Hamilelik Belirtileri: Baş Dönmesi

Hamilelik Belirtileri: Baş Dönmesi

Gebelik, kadın vücudunu baştan aşağı değiştiren ve dönüştüren bir süreçtir. Bu sürecin başlangıcı kendini bazı belirtilerle belli eder. Adet gecikmesinin yanı sıra en yaygın görülen hamilelik belirtileri baş dönmesi, mide bulantısı, mide yanması ve koku hassasiyeti şeklinde sıralanabilir. Bu bağlamda günlük hayatta çeşitli sebeplerle deneyimlenebilen baş dönmesi hamilelik belirtisi mi sorusu sıkça sorulur. Baş dönmesi gebelik belirtisi olabilir mi noktasında eşlik eden diğer belirtilerin de incelenmesi gerekir. Peki, hamilelikte baş dönmesi normal midir ve bu belirtinin yarattığı olumsuz etkilerle nasıl başa çıkılır? Gebelik belirtilerinden biri olabilen baş dönmesiyle ilgili merak ettiğiniz detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

Baş Dönmesinin Hamilelik Belirtisi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Baş dönmesi günlük hayatta yeterli beslenmeme, yüksek miktarda su kaybı, tansiyon dengesizliği gibi sebeplerle görülebilen bir durumdur. Gebelik belirtisi baş dönmesinin diğer sebeplere dayalı baş dönmesinden ayırt edilebilmesi içinse bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Buna göre, gebeliğin en net belirtisi olan adet gecikmesinin varlığı sorgulanmalıdır. Son zamanlarda kasıklarda ağrı, sık idrara çıkma ve kokulara karşı hassasiyet gibi belirtiler de gözlemleniyorsa gebelik ihtimali düşünülebilir. Baş dönmesine eşlik eden mide bulantısı ve yanması, halsizlik ve uykusuzluk, göğüslerde dolgunluk gibi durumlar da mevcutsa bu belirti hamileliğin erken belirtilerinden biri olabilir. Yine de gebeliğin tespiti için kullanılacak olan en güvenilir yöntem kan sayımıdır. Beta-hCG hormonunun değerine bakılarak gebeliğin söz konusu olup olmadığı anlaşılabilir.Baş Dönmesinin Hamilelik Belirtisi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Gebelik Dönemleri Boyunca Baş Dönmesi

Baş dönmesi, kimi zaman başka hastalıkların habercisi olabilen önemli bir belirtidir. Bununla birlikte bir erken belirti olarak gebelikte baş dönmesi de deneyimlenebilir. Kimi zaman günlük hayatı olumsuz etkileyebilen ve hatta endişe uyandırabilen hamilelikte baş dönmesi ne zaman başlar ve hamilelikte baş dönmesi ne zaman geçer soruları da sıkça sorulur. Gebelikte baş dönmesi kimi anne adaylarında hiç yaşanmayan bir belirti olabileceği gibi bazı anne adaylarındaysa hamilelik sürecinin tamamında yaşanabilir.

Birinci Trimester

Hamileliğin ilk üç ayında deneyimlenen baş dönmesi, erken belirtilerden biri olarak tanımlanabilir. Hamilelik meydana geldiğinde anne adayının vücudu bu değişime adapte olurken bazı tepkiler gösterebilir ve baş dönmesi de bunlardan biridir. "Birinci trimester" olarak adlandırılan ilk üç aylık döneminde anne adaylarının hormonal dengesi ciddi anlamda değişir. Bir nevi vücudun yönetim sistemi olan hormonlarda yaşanan bu değişimler vücut üzerinde çeşitli etkiler gösterebilir. Gebelikte yükselen progesteron hormonu, kadın vücudu üzerinde yatıştırıcı etkiye sahiptir. Bununla birlikte progesteron hormonunda yaşanan yükselme ve dalgalanma durumu, anne adaylarında baş dönmesine yol açabilir. Gebelik sürecinde deneyimlenen baş dönmelerinin tek sebebi bu hormonal değişikliklerse baş dönmesi şikayeti birinci trimesterin sonuna doğru, vücudun bu değişime adapte olmasıyla birlikte ortadan kalkabilir. 

İkinci Trimester

Gebeliğin ikinci üç aylık döneminde bebeğin de iyiden iyiye gelişmesiyle birlikte anne adayının kan damarları genişlemeye başlar. Bu durum kan basıncında yani tansiyonda düşüklüğe yol açabilir. Yaşanan bu kan basıncı değişimi anne adaylarında baş dönmesine sebep olabilir.

Kan basıncı düşüklüğü sebebiyle aniden ayağa kalkmak da anne adaylarında şiddetli baş dönmesine, mide bulantısına, denge kaybına ve hatta bayılmaya sebep olabilir. Bu sebeple anne adaylarının ikinci üç aylık dönemde ani hareketler yapmamaya ve dikkatli şekilde hareket etmeye özen göstermesi önerilir. 

