5. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik
5. HAFTA
GEBELİK

Hamileliğin 1 ayı doldu! Artık hamileliğin 5. haftasındasınız. Hamileliğin ikinci ayından itibaren yolculuğumuz beraber keşfedelim.

Hamileliğin Beşinci Haftasının Önemli Noktaları

1. ayımızı doldurduk. Hamileliğin 5. haftasında sizi nelerin beklediğini okuyarak keşfedin.

Hamile Hissediyor musunuz?

Şu sıralar şişkin göğüsler, mide bulantısı ve idrarı daha sık çıkma gibi erken dönem hamilelik semptomlarını hissediyor olabilirsiniz. Bunların hepsi hamileliğin ilk döneminin birer parçası. Eğer hissetmiyorsanız da herhangi bir sıkıntı yok. Her kadında semptomların sırası, ortaya çıkışı ve hangi şekillerde çıktıkları değişmektedir.

Hamileliğinizi Duyurmak

Hamileliğinizin ne zaman veya nasıl doğuracağına dair herhangi bir kural bulunmamakta. Birçok anne ve baba adayı ilk 3 aylık dönemin (trimester) bitmesini bekler. Elbette ki bu sizin kararınız.

İkizleriniz mi Var?

İkizlere sahip olma şansınız %3. Ancak doğurganlık tedavileri uyguladıysanız bu şans %30’a kadar yükselmektedir. İkiz bebek sahibi olup olmadığınızı ilk ultrasonunuzda öğrenebilirsiniz.

5 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz tüm gücüyle gelişmeye devam ediyor. Hamileliğin 5. haftasındaki bebek gelişimini beraber keşfedelim.

Küçük Embriyo

Şu anda rahminiz de her gün hücre sayısını ve büyüklüğünü katlayarak arttıran bir embriyo bulunmakta. Ancak bu embriyo henüz bir şekle sahip değil. Embriyonuz ektoderm, mezoderm ve endoderm olmak üzere 3 katmana sahip. Her bir katmanın farklı organları ve dokuları oluşturmak için zamanla gelişecektir.

Beyin Gelişimi

Embriyonun en dış katmanı olan ektoderm’den beyin, omurilik ve sinirler oluşmaya başlayacak. Şu anda bu organların üretilmesi için hücreler oluşmaya ve gelişmeye devam ediyor. Ektoderm aynı zamanda cilt, saç, tırnak ve ter bezleri gibi diğer organlarında oluşumunu sağlayacaktır.

Kalp Gelişimi

Kalp ve dolaşım sistemi embriyonun ortak katmanı olan mezoderm’den gelişecektir. Mezoderm aynı zamanda bebeğinizin kaslarını, kıkırdağını, kemiklerini ve deri altı dokularının oluşturacaktır.

Akciğer ve Karın Gelişimi

Üçüncü katman, endoderm, akciğerleri, bağırsakları ve boşaltım sistemini oluşturacaktır. Aynı şekilde ilerleyen zamanlarda boşaltım sistemine tiroit bezlerini ciğeri ve pankreas oluşturacaktır.

5. Hafta Gebelik Belirtileri

Vücudunuz hamilelik için oldukça ciddi bir değişim geçiriyor. Bebeğe en iyi ortamı hazırlamak için olan bu değişim bir süre daha devam edecek ve peşinde birçok belirti getirecektir.

Sık İdrara Çıkma

Hamilelik hormonları ve rahminin büyüyerek idrar kesenize baskı yapması, daha sık idrara çıkmanıza sebep olacaktır. Hamilelik boyunca çok sık idrara çıkma isteği hissedeceksiniz. Bu son derece normaldir ve her kadın hamilelik döneminde bunu yaşamaktadır. Bu yüzden susuz kalmamak çok önemlidir. Ancak gece yatarken çok fazla su içmemeye dikkat edin. Aksi takdirde geceleri de idrara çıkmak için uyanabilirsiniz.

Hassas ve Şişkin Göğüsler

Göğüslerin hassasiyeti, hamileliğin ilk semptomlarından bir tanesidir. Artan hormon seviyeleri ve kan akışı göğüslerinizi ağrıtabilir. Göğüs ağrılarınız ve şişkinlikleriniz son derefce normaldir. Eğer katlanılamayacak kadar büyük ağrınız varsa doktorunuza danışmak isteyebilirsiniz.

Aşırı Yorgunluk

Hamileliğin ilk dönemlerinde gelen bu yorgunluk dalgasının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte hormonlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Çoğu kadın bu yorgunluğu ilk 3 aylık dönem bitene kadar hissedecektir. İkinci 3 aylık dönemde hormonlara alışan bedeniniz büyük ihtimalle daha az yorulacaktır. Şimdilik üstünüzdeki yüklerden kurtulmalı, stresi azaltmalı ve sağlıklı uzun uykular çekmelisiniz.

