Hamilelik Belirtileri: Koku Hassasiyeti

Hamilelik Belirtileri: Koku Hassasiyeti

Hamilelik döneminde anne adaylarının bedenlerinde ve psikolojilerinde bazı değişimler görülür. Gebelikten önceki hayatlarında deneyimlemedikleri bazı durumlarla karşılaşmaya başlayan anne adayları, bunun sebebinin hamilelik olup olmadığını merak eder. İnsan vücudundaki en hassas duyu organlarından biri olan burun ve koku duyusu da hamilelikten etkilenir. Bu bağlamda koku hassasiyeti hamilelik belirtisi mi sorusu sık sık sorulur. Hamilelik belirtisi koku almada hassasiyet olan anne adayları, kokuları daha keskin şekilde hissedebilir ya da bazı kokulara karşı duyarlılık gösterebilir. Peki, hamilelik belirtileri koku hassasiyeti nedir ve hamilelikte koku hassasiyeti nasıl geçer? Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

Hamilelikte Koku Hassasiyeti Nedir?

Burun, en hassas duyu organlarından biridir. Bazı insanların koku duyusu diğerlerine kıyasla daha gelişmiş olabilir. Bu durumda kişiler, diğer kişilerin hissetmediği kokuları alabilir ya da bazı kokulara karşı çok daha duyarlı tepkiler verebilir. Ortada bir başka sebep yokken gelişen koku hassasiyeti neyin belirtisidir sorusu merak edilen noktalardan biridir. Bu durumda eşlik eden diğer belirtiler de gözlemlenerek hamilelik ihtimali de değerlendirilebilir.

Hamilelik döneminde vücutta yaşanan değişimler, kadınların kokulara karşı eskiye nazaran daha hassas hale gelmesine yol açabilir. Dolayısıyla hamilelik belirtileri koku alma duyusuyla da yakından ilgili olacaktır.

Koku hassasiyeti etraftaki kokuları daha yoğun hisseder hale gelme ya da bazı kokulara karşı duyarlılık geliştirme şeklinde görülebilir. Gebelik belirtisi koku hassasiyeti, anne adaylarının kendini rahatsız hissetmesine, mide bulantısı yaşamasına ya da kusmasına yol açabilir.

Hamilelik Belirtisi Olan Koku Hassasiyeti Nasıl Anlaşılır?

Kadınlar, vücutlarında yaşanan ani değişimlerin sebebini genellikle hamileliğe bağlar çünkü hamilelik gelişmesi durumunda kadın bedeni bebeğin gelişimi için en uygun ortamı hazırlamak üzere bir değişim sürecine girer. Bu bağlamda ani gelişen koku hassasiyeti gebelik belirtisi midir sorusu da sıkça sorulur. Koku hassasiyeti, "hiperozmi" adıyla bilinen ve çeşitli tıbbi gerekçelere bağlanabilen bir durum olabileceği gibi kısa süre içerisinde ortadan kalkacak olan bir hamilelik belirtisi de olabilir. Hamilelik belirtileri koku hassasiyeti nasıl anlaşılır sorusu sorulduğunda vücutta yaşanan diğer değişimlerin de gözlemlenmesi gerekir. Gebeliğin en net belirtisi olan adet gecikmesine eşlik eden sık idrara çıkma durumu, göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet, iştah değişimleri ve ruh halinde dalgalanmalar gibi durumların yanı sıra koku hassasiyeti deneyimlenmesi sonucunda hamilelik söz konusu olabilir. Bununla birlikte evde hamilelik testi yapılması ya da kan sayımı sonucunda elde edilen beta-hCG değerinin kontrol edilmesi sonucunda koku hassasiyetinin bir hamilelik belirtisi olup olmadığı tespit edilebilir.Hamilelik Belirtisi Olan Koku Hassasiyeti Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte Koku Hassasiyeti Neden Ortaya Çıkar?

Hamilelik belirtileri koku hassasiyeti nedenleri birçok sebebe dayanabilir. Çünkü hamilelikte anne adaylarının vücudu bebek için ideal gelişim ortamını sağlamak üzere bazı değişim ve dönüşümler geçirir.