Üçüncü Trimester

Üçüncü trimestere girilen hamilelikte baş dönmesi neden olur sorusuna cevaben bebeğin rahim içinde fazlasıyla gelişmiş olduğu bilgisi verilebilir. Bebeğin ihtiyaç duyduğu maddelerin sağlanabilmesi ve onun gelişimi için en ideal ortamın oluşturulabilmesi için bebeğe giden kan miktarı artar. Bu durumun sonucu olarak anne adayının organlarına giden kan akışı azalabilir. Beyne normalden az kan gitmesi anne adayında göz kararmasına ve baş dönmesine yol açabilir.Gebelik Dönemleri Boyunca Baş Dönmesi

Hamilelikte Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş dönmesinin temel sebepleri hormonal sebepler, tansiyon düşüklüğü ve kan akışının azalması şeklinde sıralanabilir. Diğer hamilelikte baş dönmesi sebepleri ise çeşitlilik gösterebilir.

Yetersiz Beslenme ve Sıvı Alımı

Hamilelikte anne adayının vücudu hem anneye hem de bebeğe yeterli yaşamsal maddeleri sağlamak üzere normalden daha fazla kaynağa ihtiyaç duyar. Bu sebeple anne adayının beslenme düzenine ve tükettiği gıdaların besin değerlerine dikkat etmesi gerekir. Yeterince protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral alınmaması durumunda hem bebekte gelişim problemleri yaşanabilir hem de anne baş dönmesi, hatta bayılma gibi semptomlar gösterebilir. 

Gün içinde kan şekerinin düşmesini engellemek için sık sık beslenmek; ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı yağlar bakımından zengin kuruyemişler ve kan şekerini dengeleyecek olan kuru meyveler tüketmek oldukça önemlidir.

Yeterli miktarda su almamak da anne adayının baş ağrısı, mide yanması ve baş dönmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmasına sebep olabilir. Günde yaklaşık 3 litre su tüketmek, aşırı terleme ya da ishal gibi durumlarda kaybedilen suyu yerine koymak da oldukça önemlidir. 

Anemi

Anemi, halk arasında "kansızlık" olarak da bilinen bir hastalıktır. Bu hastalık, doku ve organlara oksijen taşıyacak olan kırmızı kan hücrelerinin eksikliğinde görülür. Yapılan araştırmalara göre hamilelerin yüzde ellisi hamilelik döneminde anemi deneyimler. Bu hastalık sonucunda anne adayının beynine yeterli oksijen gitmemesi dolayısıyla baş dönmesi yaşanabilir,  halsizlik ve yorgunluk görülebilir. 

Anemi aynı zamanda demir eksikliğiyle de ilişkilidir. Hem anne adayının sağlığı hem de bebeğin gelişimi açısından oldukça önemli bir etmen olan demirin eksikliği anne adayında hamilelik sürecinde baş dönmesi yaşanmasına yol açabilir. Bu sebeple hamilelik sürecinde düzenli olarak kan sayımı yaptırılması gerekir.

Aşırı Sıcaklık 

Aşırı sıcaklık, vücudun su kaybetmesine sebep olarak baş dönmesine yol açabilir. Bu sebeple yaz aylarında yüksek sıcaklıklara denk gelen gebeliklerde baş dönmesi sorunu yaşanabilir. Aynı zamanda sıcak duş almak ve saunaya gitmek de vücut sıcaklığını artıracağından dolayı anne adaylarına tavsiye edilmez. Aşırı fiziksel aktivite de vücudun fazla ısınmasına yol açabileceğinden dolayı önerilmez.

Psikolojik Sebepler

Gebelik süreci kimi zaman anne adayları için zihinsel açıdan zorlayıcı olabilir. Gerek kendi sağlıkları gerekse bebeklerinin gelişimi üzerine fazla düşünen anne adaylarında aşırı stres de baş dönmesine yol açan sebepler arasında yer alabilir.Hamilelikte Baş Dönmesi Neden Olur?

Hamilelikte Baş Dönmesiyle Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte baş dönmesi kimi zaman anne adaylarının yaşam kalitesini düşürebilir ve günlük yaşamı aksatabilir. Bu sebeple hamilelikte baş dönmesi geçer mi sorusu anne adayları tarafından sıkça sorulur. Hamilelikte baş dönmesi nasıl geçer sorusuna cevap olarak çeşitli yöntemler işaret edilebilir. 