Lekelenme

Her 4 kadından biri ilk 3 aylık dönemde lekelenme Yaşar. Lekelenmenin farklı sebepleri olabilir ve genellikle zararsızdır. Ancak kanamanın hafif seviyesinden öteye geçmesi ve beraberinde ağrı veya acı gibi semptomlar getirmesi, düşük yapmaya veya dış gebeliğe işaret olabilir. Bu noktada hemen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Sabah Bulantıları

Mide bulantısı ve kusma olarak nitelendirdiğimiz sabah bulantıları isminin aksine günün herhangi bir vaktinde sizi etkileyebilir. Genellikle hamileliğin birinci ayından sonra başlayan. Bu semt bu belirti. İlk 3 aylık dönem boyunca devam edecektir. Sabah bulantılarından kurtulmak için birçok yol vardır. En basit şekilde yemek ve yaşam düzeninizi değiştirebilirsiniz.

Yemeklerden Tiksinmek

Sevdiğiniz yiyecekler size bir anda itici gelebilir. Önce afiyetle yediğiniz bir öğün şu anda dayanılmaz kokuyor olabilir. Bunun sebebi artan hormonlarının koku hassasiyetine sebep olmasıdır. Hassas kokular da yemekleri çekici yapmak yerine bir anda itici kılabilir. Hamile kadınların en çok tiksindiği yiyecekler arasında et kahve, yumurta, süt ürünleri, baharatlı ve yağlı yiyecekler vardır. Bu durumla başa çıkmak için lezzeti daha az yoğun olan ve soğuk olan yiyecekleri yemeyi deneyebilirsiniz. Eğer yemek yapmaktan rahatsızsanız, eşinizin size yemek yapmasını isteyebilir veya dışarıdan sipariş edebilirsiniz.

Belirtileriniz Yok mu?

Her hamilelik kendine özeldir. Bu yüzden burada yazan her belirtiyi yaşamak zorunda değilsiniz. Eğer burada yazmayan bir belirtiye sahipseniz Hamilelik Belirtileri sayfamızdan araştırıp bilgi edinebilirsiniz.

sabah bulantısı yaşayan kadın

Hamileliğin 5. Haftasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamileliğiniz devam ettikçe bebeğinize ve kendinize dikkat etmeye devam etmelisiniz. Gebeliğin 5. dakikasında dikkat etmeniz gerekenlerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Kadın Doğum Uzmanınızı Belirleyin

Önünüzde 9 ay sürecek bir hamilelik süreci var. Bu süreçte en ufak durumda doktorunuza koşmanız gerekebilir. Bu yüzden doktorunuza güvenmeniz, doktorunuzla bir bağ kurmanız çok önemlidir. Eğer henüz bir kadın doğum uzmanınız yoksa araştırmaya hemen başlamalısınız. Arkadaşlarınıza akrabalarınıza sorabilir ya da internet üzerinden de araştırma yapabilirsiniz.

Aile Sağlık Geçmişinizi Oluşturun

Hamileliği en etkileyebilecek en önemli durumlar genellikle genetik hastalıklardır. Bu da ailenizin herhangi bir tarafta herhangi bir üyesinin herhangi bir hastalığa sahip olup olmadığını inceler. Hangi aile üyesinin sahip olduğu herhangi bir semptom ondan dolayı bebeğinizin nasıl etkileneceğini asla bilemezsiniz. Bundan dolayı ailenizin detaylı bir sağlık geçmişini almalısınız ve gerektiğinde doktorunuza vermelisiniz. Aile sağlık geçmişine genetik hastalıklar geçirilen ameliyatlar, alerjiler ve bu tarz tıbbi bilgiler dahil etmelisiniz.

Hamilelik Vitaminlerinizi Alın

Henüz başlamadıysanız hamilelik vitaminlerine başlamak için en uygun zamandasınız. Bebeğinizin sağlıklı gelişmesi için folik asit gibi önemli vitamin ve mineralleri mutlaka almalısınız. Kan tahlillerinize göre eksikliğini yaşadığınız vitamin ve minerallere 

Kafeini Azaltın

Bazı çalışmalar yüksek kafein tüketiminin. Düşük yapmaya veya diğer gebelik problemlerine Yol açtığını göstermektedir. Araştırmalar günde 200 milli gramdan daha az kafein almanız gerektiğini işaret etmektedir. Bu da yaklaşık bir fincan kahve demektir.

doktor hamile kadını muayene ediyor

Hamileliğin 5. Haftasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

5 haftalık gebelikte anne ne hisseder?

5 haftalık gebelikte anneler birçok belirti hissederler. Bu belirtiler arasında sık idrara çıkma, hassas ve şişkin göğüsler, aşırı yorgunluk, lekelenme, sabah bulantıları ve yemeklerden tiksinme gibi çeşitli belirtiler bulunmaktadır.

5 haftalık hamile kadın nelere dikkat etmeli?

5 haftalık hamilelikte kadınların dikkat etmesi gereken birçok önemli nokta vardır. 5 haftalık hamilelerin kadın doğum uzmanı tutması, aile sağlık geçmişini oluşturması, vitaminlerini eksiksiz kullanması ve kafeini azaltması gerekir.

5 haftalık gebelikte muayene nasıl olur?

5 haftalık gebelikte muayenede kan tahlilleri ve ultrasonlar gerçekleşir. Bebeğini gelişimi kontrol edilir. Eğer bir sorun varsa doktor ona göre müdahale edecektir.

5 haftalık gebelik karında hissedilir mi?

Bebeğiniz henüz hissetmeniz için çok küçük. Bu yüzden bebeğinizi hissetmeniz mümkün değil.