Kan Akışının Hızlanması

Doğuma kadar bebeğin gelişimi için ihtiyaç duyduğu besin ve oksijen doğrudan doğruya anne adayının vücudundan sağlanır. Bebeğe gerekli maddeleri iletebilmek amacıyla anne adayının kan akışı hızlanır. Hassas kılcal damarlarla donatılmış olan burun, bu durumdan en çok etkilenen organlar arasında yer alır. Burundaki kan akışının hızlanması, burundaki koku reseptörlerinin koku alma becerisinin gelişmesine ve burnun hassaslaşmasına yol açabilir. 

Hormonal Değişimler

Vücudun işleyişini yöneten en temel etkenlerden biri de hormonlardır. Hamilelik döneminde ortaya çıkan durumların birçoğu, bu dönemde anne adaylarının vücutlarındaki hormon seviyelerinin değişim göstermesinden kaynaklanır. Yapılan araştırmalar, hamilelikte yükselen beta-hCG hormonunun beynin koku almayla ilişkili bölümünde bazı değişikliklere yol açtığını ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda beta-hCG hormonunda yaşanan yükselmenin anne adaylarında koku hassasiyetine ve daha geniş bir koku duyusu spektrumunun oluşmasına yol açabilir. Bununla birlikte gebelikte yükselen bir diğer hormon olan östrojen hormonunun da gebelik döneminde yaşanan koku hassasiyetiyle ilişkili olabileceği düşünülür.

Atıklardan Kaçınma Eğilimi

Hamilelik durumunda anne adaylarının vücudu ve zihni, sürekli olarak bebeği olumsuz dış etkenlere karşı korumak üzere çalışır. Bu bağlamda anne adayı ve dolayısıyla bebek için tehlikeli ya da zararlı olabilecek etkenlere karşı bir kaçınma eğilimi geliştirilir. Gebelikte anne adaylarının koku eşiğinin değişim göstererek daha hassas hale gelmesinin sebeplerinden biri de bu durumdur. Hamilelik döneminde hissedildiği sıkça söylenen "çöp kokusu, bozuk yemek kokusu, çürük kokusu" gibi kokular; zararlı sayılabilecek etkenler arasında yer aldığından dolayı vücudun anne adayının ve bebeğin sağlığını korumak amacıyla hassas hale geldiği kokular arasında sayılabilir.

Hamilelikte Koku Hassasiyeti Ne Kadar Sürer?

Koku hassasiyeti hamilelik döneminde anne adaylarının yaygın şekilde deneyimlediği bir durumdur ancak koku hassasiyeti anne adaylarının hayat kalitesini ciddi miktarda düşürebilir. Bu sebeple hamilelik sürecinde koku hassasiyetinin ne zaman başlayıp ne zaman biteceği merak edilir. Koku hassasiyeti, her gebede aynı şekilde gelişmez. Bazı anne adayları hamileliğin ilk aylarında yoğun koku hassasiyeti ve buna bağlı olarak bulantı yaşayabilse de sonrasında hassasiyet durumu ortadan kalkabilir. Bununla birlikte koku hassasiyetinin hamilelik sürecinde sonradan ortaya çıkması da mümkündür. Kimi anne adaylarında önemli etkiler yaratmayan koku hassasiyeti bazı anne adaylarının beslenme düzenini, kişilerle ve hatta yaşam alanıyla kurduğu bağı dahi etkileyebilir.

Gebelikte koku hassasiyeti durumu genellikle gebeliğin ilk üç ayında deneyimlenen ve sonrasında ortadan kalkan bir durumdur. Bununla birlikte gebelik sürecinde bazı dönemlerde koku hassasiyetinin yeniden ortaya çıkması da mümkündür.Hamilelikte Koku Hassasiyeti Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte Hangi Kokulara Karşı Hassasiyet Oluşur?