Beslenme Tercihleri ve Düzeni

Gebelikte baş dönmesini engellemek için alınabilecek en etkili yöntemlerden biri beslenme düzenini yeterli ve dengeli gıda alımı sağlayacak şekilde ayarlamaktır. Buna göre günde üç ana ve üç ara öğünden oluşan bir beslenme düzeni oluşturulabilir. Aynı zamanda tüm besin gruplarından yeterli şekilde almak da oldukça önemlidir. Protein için süt ve süt ürünleri, et, yumurta, tavuk, balık ve bakliyatlar tercih edilebilir. Karbonhidrat için lif bakımından da zengin buğday, yulaf, bulgur ve pirinç gibi tahıllar tüketilebilir. Sağlıklı yağlar için yağlı tohumlara ve kuru yemişlere başvurulabilir. Vitamin ve mineraller için günde en az 1 porsiyon sebze ve meyve tüketmek oldukça önemlidir. Ara öğünlerde mevsim meyvelerinin ya da kuru meyvelerin yanında yoğurt tüketmek de kan şekerini dengeler.

Bol Sıvı Alımı

Gebelikte hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından yeterli sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Bu bakımdan günde en az 3 litre su içilmesi önerilir.

Temiz Hava

Anne adaylarının yaşadığı olumsuz belirtileri hafifletmek için en etkili yöntemlerden biri de bulunulan ortamı sık sık havalandırmak ve kısa açık hava yürüyüşlerine çıkmaktır. Temiz hava alındığında anne adayları kendini tazelenmiş hisseder ve bol oksijen almış olur.

Demir Takviyesi

Baş dönmesi başta olmak üzere yaşanan olumsuz deneyimlerin birçoğu demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Demir bakımından zengin et ürünlerinin ve bakliyatların tüketilmesinin yanı sıra tehlikeli seviyedeki demir düşüklüğünde doktor önerisiyle demir takviyesi alınabilir.

Rahat Kıyafetler Tercih Etmek

Gebelikte özellikle kasık bölgesini, bacakları ve karnı sıkmayan esnek ve rahat kalıplı kıyafetlerin tercih edilmesi önerilir. Bu sayede anne adaylarının konforu azalmaz, hareket becerileri kısıtlanmaz ve dolaşım bozukluğu ihtimali azaltılır.

Dinlenmek 

Baş dönmesi ve halsizlik hissi gebelikte sık rastlanan durumlar arasında yer alır. Anne adaylarının bu semptomun yarattığı olumsuz etkileri azaltmak ve bayılma gibi daha ileri seviye problemleri engellemek için bol bol dinlenmesi tavsiye edilir.Hamilelikte Baş Dönmesiyle Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte Baş Dönmesi Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Gebelik dışı durumlarda normal karşılanan durumların bazıları gebelik söz konusu olduğunda tehlikeli hale gelebilir. Anne adayının kendisinin ve bebeğinin sağlığı için deneyimlediği semptomları dikkatle takip etmesi ve bunları doktoruna bildirmesi gerekir. Gebeliğin ilk aylarında olağan kabul edilen baş dönmesi, kimi zaman tehlikeli bir hal alabilir. Baş dönmesi iki günden kısa aralıklarla çok şiddetli şekilde gerçekleşiyorsa, göz kararması ve denge kaybı gibi semptomlar da baş dönmesine eşlik ediyorsa bu durumun doktora bildirilmesi önerilir. Aynı zamanda baş dönmesiyle birlikte kulak çınlaması, aniden gelen halsizlik hissi ve baygınlık hissi de görülüyorsa bu durum nörolojik bir rahatsızlığa ya da kulaktan kaynaklanan bir probleme dayanabilir. Baş dönmesiyle birlikte bayılma durumu da söz konusuysa anne adayının vakit kaybetmeden doktorla iletişime geçmesi önerilir.

Hamilelik Belirtileri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Gebelik Belirtisi Baş Dönmesi Ne Zaman Olur?

Gebelikte baş dönmesi hormonal sebeplerle ilk trimesterde, tansiyon dengesizliği sebebiyle ikinci trimesterde ve dolaşım bozuklukları sebebiyle üçüncü trimesterda görülebilir. 

Gebeliğin İlk Günlerinde Baş Dönmesi Olur Mu?

Gebeliğin ilk günlerinde yükselen progesteron seviyesi ve değişen vücut koşulları sebebiyle baş dönmesi görülebilir.

Gebelik Belirtisi Baş Dönmesi Nasıl Olur?

Gebelik belirtisi olan baş dönmesine koku hassasiyeti, halsizlik ve uykusuzkuk hissi, mide bulantısı, göğüslerse hassasiyet, kasıklarda ağrı, sık idrara çıkma ve adet gecikmesi gibi semptomlar eşlik eder. 

Baş Dönmesi Hamilelik Belirtisi Olabilir Mi?

Baş dönmesi hamileliğin erken belirtileri arasında yer alır ancak bu durumun bir başka sebepten mi ortaya çıktığı yoksa hamilelikten mi kaynaklandığı çeşitli testler sonucu kesinleşebilir.