bölgesinde rahatsızlık veriyorsa, daha erken bir zamanda da saç kesimi yapılabilir. Ayrıca, sıcak aylarda bebeğin terlemesini önlemek için de saç kesimi gerekebilir.

Bebeğin İlk Saçı Kesilince Ne Yapılır?

Bebeğinizin ilk saçı kesildiğinde, bu özel anı kutlamak ve hatırlamak için bazı adımlar atabilirsiniz. Bebeğinizin ilk saç kesiminden saçını saklayabilir, kesim sırasında fotoğraflar çekebilir, anı defteri hazırlayabilirsiniz. 

Bebeklerin Saçlarını Kesmek Gerekir Mi?

Bebeklerin doğdukları saçlar genellikle ilk altı ay içinde dökülür ve yerine yeni saçlar çıkar. Bu nedenle, ilk altı ayda bebeğin saçını kesmenin pek anlamı yoktur. Bebeğin saçlarının rahatlıkla kesilebilmesi için boyun kontrolünü sağlaması önemli bir kriterdir. Bu da 3. aydan itibaren mümkündür, kontrolün tamamen bebeğe geçmesi ise 6 ayı bulabilir. Zaten ilk 6 ay içerisinde saç dökülmeleri yaşanacağı için en azından bu süreyi doldurmayı beklemek daha doğru olabilir. Ne zaman ki uzayan saçları bebeği rahatsız edecek duruma gelir, o zaman bebeğin saçlarını kestirmek gerekebilir. Bu da ortalama olarak 1 yaşını bulabilir.

Bebek Saçları Nasıl Gürleşir Ve Uzar?

Bebek saçları, yetişkin saçlarına benzer yapıdadır. Fakat bu saç tiplerinin daha yumuşak ve hassas olduğunu söyleyebiliriz. Doğal olarak bebek saçlarının gürleşmesi ve uzaması için uygun şekilde beslenmesi ve doğru saç bakım ürünlerinin kullanılması gerekir. Bebek saçlarının hassas yapısı, kullanılacak ürünlerin de kaliteli olmasını gerektirir.