Hamilelikte deneyimlenen koku hassasiyetinin hangi kokulara karşı geliştiği de anne adayları tarafından merak edilen bir diğer konudur. Hassasiyet geliştirilen kokular kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı anne adayları için kolonya ve sigara kokusu çok daha keskin şekilde hissedilir hale gelebilir. Bazı anne adayları "evinin içinde garip bir koku" aldığını belirtebilir. Ancak koku hassasiyeti yalnızca koku hissinde duyarlılığa yol açmaz. Kimi zaman gebelik döneminden önce kullanılan parfümün kokusu, eskiden severek tüketilen bir yemeğin kokusu dahi gebelik döneminde tiksinmeye yol açabilir.

Birçok anne adayı tarafından gebelik döneminde yaşanan koku hassasiyetine dair belirtilen bazı yaygın kokular bulunur:

-Ter kokusu

-Çöp kokusu

-Sigara kokusu

-Baharat kokusu

-Yemek kokuları

-Kıyafetlere ve eşyalara sinen kokular

-Çiçek kokuları

-Parfüm

Hamilelikte Koku Hassasiyetiyle Baş Etme Yöntemleri

Gebelikte koku hassasiyeti anne adaylarına dünyaya daha önce deneyimlemedikleri bir perspektiften bakma imkanı sunsa da her zaman bu kadar heyecan verici olmayabilir. Birçok kadın, gebelik döneminde yaşadığı bulantı ve kusma şikayetinin kaynağının koku hassasiyeti olduğunu belirtmektedir. Bu sebeple kimi zaman koku hassasiyetle baş etmek için bazı yöntemlerin kullanılması gerekebilir.

Bulunulan ortamı sık sık havalandırmak, yemek pişirilen yere sürekli temiz hava girişi sağlamak, kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmak gibi yöntemler koku hassasiyetine karşı alınabilecek önlemler arasında yer alır. Bununla birlikte bu dönemde parfüm değiştirmek, kullanılan temizlik ürünlerini kokusuz ürün çeşitleri arasından seçmek, baharatlı ve yoğun parfümler yerine daha hafif ve çiçeksi kokular tercih etmek de faydalı olabilir. Kapaklı bir çöp kutusu kullanmaya başlamak, evdeki çöp kutusunu sık sık boşaltmak ve sigara içen kişilerden hassasiyet göstermelerini rica etmek de koku hassasiyetini azaltmaya yardımcı olabilir. Ani koku duyarlılığı ataklarını bastırmak için sevilen bir esansiyel yağ ya da kolonya tercih edilebilir.Hamilelikte Koku Hassasiyetiyle Baş Etme Yöntemleri

Hamilelik Belirtileri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Koku Hassasiyeti Hamilelik Belirtisi Mi?

Hamileliğin özellikle ilk aylarında koku hassasiyeti yaygın deneyimlenen belirtiler arasında yer alır ancak koku hassasiyetine eşlik eden adet gecikmesi ve göğüs hassasiyeti gibi belirtilerle gebelik ihtimali gerçekçi bir hal alabilir.

Gebelikte Koku Hassasiyeti Ne Zaman Başlar?

Gebelikte koku hassasiyeti genellikle hamileliğin ilk üç ayda başlar ve sona erer. Bununla birlikte gebelik boyunca devam eden ya da ara ara ortaya çıkan hassasiyet durumu da oluşabilir.

Kokulara Karşı Hassasiyet Neyin Belirtisi?

Kokulara karşı hassasiyet hiperozmi olarak tanımlanabilir ve bu durumda bazı tıbbi sebeplerle ilintilidir ancak adet gecikmesi, halsizlik, sık idrara çıkma gibi belirtilerle birlikte deneyimlenen koku hassasiyeti gebelik belirtisi olabilir.

1 Haftalık Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım?

Erken hamilelik belirtileri adet kanaması, göğüslerde hassasiyet, uykusuzluk ve halsizlik hali, koku hassasiyeti ve ruh halinde dalgalanmalar şeklinde sayılabilir. Bununla birlikte erken dönemde gebeliğin tespiti için en güvenilir yöntemin kan testinde ölçülen beta-hCG hormonu seviyesinin incelenmesi olduğu da belirtilmelidir.